Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Flyktingbarn uppmanas till att jobba svart


SKÄGGECIRKUSEN Refugios chef medger att det kan ha gjorts övertramp, hotellägaren förnekar det bestämt och för Krokoms IFO-chef Helena Westin är det helt otänkbart att det som står i brevet har någon verklighetsförankring. – Det är en väldigt olycklig och oacceptabel formulering, säger hon.

Refugios chef, Barbro Bergman, är sjukskriven och när ÖP når henne på telefon för att fråga om det interna mejl som beställer ungdomar till svartjobb, säger hon först att hon inte har något med saken att göra.

– Jag var överhuvud taget inte inblandad i det där. Det där var något som hotellägaren pratade direkt med ungdomarna om, och det är hon som är arbetsgivare och god man som är juridiskt ansvarig och som ska veta vilka regler som gäller, säger Barbro Bergman.

Men i brevet framgår det ju tydligt att det är du som frågar efter ungdomar som kan jobba svart.

– Orden ”svarta pengar” var kanske lite olyckligt formulerat och jag vet inte hur jag tänkte. Men Migrationsverket har varit otydligt med vilka regler som gäller och det var först när de kom på besök för en vecka sedan som det blev mycket tydligt för oss att asylsökande ungdomar inte får jobba.

Så det kan ha begåtts misstag under de här åren?

– Det kan ha begåtts misstag utifrån att reglerna varit oklara, men det är omöjligt att det händer igen nu när vi vet precis vad som gäller, säger Barbro Bergman, och poängterar att den äldre av ungdomarna som nämns hade uppehållstillstånd vid tillfället och därför rätt att jobba i Sverige. Det var bara den yngre och helt nyanlända flickan som inte hade någon rätt att lönearbeta, utifrån vad hon nu har lärt sig om regelverket som styr hennes verksamhet.

Hotellägaren hävdar att hennes företag noggrant följer alla de avtal som branschen kräver och att hon gärna visar upp alla de papper som krävs för att styrka detta.

– Det finns ingen vettig människa som skulle syssla med svarta löner. Den här tjejen ville ha något att göra och jag ordnade praktik åt henne i fyra timmar. Det var när vi kom till Migrationsverket den 22 maj som de förklarade att hon inte fick jobba och det gjorde tyvärr att jag inte kunde ge henne någon ersättning alls, säger hotellägaren.

Men i mejlet står det uttryckligen att det handlar om svarta pengar.

– Det är en väldigt olycklig formulering eller ett missförstånd, för Barbro skulle aldrig hålla på med något sådant här. Däremot tycker jag att det vore bättre om Refugios personal gjorde sitt jobb i stället för att kasta skit på chefen. Jag tycker att det är förjävligt hur de hänger ut Barbro.

Helena Westin är chef för Krokoms individ- och familjeomsorg. Hon uttrycker besvikelse över att personalen pratar med ÖP i stället för att ta upp frågan internt och hon vill inte uttala sig innan hon pratat med både Barbro Bergman och hotellägaren. När hon gjort det återkommer hon med sitt helhjärtade stöd till dem båda.

– Det här handlar om en olycklig och oacceptabel formulering, för vi har absolut inte förmedlat någon svart arbetskraft. Flickan fick inte jobba enligt Migrations- verkets regler, men däremot fick hon praktisera, säger hon, och berättar att oavlönad praktik kan vara ett bra sätt för ett flyktingbarn och en god man att lära känna varandra.

Men enligt brevet var ju hotellägaren bortrest vid tillfället.

– Då har man nog sett det som en chans för flickan att komma ut och få lite arbetslivserfarenhet, säger Helena Westin, och hävdar att kommunen givetvis skulle agera om de började misstänka att de ensamkommande flyktingbarnen utnyttjas i något sammanhang.

Enligt Migrationsverkets presstjänst är reglerna glasklara när det gäller asylsökande barns möjligheter att lönearbeta.

– Asylsökande barn måste ha ett särskilt arbetstillstånd för att få arbeta. Om barnet uppfyller ett antal kriterier kan man undantas den här plikten men det måste man i sådana fall ansöka om, säger presstjänstens personal.

ÖP

 • fransolsson98

  Inte mycket mening att kommentera här eftersom risken är uppenbar att alla känsliga kommentarer plockas bort.
  Men visst pågår det mycket bedrägeri i dagens Sverige från många olika håll också.

