Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Sverige och somalierna – SR del 1


SOMALIEINVASIONEN Programserie om somalierna som är här, och somalierna som väntas komma. Det pratas det om dem överallt – om fattigdom, analfabetism och rasism – på nätet, i kommunerna och i riksdagen. Men vilka är de – Mohamed, Rookia, Hassan och de andra? Var kommer de ifrån? Och, kanske viktigast av allt, vad är det för land de kommer till?

Hassan Farahs familj som vill till Sverige

Göran Dahlström, Socialdemokrat i Katrineholm, är ett av alla kommunalråd som börjat lufta sin oro för kostnaden för den stora somaliska anhöriginvandring som väntas de kommande månaderna.

Det var en dom i januari som möjliggjorde att somaliska familjer nu ska kunna återförenas genom DNA-test. Det har tidigare inte varit möjligt eftersom svenska myndigheter inte godkänt somaliska pass. Migrationsverket beräknar att det kan komma mellan 20 och 30 000 somaliska anhöriga till Sverige bara i år och nästa år.

Det är inte bara i lokalpolitiken som somalierna nu uppmärksammas mer och mer – dom dryftas på nätet, i riksdan och i Forserum i Småland, dit politiker flockats under dom senaste veckorna för att kommentera de trakasserier som somalier i den lilla staden råkat ut för. Sist ut, i måndags, var det Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson som kom för att, som han själv sa, ”lyssna”.

Men mitt i all uppståndelse och allt prat om rasism och politik – vare sig det gäller arbetslöshet, analfabetism eller krackelerad kommunekonomi – så är det en röst som har tenderat att drunkna, nämligen somaliernas egen. Vilka är dom, familjerna som splittras å nu hoppas på att återses? Vad tänker dom – om jobb, utbildning, om Sverige å Somalia?

Konflikt kommer under det närmaste året följa ett antal somaliska familjer, och vi började i Rinkeby utanför Stockholm, en solig försommardag hemma hos Hassan Ali Farah. Han bjöd Konflikts reportrar Lotten Collin och Ivar Ekman på juice – ”på somaliskt vis”.

Hassan Ali Farahs

I Kenya finns Hassan Ali Farahs fru Tarig och hans sju barn, som nu ansöker om att återförenas med honom i Sverige. De flydde till Kenya från Mogadishu för att undkomma islamistmilisen al-Shabaabs förföljelser, och bor i stadsdelen Eastleigh i Nairobi. Men livet i Kenya är svårt och familjen är beroende av de pengar Hassan kan skicka från Sverige. Nu hoppas de på ett bättre liv i Sverige, men hur mycket vet de egentligen om framtiden som väntar där?

Eastleigh är en nästan helt somalisk stadsdel i Nairobi, den präglas av en kaotisk, vildvuxen kommers. Alla de somaliska flyktingarna som anlänt till Kenya de senaste åren orsakar en del kontroverser, men på ett helt annat sätt än i Sverige: i Kenya anklagas somalierna för att vara alltför duktiga affärsmän, somalia-analytikern Rashid Abdi berättar att de har tagit över stora delar av Nairobis fastighetssektor, och de driver en mängd handelsföretag, exporterar och importerar från världens alla hörn.

I Eastleigh träffade Lotten Collin också Rookia Mohammed som flydde från Somalia för tre år sen tillsammans med sina tre barn. Men hennes man Mohammed Weheliye flydde ännu längre bort, till Helsinborg. Nu drömmer familjen om att återförenas.

Sist i Konflikt återvänder vi till Hassan Ali Farah i Rinkeby utanför Stockholm. Nu är det i slutet på augusti och Hassan kämpar med att få sitt flyttföretag på fötter. Men det svenska samhället, säger Hassan, gör det inte lätt för honom att bli den framgångsrika affärsman han så gärna vill vara.

SR

 • gubbstrutten

  USCH för Somalier. Jag skulle hellre välkomna en invasion från yttre världsrymden.

  • Oxis

   Med rymdgubbar som styrde kanske det skulle bli ordning på Sverige, Reinfeldt och Co verkar komma från jordens inre (=helvetet) och ha tagit över.

