Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

”Många hör att det är många invandrare som går här”


SKOLPROBLEM Igenbommade korridorer, tomma skåp och uppsagda lärare är vardag på Brännkyrka gymnasium. Skolan har idag bara fyllt hälften av sina platser. Vad var det som gick fel? Tidningen Liljeholmen/Älvsjö har gått på djupet med frågan.

Dörrparet som leder in till korridoren i C-huset är låst med en tjock kedja och ett rejält hänglås. Lokalerna där Rasmus Ericsson, ordförande i elevkåren på Brännkyrka gymnasium, spenderade merparten av sitt första gymnasieår används inte längre.

– Det känns konstigt att inte kunna gå in där, säger han.
– Att korridoren är låst bidrar till känslan att skolan är på väg nedåt, säger Johan Helander, som sitter i elevkårsstyrelsen.

Under förra läsåret lämnade 40 elever sina påbörjade utbildningar. I år hade skolan så få sökande att de inte kunde starta natur- och samhällsprogrammen som det var tänkt. Några veckor in i terminen har skolan ändå lyckats få ihop ett tiotal elever som ska läsa samhällsprogrammet och samtidigt komplettera sina grundskolebetyg.

Om de får läsa hela sin utbildning på Brännkyrka är oklart. Vad som ska hända med skolan bestäms under hösten och ryktena snurrar i de ekande korridorerna. Ska skolan läggas ned? Ska den göras om till grundskola? Ska man bara ha språkintroduktionsklasser? Ingen vet. Brännkyrka gymnasium befinner sig i ett vacuum.

Johan Helander, Daniel Larsson, Jonathan Norgren och Rasmus Ericsson är alla 17 år och går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet. De tycker att skolan har bra lärare och hittills är de nöjda med utbildningen. Men nu har nära en tredjedel av lärarna fått gå.

– Min klass påverkas mycket. Vi blev av med vår mentor som vi haft i två år och de har gjort om alla lärarlag. Vi får en ny lärare i Svenska B som vi har en termin kvar av, man är rädd att det kan påverka ens betyg, säger Johan.

Det är inte bara lärare och elever som lämnat skolan. Under de tre senaste åren har hela fyra rektorer slutat. Gymnasiechefen Anders Lundevi, som även är chef för Södra latins gymnasium och Bernadottegymnasiet på Södermalm, menar att rektorsruljangsen beror på omorganisationer och nya jobberbjudanden. Han understryker att det inte ligger någon konflikt bakom.

– Men det är inte bra att fyra rektorer slutar på kort tid. Det är mycket bättre att ha kontinuitet både vad gäller rektorer och lärare, konstaterar han.

Sedan första augusti har skolan en ny rektor, Elisabet Sandborgh. En rektor som när tidningen besöker skolan ännu inte presenterat sig för alla elever. När vi når Elisabet Sandborgh på telefon berättar hon att hon presenterat sig för de nya eleverna i samband med uppropen.

– Anledningen är att vi väntat på ytterligare en rektor och att uppdelningen mellan oss inte har varit klar. Det ligger inplanerat att vi ska gå runt och presentera oss.

Att skolan bytt rektorer märks, enligt Elisabet Sandborgh. Varje ny rektor vill sätta sin prägel. Idéerna kan vara bra men när rektorerna byts ut saknas kontinuitet. Vilken prägel vill du sätta?

– Jag vill att det ska vara en rättssäker skola som erbjuder god utbildning där alla ska nå sina mål och eleverna känner sig sedda, säger Elisabet Sandborgh.

Varför ratar då eleverna Brännkyrka gymnasium? Enligt eleverna beror det på skolans dåliga rykte.

– Det finns mycket fördomar. Många hör att det är många invandrare som går här, säger Jonathan.
– Det enda folk hör är att det är bråk här, säger Daniel.

De menar att det främst är folk som inte går på skolan som sprider ryktena.

– Det framstår som att det är 90 procent av skolans elever som bråkar, men det handlar om kanske två procent, säger Jonathan.

