Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

”Funderingar om värderingar”


INSÄNDARE När jag växte upp fick man till leda höra om hur föräldrarna hade haft det och tills man förstod något alls tog det en stund. Ibland blev man mycket trött på deras tjat men någonstans förstod man att att det livet de levt var så mycket värre än det liv man själv fötts till. Sån tur man hade. 

Min far, en bland en syskonkull på sju, fick gå barfota de månader det ej var snö på marken och då i ärvda skodon, träskor. (skavde som satan, enligt far ). Kläder ärvdes i nedstigande led och den som inte fick något fick vara utan. Skola fanns och man fullbordade några års småskola tills man fick gå och jobba. Jobbet fanns i hyttan. Far började vid 7 års ålder vinterhalvåret, resten tillbringades i skolan och i hemmet där jordbruket krävde armarna. (han kunde skriva sitt namn och läsa hjälpligt) 

Jag som var ensambarn till en av dessa pojkar hade det så bra, och fick både mat och kläder, dock ej speciella sådana. Behövde aldrig gå hungrig eller frusen. Jag behövde inte gå till något jobb heller förrän jag var 13 och då på eget bevåg då jag ville tjäna lite egna pengar. Därefter vanlig skolgång och jobb vid 16 år och på den vägen är det.

Min far berättade mycket om sin barndom som var enligt dagens måttstock helt förkastlig och borde tillbringats i fosterhem om dagens regler gällde. Men dessa ungar blev härdade och insåg att utan jobb så stod man sig slätt. De lärde och levde därefter och kämpade hårt för att komma ur fattigdomen. Han köpte en cykel när han var 21 och den kostade en månadslön. Jämför.

Glömmer aldrig när far berättade att systern tvättade alla kläder på söndagen för att de skulle va färdiga måndag morgon när det var skoldags. Detta var ca 1923. Då min far var äldre när jag föddes på 50-talet så är mina barn födda mellan 1978 och 1987 och det blir ett litet glapp men ändå. 

 • Ingen av mina barn har behövt stanna hemma utan fick gå i skolan med gratis lunch. (jag fick dock bara smörgås i bespisningen)
 • Ingen av dem behövde gå hungrig eller utan skor.
 • Ingen av dem fick stryk i skolan. (hehe fråga morfar om han levt)
 • Ingen av dem behövde börja jobba vid 7 års ålder för att bidraga att hålla familjen vid liv.
 • Ingen av dem behövde tacka nej till alla nöjen och saker som deras kompisar hade. 

Trots att de känner till dessa skillnader under ett spann på 50 år fattar de ingenting. Man äter brunch och klampar runt i Converse-skor (inget speciellt för dem) flera par i hyllan.

Man går hellre och äter restaurangmat och köper märkesvagnar med tillhörande attribut till barnen än köper en fullt fungerande åkpåse på HM och klagar på att man har ont om pengar. Måste hänga med modetrenden som jämnåriga gör till något ofrånkomligt. 

Men däremot den politiska situationen den aktar man sig för som tusan. Piper en gammal människa något om att det håller på att gå överstyr så får man genast reda på att man är en Världsmedborgare och att alla människor har rätt till allt. Alla eventuella motargument trampas ner pronto och om du inte köper den tanken är du fördömd. Inga argument biter över huvud taget.

Vem har skapat välfärden du lever i? Till och med en sådan fråga bemöts med ”rasism”.
Världsmedborgare låter nog så fint men om man vill att ens efterlevande ska få ett drägligt och tryggt liv är nog inte Världsmedborgare är det ultimata. 

Är det ingen som tänker på hur det var förr och vad vi åstadkommit och vad vi kan förlora?
Någon som tänker på morfäder som slitit för att bekosta välfärden föräldrarna tar ut idag med ledigheter och andra förmåner, ingen ens tänker på vilka som kämpat fram dem.
Ska alla dessa uppoffringar bara kastas bort. Och på vad då? 

Kanske är det meningen att allt ska raseras och förstöras.

- Hummlan -

 • Ernst_Hugo

   Det kanske är med välfärdssamhällen som med förmögenheter?
  Den första generationen förvärvar den.
  Nästa generation förvaltar den.
  Den tredje generationen fördärvar den.

  • Bolivera

   Dom orden sa en person till mig for 30 ar sedan och han hade ratt.
   Se pa Johnsson,Brosrtrom och andra foretag.Nar det fanns en 
   diktator som bestamde fungerade det.Nu ar det medbestammande 
   och dessa forbannade fackforeningar som gor allt for att lagga
   foretagen i ruiner.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Det är väl välfärdssamhällets baksida. Varje ny generation lärs att manna kommer från himlen och att man själv inte behöver anstränga sig, det är ju ens ”rättighet” att slippa göra det.