 • johnsson

  Låter märkligt att Hassan Ali’s familj i Kenya är helt ”beroende av de pengar Hassan kan skicka från Sverige” när Somaliern i Kenya ”har tagit över stora delar av Nairobis fastighetssektor, och de driver en mängd handelsföretag, exporterar och importerar från världens alla hörn”.

  • Blodsven

   Helt klart! Lika märkligt att muslimer flyr islam, för att sedan börja gapa om att de vill ha moskéer överallt dit dom kommer…

  • gubbstrutten

   Kanske inte så konstigt, eftersom Sverige är som en magnet på mänsklighetens bottenskrap. Om det nu finns några driftiga entreprenörer bland somalierna, så kommer de inte till Sverige. Hit kommer de som saknar drivkraft och vill bli försörjda.

   • 530729

    Och hur i hela helsefyr har de för det första råd att komma hit till Sverige? Jag har inte råd med en flygbiljett till Somalia, till Afrika; en annan kontinent. Men alla dessa tusen sinom tusen ‘fattiga stackars lidande flyktingar’ väller ut ur flygplanen på Arlanda. Är det svenska regeringen (läs: svenska folket) som betalar även deras resa hit?
    För det andra; är de flyktingar som är i nöd? Nej. Alltså har vi nu inte ens råd att hjälpa folk och riktiga flyktingar. Alla våra pengar går istället åt till denna vansinniga idioti.
    Jörgen

    • 585961

      Och alla idioter på migrationsverket som tror på skitpratet

   • johnsson

    Jo du har rätt, pengar från piratverksamheten investeras i Kenyas fastighetsmarknad. Grattis Kenya till dom driftiga entreprenörerna.

 • 530729

  Jag orkar snart inte prata om somalierna längre. Jag vill bara att de ska försvinna ur mitt medvetande.
  Jag vill inte se dessa somaliskor i sina underliga kläder och ungskockar kring sig, varje gång jag går ut på stan.
  Jag orkar snart inte längre tänka på hur vår skattkista snabbt töms för att vi ska försörja dessa främmande fåglar. Jag vill inte att de skattepengar jag och alla andra svenskar betalar ska försvinna i detta enorma svarta hål.
  Jag vill att våra skattepengar används till vårt eget folk. Våra gamla och sjuka. Våra barn.
  Jag vill inte att dessa tusentals analfabetiska människor ska vara här i Sverige överhuvudtaget. Jag vill inte att de ska dö, jag vill att de ska åka hem till sitt hemland, genast.
  Jag vill att de ansvariga för denna invasion, som inte leder till något gott, ska ställas till svars och straffas hårt.
  Jörgen

  • Oxis

   Håller helt med dig, tusen gånger om. Jag kommer inte att lyfta ett finger för att de skall integreras, tvärtom!

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

   Nej det där tar på energin. Man känner att detta är som en stor energivampyr som sakta suger ut hoppet och glädjen. Jag är väldigt bekymrad för mina barnbarn, vad för slags miljö de ska växa upp i, om de ska tvingas leva under sharia.

   Från nu ska jag öppet berätta att jag är Sverigedemokrat och varför. Det är min uppgift.

   • 530729

    Bra, Gunilla! Själv bestämde jag mig för en tid sedan att sluta hymla om vad jag är. Jag är sverigevän, jag är nationalist. Jag är inte någon okunnig fördomsfull rasist. Jag är varken höger eller vänster, jag är social-konservativ. Jag är stolt sverigedemokrat.
    En vän frågade mig en gång varför jag blivit sverigedemokrat. Svarade då att jag inte BLIVIT sverigedemokrat, jag hade upptäckt att jag ÄR det.
    Jörgen

    • Pantertanten

     Bra sagt! Jag har börjat svara mina vänner på samma sätt. Jag är Sverigevän, nationalist. Jag är inte rasist osv. Jag har också upptäckt att jag är Sverigedemokrat. För några år sedan, strax innan förra valet. Och blir mer och mer övertygad för varje dag som går, att jag kommer att så förbli och att jag vill ha mina vänner att förstå och vakna.

    • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

     Jo jag har också varit detta alltid, långt innan partiet bildades.

     Vad gäller ilskan och hatet som man lätt känner kan ta över ibland, så får man se detta som en process. Alla känslor är processer som är nödvändiga. När processen är färdig så kan man lämna hatet och stiga i sina energier igen. För då finns där en plattform som är sann, en plattform som är min egen och jag är ”‘är” i. Och då kan man sprida sitt budskap utan att låta känslorna ta överhand.

  • 585961

    Bra talat

 • stressad_skattebetalare

  Det blir mer uppenbart för varje dag att ALLA flyktingar måste skickas tilllbaka. 

 • SM811

  Ännu en lögnerska har öppnat truten. Fortfarande hållen hon på med att SD är främlingsfientlig. Om man är emot den stora massinvandringen och dess konsekvenser är man invandrarkritisk. Sedan babblar Anna Dahlberg ”Och vi kan inte låta SD hindra oss från att diskutera den saken.”
  Det var den största lögn jag hört på länge. Vilka är det som i Riksdagen vill prata om massinvandringen och dess konsekvenser om inte SD men de andra sju(k)klöverpolitikerna stretar förtrutet emot. Håll dig till sanningen Anna eller håll truten. Om du menar att SD hindrar dom från att diskutera, för då kommer det fram att SD har rätt, kan jag förstå din mening. Men i vanlig ordning far AB med osanningar om SD. http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-maste-valja-vag-i-flyktingpolitiken/

 • Lassekolja

  Visar bilden framidens ensionsräddare? Godatt Sverge! (suck)

 • SM811

  Vilken gräslig bild som visar förtryckarreligionen islam.
  Hör inte hemma i Sverige.

 • Oxis

  Om de inte kan tjäna pengar och försörja sig genom sina affärsseder och metoder visar väl det att de inte passar är utan borde vara i sina egna trakter. Eller ska Sverige inför separat ”somalisk affärslagstiftning” samtidigt som de åtnjuter alla bidrag och försörjningsstöd en som betalar skatt här åtminstone förr i tiden hade rätt till.
  Denna somaliinvasion kommer att bidraga till ett delat samhälle.

 • snuffid

  Hoppas på en lång härlig vinter -35.

  • 530729

   Och gärna några rejäla snöstormar. Med meterhöga snödrivor somalierna får pulsa sig fram genom.
   Jörgen

   • 585961

     Dom går aldrig ut då utan sitter bekvämt inne i den av svenska skattebetalare betalda stugvärmen, beställer hem mat av svenska slavar, så går det till i musselandet Sverige med en mulla Reinfelt i styret, SD 2014 ut med parasiterna

 • Farjag_Intelov

  5 år och kan inte svenska, vilken nötskalle

 • PETER NYMAN

  Var det inte skyddsbehov som styrde Zoomalien innbjudningarna.Nu har det övergått till ekonomibehov och krav om flygbilljetter till humanismens högborg med en obegränsad skattkista som snyltarna från lågt stående raser kan ösa ur

  • Pantertanten

   Det är inte längre krig i Somalialand. Låt dom stanna i Afrika, vad ska dom hit för??

 • Pantertanten

  ”Sju barn”? Några av döttrarna ser väldigt gamla ut…..

 • Bolivera

  Det ar ju klart att DNA test ar tillatet eftesom det ar inavel det handlar och da ar ju 
  alla slakt och da stammer testet och alla kan komma hit.

 • Oberst

  Första bilden är DINA blivande grannar.

 • Sweetasplumpie

  De effektiva enteprnörerna från Somalia hamnar i Kenya och andra uti Konungariket.
  Det kankse säger en del om Kenya affärsmän också.

 • 585961

   Verkar vara liten man(skäggbarn) fem fruar , två barn var är resten ? och alla är släkt med släkten och resten  går inte att skilja från släkten sen flera generationer, DNA värdelöst, och alla tycker om livstidsförsörjning i Sverige, SD 2014