Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

HR fastställer dom för rånförsök med vapenatrapp


RÅNFÖRSÖK 30-årige Kim Julin och 33-årige Wojciech Ratajczyk, åtalades för flera olika brott, bland annat förberedelse till rån. Männen hade gått in på Excellence Spel och Tobak den 11 maj 2012 på Blackebergsplan 3 i Bromma och haft på sig motorcykelhjälmar och burit varsin väska.

I  Wojciech Ratajczyks väska fanns en vapenattrapp liknande en av de automatkarbiner som polisen använder. En kund larmade polisen och de tilltalade försvann på en motorcykel som saknade registreringsskylt.

Strax därefter hade en värdetransport kommit till en bankomat intill butiken. Männen, som båda var påverkade av narkotika, greps samma dag.

Tingsrätten fann det styrkt att de tilltalade hade haft för avsikt att begå ett rån mot butiken eller något annat närliggande objekt och dömde båda för förberedelse till rån.

Männen dömdes även för en rad andra brott, bland annat narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Assistentåklagare Ola Tingvall yrkade inte på att den
polske medborgaren skulle utvisas vid fällande dom.

Svea hovrätt fastställer dom för:

 • Wojciech Ratajczyk 1978-12-10 Fredrika Bremers gata 33 i Hägersten, medborgare i Polen till fängelse i 9 månader för förberedelse till rån, olovligt brukande, rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott, brott mot knivlagen och dopningsbrott.
 • Kim Conny Pontus Julin 1981-12-08 Marstavägen 10 Stora Vika i Nynäshamn till fängelse i 10 månader för förberedelse till rån, stöld, snatteri, tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning.
 • Mål nr B 6452-12

Wojciech Ratajczyk förekommer sedan tidigare under 43 avsnitt i belastningsregistret, huvudsakligen avseende narkotika-, tillgrepps- och trafikbrottslighet. Han dömdes senast den 7 maj 2012 av Södertörns tingsrätt för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen vid två tillfallen och ringa vapenbrott till fängelse en månad. Av yttrande från Kriminalvården framkommer att Wojciech Ratajczyk har ett långvarigt narkotikamissbruk bakom sig med amfetamin som huvuddrog. Han har till och från gjort vissa försök att komma ifrån drogerna, men för närvarande finns ingen planering beträffande honom och någon kontraktsvård är inte aktuell.

Kim Julin är förekommer sedan tidigare under 46 avsnitt i belastningsregistret, även han huvudsakligen avseende narkotika-, tillgrepps- och trafikbrottslighet. Han dömdes den 18 augusti 2011 av Södertörns tingsrätt för stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott till fängelse fyra månader. Tidigare villkorligt medgiven frihet förklarades helt förverkad. Han frigavs villkorligt från detta straff den l O november 2011 med en återstående strafftid på en månad och 30 dagar och en prövotid som utgår den 10 november 2012.

Han dömdes därefter den 30 januari 2012 av Södertörns tingsrätt för stöld, grov olovlig körning, rattfylleri, obehörigt avvikande från trafikolycksplats och ringa narkotikabrott i två fall till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan och ett alternativstraff uppgående till två månaders fängelse. Av yttrande från Kriminalvården framgår att Kim Julin i anslutning till den förra domen var placerad på Visättra behandlingshem mellan den 30 januari 2012 och den 26 mars 2012, då han avvek därifrån, och att han därefter återfallit i narkotikamissbruk och inte har tagit den kontakt med beroendemottagningen som han uppmanats till.

Rådmannen Maria Edwardsson är skiljaktig såvitt avser åtalet mot Kim Julin för snatteri, domsbilaga 5, och anför följande. Liksom majoriteten anser jag att det är utrett att Kim Julin var den som tankade bilen vid det aktuella tillfallet. Jag anser dock inte att hans invändning att han, kanske p.g.a. narkotikapåverkan, glömt att betala är så osannolik i sig att den kan lämnas utan avseende eller har motbevisats genom den utredning som lagts fram. Jag anser därför att åtalet for snatteri ska ogillas. Överröstad i denna del är jag i övrigt ense med majoriteten.

 • http://www.facebook.com/people/Barbro-Israelssoni/100000072854891 Barbro Israelssoni

  Som vanligt INGEN UTVISNING !!!  = Sverige ett paradis för kriminella.

 • Bolivera

  Flera nybyggare som ar saaaaaaa valkommna.Av politikerna.

 • kaamins

  Grattis Polacken, du vann igen. Och en till WT , Y , suck

 • http://www.swedenconfidential.info/ AnnaKonda

  Tips till SweCon: Högsta domstolen förkortas HD men det finns ingen vedertagen förkortning för Hovrätten.

  HR användes förr för att förkorta Häradsrätten som idag kallas Tingsrätten.