Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Guldrånare från Spånga överklagar fängelsedom


GULDRÅN 19-årige Angelo Shahin som fälldes för rånet mot en guldbutik i Falangallerian har överklagat tingsrättens dom som innebar fängelse i två år.

Han hävdar att han tvingades utföra rånet mot sin vilja och vill nu i första hand att domen ändras till skyddstillsyn. 19-årige Angelo Shahin dömdes av Falu tingsrätt till fängelse i två år för rån, egenmäktigt förfarande och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Han erkände rånet och berättade då i rätten hur han beväpnad med ett leksaksvapen kom över guldvaror till ett okänt belopp tillsammans med ytterligare en gärningsman.

17-årige Habib Touma åtalades också tillsammans med 19-årige Angelo Shahin, men friades för rånet även om han dömdes på andra punkter. I sin överklagan till Svea hovrätt skriver man nu att 19-årige Angelo Shahin tvingats utföra rånet sedan han varit satt under press av kriminella grupperingar och fick ultimatum att utföra brottet mot att bli fri från dem.

Han yrkar nu genom sin advokat att hovrätten dömer honom till en lindrigare påföljd. I första hand skyddstillsyn, i andra hand till ett kortare fängelsestraff. Angelo Shahin ska till staten betala tillbaka kostnaderna för blod- och urinanalys på 2 580 kr.

DT

Relaterat:
Unga guldrånare åtalade för rån i Falun

Extra åklagare Olle Sohlberg yrkade inte på att
Habib Touma skulle utvisas vid fällande dom.

Falu tingsrätt dömde:

 • Angelo Eli Shahin 1993-01-25 Tensta Allé 17 i Spånga till fängelse 2 år för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, egenmäktigt förfarande, rattfylleri, olovlig körning, grovt brott och narkotikabrott.
 • Habib Touma 1995-01-01 Risingeplan 16 i Spånga, medborgare i Syrien, med tolkbehov på Arabiska, även hans vårdnadshavare begärde tolk, till ungdomsvård med särskild föreskrift för olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik.
 • Mål nr B 1917-12

Angelo Shahin förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast den 20 juni 2012 för bland annat ett rån begånget 24 mars 2012, innefattande att han tillsammans med en annan person medelst våld olovligen med tillägnelseuppsåt tagit en annans mobiltelefon. Påföljden bestämdes då till skyddstillsyn med föreskrift att Angelo Shahin skulle åläggas de föreskrifter som frivården fann lämpligt. Denna dom har vunnit laga kraft. Angelo Shahim har inte undergått något till följd av domen på skyddstillsyn, då han satt häktad när domen meddelades.

Av det yttrande från frivården som nu inkommit framgår bland annat att Angelo Shahin börjat röka hasch för några år sedan och att han rökt hasch några gånger per dag, fram till för någon månad sedan då han minskade sin konsumtion. Han har uppgett att han numera mest umgås med familjen, istället för att som tidigare umgås med kompisar som rökte hasch. Mot bakgrund av de omständigheter som framkommit i detta mål ställer sig tingsrätten tveksam till riktigheten i detta. Av frivårdens yttrande framkommer också att Angelo Shahins föräldrar berättat att de är oroliga för sonen och att han enligt dem behöver ett arbete för att få rutiner och komma bort från sitt umgänge.

Angelo Shahin

Habib Touma finns under tre avsnitt i belastningsregistret avseende försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, ringa narkotikabrott vid två tillfällen, enligt egen uppgift haschrökning, samt missbruk av urkund. Han dömdes senast 12 juli 2012 till ungdomsvård.

Yttrande har inkommit från Spånga-Tensta Utredningsgruppen Ungdom. Av yttrandet framkommer bland annat att föräldrarna är oroliga för Habibs umgänge i Tensta, varför man aktivt söker annat boende. Enligt tingsrättens uppfattning är föräldrarnas oro befogad, eftersom det står klart att Habib Touma på något sätt umgåtts med kamrater i samband med att dessa utfört ett rån, samt själv blivit inblandad. Att Habib Touma rökt hasch är också en oroande uppgift, eftersom haschrökning påverkar möjligheterna att sköta skola och arbete på ett dåligt sätt.

