Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Assistansfusket kan kosta skattebetalarna miljardbelopp varje år


DU BETALAR Enligt en statlig utredning som presenterades tidigare i år förekommer omfattande fusk med assistansersättningen. Det är enkelt att fuska och risken för upptäckt är liten. Något som gör att organiserad brottslighet intresserar sig för området.

Borlänge kommun har polisanmält ett företag för misstänkt bedrägeri. – Det handlar om ganska stora summor, konstaterar Barbro Hietala Nordlund (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Enligt anmälan har en person beviljats personlig assistans, men vid ett hembesök hade personen inte fått någon hjälp. Företaget som skulle utföra assistansen ska dock ha skickat in timrapporter till kommunen och fått ut stora summor pengar.

– Jag har inte hört något mer sedan vi gjorde anmälan. Ärendet ligger hos polisen i Falun där det har lagts på hög. Ingen handläggare har ännu utsetts då de har ont om folk. De hoppas få förstärkning under hösten, säger Barbro Hietala Nordlund (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Kommunen upptäckte det misstänkta bedrägeriet vid ett hembesök. Under senare tid har kommunen varit mer vaksam när det gäller utbetalningar av assistansersättningar. Enligt den statliga utredningen kan fusket och felaktigt utbetalda ersättningar kosta skattebetalarna i Sverige miljardbelopp varje år.

– Vi har haft ögonen på utvecklingen inom området. Kostnaderna ökar. Vi politiker har ställt många frågor. Vad vet vi? Hur kontrollerar vi?

Enligt Barbro Hietala Nordlund har kontrollerna skärpts under senare tid för att se till att pengar verkligen hamnar där de ska.

– Uppmärksamheten är ganska stor nu på sådant här. Visst har vi blivit vaksamma. Men vår utgångspunkt är att folk inte fuskar. Jag tror att det är ovanligt.

De stora pengar som omsätts har dock, enligt den statliga utredningen, lockat kriminella. För en person i stort behov av assistans för att klara sitt dagliga liv kan det handla om fyra miljoner kronor om året, konstaterar omsorgsnämndens ordförande.

Hon säger att det är förödande att det förekommer fusk.

– Det har ställt till mycket oro. Det är en bransch där det finns kriminell verksamhet. Men de flesta sköter det perfekt. Hederliga människor känner sig misstänkliggjorda.

DT

 • http://www.facebook.com/people/Barbro-Israelssoni/100000072854891 Barbro Israelssoni

  Nya kulturberikare som våra politiker importerat.. Det är bara att låta oss Svenska skattebetalare stå för kostnaderna.Helv… i detta land tar aldrig slut .Betala, Betala, för skiten som importeras utan kontroll.

 • Andersonszkan

  Återigen en het potatis att hantera.

  Hur ska man uppmärksamma fusk och bedrägerier som man vet att det nästan uteslutande begås av invandrare från vissa kultursfärer?

  Är det inte dags att göra ett bokslut snart över de två senaste decenniernas invandring och ta tjuren vi hornen – innan Sverige är tömt på alla tillgångar?

  • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

   Så länge Reinfeldt sitter vid makten lär det fortsätta att gå utför. Han drivs av något som ser ut som hat. Han hatar allt som är svenskt. Jag slår vad om att det har med hans ursprung att göra. Han hatar att behöva stå ut med att han är neger. F-n vad jag föraktar honom. Skulle han segna ner och dö skulle jag fira ett helt år. Seriously!

   • Andersonszkan

    Hitler hatade att han var åttondelsjude och att hans föräldrar var kusiner – och se vad han ställde till med….

  • Talibananas

   Å nej, samförstånd och milt överseende är den svenska melodin. Hög skatt och överlägsen självbild är garanterna för våra uppblåsta villfarelsers fortlevnad. ”Soc betala!”

   • Andersonszkan

    Den uppblåsta självbilden sitter tyvärr djupt under skinnet på många svenskar som tror att resurserna är oändliga, men dom kommer att komma till insikt – dom också.

 • Oberst

  Gillar du att pröjsa för detta, Svenne banan?

  • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

    NEJ!

 • Bolivera

  Jamen for hellvete det galler ju BAAAAAAAAAAAAAAARNEN Med begyande
  flint och och minnst tre fruar med 10 barn pr varge fru.Betala ni forbannade 
  komunister.Hittills har jag aldrig sett en komunist utratta ett arbete av nagon
  sort,Har ni sett en komumist utfora ett vettigt arbete?Dessa parasiter ar blod-
  sugare pa sammhallskroppen.Lat oss visa komunisternas produktiva arbete.
  Jag ar mycket intrtesserad,Bara ett exempel.Tack.Trangseln blir nog inte
  sa stor.