  • ejpk

   Det största bedrägi i vår tid är det som 7-klövern begår mot svenska folket!
   Hoppas att en vacker dag får betala för detta.

   • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

    Det är vi många som hoppas. Jag hoppas dom får betala dyrt.

    • http://avpixlat.info/ Morningstar

     Hoppas det blir vad som kommer efter Chanson D’Amour.

 • Andersonszkan

  Men om barnet är ett ensamkommnde som är 35 år – vilka regler gäller då?

  Det är även vanligt att personal tar med sig ensamkommande barn på krogen och låter dom bli serverade alkohol – vilka regler gäller då?

  Det förekommer även att kvinnlig personal har sex med gästerna på ensamboendehotellen – ska dom dömas för pedofili då, eller är det ”barnet” som ska dömas för pedofili om den kvinnliga personalen var under 18 år?

  • j_london

    Ja ha du…min vän. I muslimträsket dyker det ständigt och dagligen upp nya frågor, av en karaktär vi aldrig någonsin tidigare i Svea Rikes historia behövt kontronteras med.

   Men landet har ju heller aldrig tidigare varit ett muslimträsk, förrän nu…

  • Rednecknick

    För att inte tala om att de har rökrutor och således tillgång till cigg… Vem förser dem med det? Det är olagligt om man är under 18 år.

 • http://farligatankar.wordpress.com Farliga Tankar

  Jag förstår inte. Ska vi införa barnarbete i Sverige?

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Vi har ju redan legaliserat slavarbete (Fas3), så vad är problemet?

 • PETER NYMAN

  Vad jag har svårt att ta till mig,är hur kan någon vilja ha dessa som arbetskraft.Inte ens om det vore gratis

 • ningal

   Man häpnar…driver dom med mig/oss. Vilken chef i beslutande ställning skriver ”svarta pengar” i ett brev där alla kan se och omöjligt att förneka ? Seriöst korkad eller bara aningsllös ? Sen, vadå barn, om det är barn ska dom väl i första hand gå i skolan ?
  Och att personalen hellre pratar med ÖP än ta det internt säger en del om samtalsklimatet på den arbetsplatsen.

 • YOTHI_TARZAN

  Off topic NYHET FRÅN FRIA TIDER
   Eskilstuna.
  Den gamla industristaden Eskilstuna har
  övergett verkstadsindustri till förmån för invandringsindustri. Ökningen
  av andelen utlänningar i staden har under de senaste sex åren bara
  överträffats av de skenande socialbidrags­kostnaderna. I Eskilstuna får
  nämligen invandrare sju gånger så mycket bidrag som svenskar.

  • johan persson

    Jag hoppas du skojar men tyvärr är det väl inte så:(

 • 585961

  Lika goda kålsupare hela packet, svarta pengar för kunna utnyttja ”barn” ja så går det till i muslimträsket i Sverige , kliar du mig så kliar jag dig, korruption så det för slår

 • Rednecknick

  En noggran granskning av ”det handlar om baaaarn” Margret Heirås kanske skulle avslöja ett och annat. Något skumt har hon säkert för sig i sitt företag.

 • http://www.integrationellt.n.nu/ Integrationellt

  Kommer sanningen fram nu? Vidrig barnhandel eller?

  ”FN Barnkonvention” är bara en lögn komma förbu schengen och billig arbetskraft utanför EU?

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

  Oj! Det har tydligen hänt mycket sedan jag flyttade från Krokoms kommun 2006. Då fanns där inga flyktingbarn. Det fanns invandrare men de individerna var inte så många. Men det var tydligen på gamla goda tiden – 6 år sedan.

 • http://twitter.com/MattiasStanton Mattias Stanton

  Vänsterfolk. Nyttiga idioter till Alliansen. Tror Alliansen är humana när de bara suktar efter billig arbetskraft. #svpol

 • farsartat

  Ännu ett bevis på att det INTE handlar om Baaarn.

 • Oberst

  Tänk så mycket skit, elände och vansinne Lenin satte igång!

 • BannlysHedersmord

  Så mycket för pensionsräddare.

 • Suecote

  Girigheten framfor allt! Vilket fantastiskt samhalle vi har skapat at oss sjalva.

 • Pingback: ”Inget svartarbete har förekommit med flyktingbarn ” « Sweden Confidential