Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

86-åring låg fyra dygn utan hjälp trots trygghetslarm


SKANDALÖST Kommunen slipper kritik från Socialstyrelsen trots att den 86-åriga kvinnan blev liggande utan hjälp, mat, medicin och vatten i fyra dygn. Kvinnans trygghetslarm fungerade inte.

Sent på kvällen 4 januari i år befann sig en 86-årig kvinna på toaletten i sin bostad i Höganäs. Det bar sig inte bättre att hon föll. Eftersom hon har trygghetslarm borde hjälpen ha kommit snabbt. Men så blev icke fallet.

Det dröjde fyra dygn innan kvinnan hittades uttorkad och svag. Då hade hon kravlat sig ut i sovrummet och dragit ner en madrass från sängen på golvet. För sina döttrar beskrev hon dygnen på golvet som de värsta i sitt liv.

Hon fördes i ambulans till Helsingborgs lasarett där hon blev inlagd fram till den 18 januari. På lasarettet konstaterades blödning i magen och hon fick genomgå blodtransfusion.

Samma kväll som kvinnan föll hade hemtjänsten varit i kvinnans lägenhet. Detta sedan kvinnans dotter slagit larm om att telefonen inte fungerade. En säkring hade gått och sedan hemtjänstpersonalen kollat att trygghetslarmet fungerade så lämnade man.

Dottern har anmält det hela till Socialstyrelsen. Även kommunen gjorde en anmälan dit om ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah.

Anledningen till att larmet inte fungerade var återigen att en säkring hade gått. Men orsaken till att kvinnan blev liggande i fyra dygn var bristande rutiner mellan kommunen och det företag som ansvarar för felanmälan av trygghetslarm när man har IP-telefoni.

Företaget fick två larm om att trygghetslarm inte funkade och skickade då dagen efter fax till kommunens larmcentral. Där var det ingen som lade märke till faxen eftersom man trodde att rutinen var att företaget skulle ringa om något gick snett.

Kvinnan är inte den enda med IP-telefon som haft problem med sitt trygghetslarm. Och när händelsen inträffade fick de 22 personer som hade trygghetslarm på detta sätt information om att detta inte var helt tillförlitligt. Socialnämnden beslutade också att några nya larm via IP inte skulle installeras utan i stället erbjuda andra lösningar.

Det blev möte med inblandad personal och man såg också över rutinerna för hur trygghetslarmen ska kontrolleras och förtydligade rutinerna vad gäller samarbetet mellan företaget och kommunen.

Under våren arbetade kommunen också om den information som riktas till allmänheten vad gäller trygghetslarm.

Från Socialstyrelsen slipper kommunen någon kritik. Där konstaterar man att det kommunen har gjort efter den tragiska händelsen inträffade, är tillräckligt.

HD

Relaterat:
Flyktingbarn lämnades helt ensamma i upp till två timmar

 • SM811

  Kan vi få se rubrikerna nu för när ensamkommande barn fick vara ensamma i hela 1 timma blev det ett j-a liv.

 • Johan Rydberg

  När jag var barn fanns begreppet nyckelbarn. Begreppet härleddes ur det faktum att de hade en nyckel runt halsen.. Deras mammor arbetade kanske inte alltid heltid, men atminstone deltid. Nyckelbarnen var i förmodligen mellan  8. och 12 ar 

  Efter skoldagens slut fanns det sällan nagra aktiviteter och fritidspedagog var ett okänt begrepp.

  .Dessa svartmuskiga män som kallas barn är runt 20, en del är snarare runt 25 att döma av de fotografier som publicerats pa internet.

  20-ariga män eller för den delen ibland rentav 17-ariga män bedöms inte klara av att vara utan tillsyn i tva timmar. Vad är det för sjukdomar de lider av ?

  Hade de en personlig assistent vid sin sida under färden till bidragsparadiset Sverige ?

  Detta är ett symtom pa det genomfeminiserade samhället där vissa grupper utmalas sa svaga och sköra att de ej kan klara sig själva utan maste ga pa ett halksäkert golv kramandes ett gosedjur, med en personlig assistent pa ömse sidor.

 • Bolivera

  Sverige ar en skamflack i Europa.Socialstyrelsen ar och forbir en
  skyddad verkstad for mentalt handikappade.

 • PETER NYMAN

  Detta var en baggatell att lämna ensamkommande baaaaaaaaarn en timme resulterar givetvis i en stark reprimand från socialstyrelsen till den så gravt felande kommunen

  • 585961

    För djävligt rent ut sagt hur socialstyrelsen fungerar, är dom helt urgröpta i huvudet

 • nitohu

  Majoriteten av Svenska folket vill ju faktiskt ha det så här.Man har faktiskt gjort ett aktivt val.Men vi kan ju alla göra misstag.Frågan är dock alltid, om vi lär oss något av dom.Vi får väl se 2014 om dom som inte röstade på SD senast, förstått vad dom ställt till med.

  http://www.youtube.com/watch?v=XkRRdth8AHc

 • http://www.facebook.com/people/Barbro-Israelssoni/100000072854891 Barbro Israelssoni

  Det är inte så noga hon är ju Svensk !!!

 • janrickolina

  Ojoj om det varit min mamma som blev liggande så då hade goda råd varit dyra för dom inblandade.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  Illa jag mår illa

 • 585961

  Dom var väl helt upptagna att ta hand om ensamkommande och annat skräp, gamla skattebetalande svenskar som också betalar larmet har dom inget intresse för , hade hon varit muslim och somalier hade  hon fått hjälp direkt , så fungerar muslimlandet Sverige med sin muslimregering

 • Oberst

  De här ensamkommande farbröderna kan väl flytta in hos Fredde Flint. Skit ska skit ha.

 • kurtan25

  jag har sett hur hemtjänsten funkar: en brukare kan ha 10-29 olika som kommer hem, de vet inget hur hemmet funkar, vad saker finns osv. De köper nytt, även om det sakerna finns i hemmet. Gamla kanske glömska senila ska ständigt ha olika som kommer. Man har inget krav på utdrag ur polisregistret, hos personalen. I vissa kommuner är man bara hänvisade till privata företag yyp Carmea som endast är ute att tjäna pengar. Där finns ingen valfrihet, som man annars brukar så varmt förespråka. Man har avtal med  bara ica att de ska levera matvaror, med höga avgifter. Allt går ut på att sko de gamla.Fy fan säger jag. Alla blir gamla om de får leva. Kom ihåg det. Hemtjänstens tid består av förflyttningstid dvs tiden mellan brukarna, springa hos så många som möjligt. Tiden hos brukaren ( de som byggt upp Sverige) är minimal. De gamla är något politikerna inte vill satsa på, man satsar hellre på lycksökare. Förrädarregering.