Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

46 vårdgivare ska granskas i Värmland efter Zettergren-affären


SVENNE BETALAR Efter Zettergren-affären ska nu utbetalningarna till ytterligare 36 sjukgymnaster och tio läkare med samverkansavtal kontrolleras i Värmland. – Vi måste gå tillbaka och se om det verkligen är korrekt, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Det är en diger uppgift som sjukhusdirektör Hans Karlsson fått i uppdrag av landstingsstyrelsen. Det senaste året handlar det om 46 utövare. Sjukgymnasterna fick ut 31 miljoner och läkarna 15 miljoner kronor. – Uppdraget är att titta på alla, säger landstingsdirektör Hans Karlsson

Syftet är att ta reda på om de besök som sjukgymnasterna och läkarna fått ersättning för verkligen ägt rum. Ska ni leta efter siffror som sticker ut eller göra stickprov?

– Både och tror jag. Definitivt ska vi göra stickprov genom att ta vissa inrapporterade besök och be att få ut journal- eller daganteckningar för de patienterna. Att prata med patienter om de varit på besök försvåras av sekretess. De behöver inte svara.

Hur många år bakåt som ska kollas är inte bestämt. Först ska landstingsdirektören ordna fram personal och en modell för granskningen. Det hoppas han vara klar med inför den första avrapportering den 11 september till landstingsstyrelsen.

De aktuella sjukgymnasterna och läkarna sitter nästan alla med gamla samverkansavtal som ger landstinget väldigt lite att säga till om.

– Det är ett passivt förhållningssätt där vi bara ska betala ut vad de begärt i efterhand. De ger säkert bra vård men vi kan inte styra var i Värmland det sker, vilka som kommer dit eller vilka behandlingar som utförs.

Många avtal går inte ens att säga upp – däremot kan mottagningen säljas vidare med befintligt avtal. Landstinget tecknar inga nya avtal av denna typ.

Kan ni begränsa hur många patienter eller behandlingar de åtar sig? – Nej, det enda utrymme för begränsning som lagen om ersättning för sjukgymnastik ger utrymme för är ersättningstaket.

Taken kan variera för olika verksamheter men vad gäller Annethe Zettergren som slagit i taket flera år i rad så fick hon förra året ut 1,2 miljoner kronor för 4 000 besök, alltså 100 000 kronor i månaden.

Landstingsdirektören tycker den granskning som ålagts honom är en tråkig historia men nödvändig. Dels med anledning av det specifika ärende vi har nu men det handlar också om en trovärdighetsfaktor – både för utövare som sköter sig och för landstinget.

Fotnot:
Granskningen gäller primärt de privata utövare som har samverkansavtal – inte de utövare som finns på privata vårdcentraler inom hälsovalet eller har andra vårdavtal.

VF

Relaterat:
Moderat politikern Annétthe Zettergren polisanmäls

”Annétthe Zettergren är ju knappt här”

Moderaten Annétthe Zettergren ombedd att lämna sina politiska uppdrag

 • kirre

  Man har ju trott att ”borgarna” som säger sig vilja hushålla med skattebetalarnas pengar skulle vara lite bättre än så här. 

 • Pantertanten

  Hon har alltså gjort 4.000 besök. Det blir 300:- per besök.
  Låter väl rätt.Men…. 4.000 besök på 226 (normalår) arbetsdagar per år blir alltså 18 besök per dag!Det blir drygt 2,26 besök per timme om man räknar med 8 timmars arbetsdag. Kan människan flyga?

 • Oberst

  Du betalar, Svenne banan.

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  Det är ju det som de nya Moderaterna menar med sin arbetslinje, utnyttja och lev på bidragen. 

 • PVO444

  Det finns två huvudproblem i denna affär, som jag ser det:

  1 – En ev. oärlig person som på ett otillbörligt sätt tillskansar sig samhällets resurser. Sådant får inte förekomma och måste givetvis beivras hårt och rättvist.

  2 – Att det tagit lång tid att hitta detta fall, är också generande för landstinget som kontrollmyndighet. de har nämligen möjlighet att se den här typen av tänkbart fusk på ett mycket tidigt stadium, eftersom de får in redovisningar varje månad som utbetalningsunderlag. Det är alldeles för liten risk att fastna i det extremt grovmaskiga nät som landstingets ekonomikontroller utgör. Det är en lika stor skandal som att en enskild person lurar oss skattebetelare på en massa pengar. Här finns det avgrunder, inte bara gentemot privatpraktikerna, utan i huvudsak gentemot den verksamhet som drivs i landstingets egen regi. Varför har t.ex. landstingets revisorer inte reagerat på de extremt dåliga kontrollfunktionerna?

  En av anledningarna till att man inte gör effektiva kontroller av vare sig kvalitet eller kvantitet gentemot privatpraktikerna är att man inte gör motsvarande kontroller mot de egna verksamheterna. Resultatet skulle sannolikt förskräcka, om sådana kontroller gjordes. Begreppet kvalitet, i egentlig mening, är ett dimmigt begrepp för de centrala vårdmyndigheterna. De flesta landstings ”kvalitetsuppföljning” består till övervägande delen av kvantitativa mått som inte säger någonting om vårdkvaliteten. I bästa fall har man en viss koll på vad patienten tyckt om bemötandet, vilket endast är en liten pyttedel av kvaliteten i vården..

  Om man dessutom gav sig på att jämföra den totala, verkliga, kostnaden per vårdtillfälle i landstingsregi jämfört med motsvarnade vårdtillfälle hos privatpraktiker, så skulle landstingspersonalen rodna av skam. Lägg så till kvalitetskontroll så blir skillnaden ännu större.

 • Pingback: Bevisen hopar sig mot moderatpolitikern Zettergren « Sweden Confidential

 • Pingback: Inga spår efter bedrägerimisstänkta Zettergren « Sweden Confidential