Gymnasiechefen Anders Lundevi känner till skolans dåliga rykte men framhåller att eleverna uppskattar skolan. Hur ofta har det varit bråk?

– I snitt någon gång i månaden. Det handlar om situationer där språket inte räcker till. Två till tre personer har varit inblandade och lärare har snabbt gått emellan, säger Anders Lundevi.

Han har funderat mycket på varför så få söker sig till Brännkyrka och konstaterar att det är svårt att tvätta bort ett dåligt rykte.

– Jag tycker att det här är en bra skola med många möjligheter och bra förutsättningar. Det är synd att det är så få elever som ser det, säger han.

Rasmus, Johan, Jonathan och Daniel tror att skolans låga antagningspoäng gör att många har uppfattningen att skolan inte är bra.

– Men det är ingen tråkig stämning här, alla hälsar på varandra. Det är en jättegemenskap och ingen gruppindelning som på andra skolor, säger Jonathan.

– I många andra skolor behöver man märkeskläder för att passa in. Hit kan man komma hur som helst. Man behöver aldrig känna sig ensam, säger Rasmus.

För att kompensera för de ekonomiska förlusterna som elevbortfallen inneburit har skolan i höst utökat antalet språkintroduktionsklasser för nyanlända ungdomar som behöver lära sig svenska och få grundskolebehörighet innan de börjar i en vanlig gymnasieklass.

Idag finns hela 16 introduktionsklasser på Brännkyrka, medan det finns 10 gymnasieklasser. Rasmus, Jonathan, Johan och Daniel tycker att det är positivt med språkintroduktionsklasser.

– Det är jättebra att de tar in folk som behöver lära sig svenska. Vi är stolta över det multikulturella. Om någon som har rasistiska åsikter börjar här kommer den personen garanterat ändra åsikt, säger Jonathan. Samtidigt tycker de att det är viktigt att det finns en balans mellan språkintroduktionsklasser och vanliga gymnasieklasser.

– Eftersom det är blandat får de snabbt kontakt med folk som bott i Sverige länge. Om det bara skulle vara språkintroduktionsklasser skulle det bli svårare, säger Johan.

Anders Lundevi menar att det idealiska ur integrationssynpunkt vore att ha en mindre andel språkintroduktionsklasser.

– Skolmarknaden är segregerad. Vi har betygsintagning och fritt skolval. Det ligger i sakens natur att man söker sig till de skolor som är populära. Tidigare var skolan en miljö där de allra flesta människor kunde träffa människor som man inte hade träffat annars. Så är det inte längre, säger Anders Lundevi.

De senaste åren har skolledningen satsat mycket på marknadsföring. Bland annat tog de hjälp av en reklambyrå som tog fram en kampanj med parollen ”vi vill inte ha nöjda elever”. En slogan som bjöd in till missförstånd.

– Det visade sig att den var lite svår. Det vi menade var att vi inte vill ha elever som nöjer sig, vi vill ha ambitiösa elever som vill mer, säger Anders Lundevi.

Skolan har också satsat på kompetensutveckling bland lärare och nya utbildningar som naturvetenskapliga programmet med CSI-inriktning och en ”entreprenörsakademi” där eleverna skulle kunna bolla sina affärsidéer med riktiga företag. Men försöken misslyckades.

Gänget i elevkårsrummet hoppas att skolan ska lyfta fram det faktum att det samlas många olika nationaliteter under samma tak som något positivt i framtida marknadsföring. Att försöka locka genom nya utbildningar och snärtiga slogans tror de är en sämre väg att gå.

– Man skulle kunna skicka elever som går här till högstadieskolor för att berätta om skolan. Vi som har gått här i nästan tre år vet ju hur det är, säger Daniel.

Jonathan har ett lite radikalt förslag.

–Att byta namnet Brännkyrka tror jag skulle vara ett stort steg, det skulle bli en nystart. Men det kommer inte ske över en natt, säger han.