Det framgår att insatser påbörjats för Habib Toumas del sedan slutet av mars och utredande socialsekreterare har gjort bedömningen att pågående och planerade insatser väl möter Habib Toumas behov. Samtidigt kan tingsrätten konstatera att insatserna inte hindrat Habib Touma från att bli inblandad i händelserna i Falun. Av ungdomskontraktet framstår det dock som att möjligheterna finns att detta ska vara tillräckligt för att bryta Habib Toumas beteende. Habib Touma kommer att ha en stödperson samt en kontaktpolis samt kommer Habib Touma att medverka i behandlingsprogrammet Vägvalet. Till detta kommer att det verkat som att Habib Touma insett hur hans beteende påverkat hans familj, främst hans föräldrar, som av allt att döma står honom nära.

Det har också framkommit att Habib Touma kommit in på gymnasiet och att han har framtidsplaner. Som tingsrätten framhållit vid huvudförhandlingen visar det att Habib Touma har förmåga och kapacitet att lyckas med det han vill, eftersom han trots att han inte fått hjälp och stöd med sin dyslexi, ändå lyckats komma in på gymnasiet. Han har berättat att han tidigare haft svårt att koncentrera sig men nu lärt sig att fokusera. Han ska också ha upphört med att röka hasch vilket är positivt, eftersom haschrökning ofta helt sänker möjligheterna att lyckas bra i livet.

Johan Hjort tillerkänns ersättning av allmänna medel med 46 794 kr. Magnus Walberg tillerkänns ersättning av allmänna medel med 87 363 kr. Tidigare förordnade offentliga försvararen Susanne Croné-Morell tillerkänns ersättning av allmänna medel med 14 771 kr. Carl-Oskar Morgården tillerkänns ersättning av allmänna medel med 148 269 kr.

”Kostnaden för målsägandebiträdet och försvaret ska du som skattebetalare stå för”.

 • PETER NYMAN

  Att utvisningarna idag är oerhört sällsynta,Man fråga sig varför?

  • ankakalle

   Nuvarande alla domare och nämndemän är dom som borde utvisas
   så låmgt bort som möjligt och ersättas av bovarna, så skulle det bli
   ordning på rättskipningen i Sverige.

 • kirre

  Alla brottslingar säger ju samma sak, att dom har blivit tvingade att råna. Jag tror inte ett skit på den historien. Men tyvärr verkar domstolarna köpa det.

 • ankakalle

  Helledudane vad det är synd om dom stackars fina och präktiga pojkarna.
  Och billigt blev det med advokaterna i  tingsrätten,  bara ca. 300.000.- kr.
  Reinfeldt, Ullenhag och Maud och 7-klövern kan vara stolta över sådana
  värdefulla berikare. Och ännu värdefullare blir dom när räkningen kommer
  från hovrätten. Och ingen utvisning på tal. Hur många rättegångar som denna
  kommer de att figurera i under en tioårs period ? Man kan bara gissa.

 • Andersonszkan

  I Sverige idag finns det 14 000 klienter inom frivården – är det någon som vet vad dom kostar per dag att administrera?

  Ska vi våga gissa på en tusenlapp?

  Det gör 14 miljoner om dagen, vilket ger den nätta lilla summan drygt 5 miljarder om året.

  Totalt kostar det svenska rättsväsendet lika mycket som försvaret. Man förstår ju varför dom var tvungna att avskaffa värnplikten och förvandla försvaret till en genuskorrekt sandlåda.

 • http://swedenconfidential.info/ Kapten_Krok

  Sänk straffåldern till 13 år. Och utdöm hårda straffarbeten. Svetten ska lacka. Inga gym ska heller finnas för dömda, vare sig unga eller vuxna. De åker in som farliga kampsportare, och kommer ut som ännu mer vältränade mordmaskiner.

  • Bolivera

   Du sager mer pa 4 rader an en tingsrattsdom pa 400 sidor

 • Oberst

  UT ur Sverige!

 • Bolivera

  Nar man ser fotot av denna person sa forstar man ocksa varfor
  tyskarna introdiserade ordet ”Undermenschen”.

  • http://www.swedenconfidential.info/ AnnaKonda

   Ja, fy fan, idioten ser ju ut som en korsning mellan en grobian och en snigel. Inget guld i världen kan kompensera ett sånt utseende men hans mor är säkert stolt.

   • Bolivera

    En sugga tycker ju bast om sina egna kultingar.