Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Migrationsverket intresserat av gigantiska Glava gästgård


GALENSKAP Migrationsverket kan komma att etablera sig på Glava gästgård. Arvika kommun har informerats om intresset. – Det är rätt väg att gå, även om det inte handlar om kommunal verksamhet, säger en av tjänstemännen.

Verksamhetschefen för Lärande och stöd i Arvika har presenterat Migrationsverket preliminära plan för personalen. – Det kommer i så fall att röra sig om ett anläggningsboende för asylsökande.

Glava gästgård har varit till salu länge, och alltjämt anmäler sig spekulanter på den gigantiska anläggningen med boendeytor på totalt 1 500 kvadratmeter och markareal på 13 hektar.

– Så sent som i tisdags hade vi ännu en visning, berättar mäklaren.

En budgivare från Norge har redan bjudit över sig själv, för att försäkra sig om inventarierna. Christer Andersson, huvudman för Hillringsbergs Behandlingshem AB, dementerar att han hör till spekulanterna.

– Jag har visserligen varit där och tittat på lokalerna, och det är väl så ryktet kommit igång. Men det skulle bli för stort för mig, och jag har heller inget intresse av att jobba med Migrationsverket, om det skulle bli aktuellt att det slår sig ner i Glava.

Behandlingshemmet Kuba är konstant fullbokat och skulle enligt ägaren behöva byggas ut för tio klienter för att motsvara efterfrågan.

– Vi är trångbodda och behöver större lokaler. Men det har jag redan en plan för, säger Christer Andersson.

Ägarna till Glava gästgård, Tone Lise Dahl och Poul Madsen, har haft den till försäljning sedan länge. Efter hand har de sänkt utgångspriset, senast till 3,8 miljoner. Nu ligger budet över fyra miljoner.

Det dansknorska paret köpte 2003 vårdhemmet som då hade förvandlats till konferensanläggning. De fortsatte renovera byggnaderna, de 44 rummen och satsade på bergvärme som uppvärmning.

På nedre plan finns det fullt utrustade köket med frukostmatsal, restaurang och pub. På andra våningen finns nio hotellrum och rum för konferenser. Tredje våningen ligger i träda. I källarplanet finns relaxavdelning och bastu.

Förutom huvudbyggnaden rör det sig om fyra annex med lägenheter i två, vandrarhem i ett och lägenhetshotell i ett annat, vaktmästarbostad, ladugård, stall, ridbana och en fängslande omgivning på totalt 13 hektar.

1908 byggdes det pampiga huset, arkitekturkrönt som Stockholmsvaruhuset NK. Med tiden skulle Glava gästgård bli boende för fallna kvinnor och därefter för personer med funktionsnedsättning.

Mest bekant blev byggnaden som Björkåsens vårdhem.

VF

 • TorgnySund

  En konferensanläggning med hotell, matsal, restaurang, pub etc., är det lämpligt som ett boende för asylsökande? När risken är stor att det vandaliseras och brinner upp, menar jag. Det enda som gör Glava Gästgård lämpligt är den ”fängslande omgivningen”.  

  • Brummelisa

   Eftersom det går en ambitiös personal på varje asylsökande ”flyktingbarn”, så ser de nog till att ”barnen” blir fråntagna tändstickor och annat de kan göra sönder saker med…; = )

   • TorgnySund

    Ja, tändstickor är en sak … men hur är det med ”annat de kan göra sönder saker med …”? Jag oroar mig för hästarna i stallet …

    • Bolivera

     Sarskilt om det ar ston.

   • Bolivera

    Men det har dom inte lyckats med hittills.

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Kan vi Svenskar också be staten köpa en stor herrgård till oss att bo i? Eller gäller det bara dom nya adelsmännen?

 • Mariah_Magdalena

  Är inte Stockholm slott ledigt nu på sommaren?
  Och Riksdagshuset?

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Det finns säkert ett nergånget, mögelangripet äldreboende i krokarna. Placera bidragsnomaderna där, låt dom arbeta med renoveringen av fastigheten som tack för hjälpen och flytta våra gamla till herrgården, det är inte mer än rätt att de får tillbringa sin sista tid på ett värdigt sätt.

 • pica_pica

  Lyxvillor, slott och herresäten som förläggning för flyktingar? Vi har alla sett Libanons, Turkiets m fl länders flyktingförläggningar. Tro fan att de ska till Sverige! Det är nog inte asylsökande flyktingar som planerar återvända till sina hemländer när det lugnar ner sig. Snarare ekonomiska utnyttjare som räknar med gratis semesterresor till hemländerna. När börjar politikerna se det vi andra ser?

  • Brummelisa

   Svar på sista frågan: Aldrig. Den nya adeln ska givetvis bo ståndsmässigt i väntan på egna boenden. Svenska ungdomar får vackert bo kvar i ett rum hemma hos föräldrarna.

 • svartamalin

  Ja historien upprepar sig så att nu blir detta arbete och tillhåll för fallna batikhäxor och övrigt löskerfolk.

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Jag har börjat kartlägga svensk bostadsbrist

  Det är fullt i Sverige!

  https://misslyckande.wordpress.com/2012/09/07/1390/

  2002: Katrineholm – nej till flyktingar

  2009: Katrineholm – finns inga bostäder att erbjuda

  2012: Katrineholm – kommuner har inte råd med familjeföreningar

  2012: Katrineholm – får 40 miljoner för 100 tals somalier

 • Oberst

  Den nya adeln måste ju bo ståndsmässigt.

 • j_london

  Det finns absolut ingen botten i muslimträsket Sverige!

  • Bolivera

   Det ar kvicksand.

   • j_london

     Tack… Mycket fyndigt!

 • snuffid

  Skall huset rivas är det väl lika bra att släppa in ett stenkastar och bilbrännargäng.

 • Pingback: Flyktingboende klart för 380 000 kronor dygnet « Sweden Confidential

 • Pingback: Flyktingarna på väg till Glava gästgård « Sweden Confidential