DP

Relaterat:
Eleverna väljer bort Brännkyrka gymnasium

 • Erik_den_Helige

  Johan Helander, Daniel Larsson, Jonathan Norgren och Rasmus Ericsson är
  alla 17 år och går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet Och dom enda svenska eleverna på skolan
  .
  Bara en kraftigt drogpåverkad person eller någon som lider av valfri psykossjukdom köper den här smörjan. Lögner från början till slut, skarvningar och mörkande av de egentliga faktorerna. Om man inte gilla mångkulturalismen ändrar man inte åsikt på brännkyrka, man blir ihjäl slagen eller byter skola allt annat är bara skitsnack.
  .
  Förövrigt vore det lämpligt att byta namn på skolan till BRÄNNMOSKE gymnasiet

  • Andersonszkan

   Hehe….Brännmoské vore ju ett passande namn, hade dom tänkt sig det tro?. Visst är det konfunderande att dom bara är 17 och går i tredje ring – för övrigt tror jag att deras föräldrar jobbar på skolan och att dom bara rapar upp det dom har blivit hjärntvättade att rabbla upp.

 • SM811

  Jag skulle aldrig låta mina barn gå i en skola där det är stökigt mm.
  Hur ser elevunderlaget ut.
  16 introduktionsklasser , 10 gymnasieklasser. Flest invandrare på skolan?

 • j_london

  – Det finns mycket fördomar. Många hör att det är många invandrare som går här, säger Jonathan.
  – Det enda folk hör är att det är bråk här, säger Daniel.

  Och så här kommenterar den dyngspridande och marxistike tangentpillaren som skrivet artikeln! Läs och njut av vänsterpropagandan och den oreserverade hyllningen till muslimträsket Botkyrka…

  ”De menar att det främst är folk som inte går på skolan som sprider ryktena.”

  Satans propaganda!

 • Stroppen

  Ja, ändra namnet till ”Framtidskompassen” som jag vet att en skola döpts om till nu i somras när den blev en friskola. Det gamla mångåriga namnet, Rosentorpsskolan, som kom till när skolan byggdes i början på 1900 var naturligtvis inte bra eftersom vi inte ska hålla på traditionerna här i Sverige.
  Men å andra sidan kunde det blivit värre t.ex. Svedbanksskolan eller varför inte Löfbergslila skolan. Det är ju också svensk kultur.
  Det är inte som i det just avslutade US Open tennis där banorna bl.a. heter Arthur Ashe stadium och Louis Armstrong stadium.
  Men Sverige är ju ett fattigt land.

 • http://www.facebook.com/bolivard.eriksson Bolivard Eriksson

  skolan är till för utbildning några har fattat, vi väntar bara på kommunen dom tänker bara på  nya svenskar HA HA Grattis

 • 530729

  Suverän teckning på ett muslimskt skolfoto! En bild säger mer än tusen ord, om man säger så…
  Jörgen

 • Allanoskar

  Jag är glad att jag slipper gå i skola i det nya Sverige…Inte bara sämre utbildning…

 • PETER NYMAN

  Nu kommer signaler från elever som börjat på högre utbildningar att det är lugnare lättare att ta del av undervisningen när dom inte har massor av nya SVENSKAR FRÅN MASSINVANDRINGEN SOM STÖR

 • Steenson

  Men nu öser vi lite mera pengar över dom 409 miljoner till!! Det ska väl hjälpa??
  Jävla idioter, när ska dom fatta att dom inte är här för att jobba eller lära sig något!!

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/extra-stod-for-utlandsfodda-elever_7493572.svd

 • mamma1234

  Åh! Det måste var första gången på flera år jag ser mediafoton på en grupp ”svenska barn”, som faktiskt föreställer av etniska nordbor födda barn. 

 • StefanTenn

  Mångkulturvurmarna i riksdagen kan ju placera sina barn i Brännkyrka gymnasium, om det nu är så bra där. :)

 • http://profile.yahoo.com/XR5LO5PHR6FKYZEW4JNPZ7IW64 Tylle Steinmetz

  Denna video förklarar felet.
  http://www.youtube.com/watch?v=fonSqHNoWkQ