 • nitohu

  Mycket bra skrivet.Ger lite perspektiv på saker och ting.För dom som inte själva kan relatera tillbaks till hur det var förr.

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Jodå, jag minns. Du och jag har rätt lika uppväxt. Jag växte också upp på 50-talet och jag kommer ihåg hur det var. Det där går aldrig ur. Man var tacksam för det lilla. Och det lilla var verkligen litet.

  Tänk er följande Ingen TV  förrän 1960 när svenson började få råd med det. Svartvit bild och en kanal. En radiokanal fanns det också – P1. P2 kom 1956. P3 kom 1962 och det var första gången det spelades pop- eller rockmusik i radion – en timme i veckan. När det var dags att köpa stereo på 60-talet så fick man inte den av sina föräldrar. Man fick spara ihop till den själv.

  Vi gick i plugget på lördagar. Vi hade bokstavsbetyg och vi fick betyg varenda termin från ettan och uppåt. I matbespisningen (det hette så) var det stenhårt. Inte ett ljud och maten åt man upp vare sig man ville eller ej.

  Med maten var det likadant hemma. Det var inget snack om att inte äta. Man hade respekt för sina föräldrar och man käftade inte. Ser man tillbaka hade vi det bra. Med den erfarenheten jag har skulle jag aldrig vilja växa upp idag.

  Dom enda invandrare man stötte på var finnar. Dom var nog rätt okej även om jag aldrig lärde känna någon. Dom höll sig för sig själva.

  När man slogs gjorde man det med knytnävarna. Man var aldrig feg. Om man golvade någon så var det klart. Man sparkade ALDRIG på den som låg eller inte kunde försvara sig. Man attackerade aldrig oprovocerat.

  Våldtäkter ganska var ovanliga eller så skrevs det väldigt lite om dom. Jag känner inte till någon i min ungdom som våldtog en tjej. Man gjorde liksom inte det. Ett nej var ett nej och man tog det även om det var surt.

  Om jag fick chansen att växa upp igen skulle jag omedelbart be att få förpassas till 50-talet igen. Den tidsepoken då man ta till sig goda värderingar om man hade rätt föräldrar. Vad man gjorde med värderingarna är en annan femma. Jag har mina i behåll.

  • j_london

    Skriver under på varje ord som du så känslomässigt och framgångsrikt förmedlat i din utomordentliga kommentar. Tack för din uppskattning och värdering av vår gemensamma uppväxttid.

   En tid som aldrig någonsin kommer tillbaka. Och som ingen mer kommer att få ta del av och uppleva. Dessvärre…

   • Bolivera

    Om vi blir tillrackligt manga kan det aterupprattas ordning

 • Sweetasplumpie

  Minnet är kortare än en generation- tyvärr.

 • Denoroligedemokraten

  När välfärdssystemet verkligen rasar så kommer inte curlinggenerationen att palla en månad.

 • Leikin

  En fantastisk berättelse om det gamla Sverige. Ungdomar tror att vi talar om stenåldern, men vi talar om ett land bara 60 år tillbaka i tiden, när Sverige var ett u-land. När min pappa började jobba på 30-talet var dagslönen två kronor per dag. På den tiden riskerade vi ingen flyktinginvandring, för ingen ville dela våra villkor. Skillnaden är nu att vi är ett rikt land, och nu vill många somalier och araber dela vårt välstånd och leva på våra pengar.

  • Bolivera

   Losningen ar ainsatsgruppen.

   • Leikin

    Om min tyska inte sviker mig så kallades de einzatgrupen. Vad dessa SS soldater gjorde skulle du inte ens kunna föreställa dig. Så snälla du, vad vi än tycker om invandringen i Sverige, önska dig för allt i världen inte dessa soldater tillbaka.

    • Bolivera

     Jag ar val informerad,men har vi nagot val.Vi kanske kan rekomendera NKVD om det faller battre i smaken.

     Den 22 augusti 2012 20:34 skrev Disqus :

 • j_london

  Mycket bra reflektioner som andas både eftertanke och ödmjukhet. En sådan som dig, som skrivit denna kloka och betänksamma insändare, önskar jag få ha förmånen att kalla vän.

  • Bolivera

   Forsok forklara detta for dom importerade okenrattorna och dom 
   imbisilla niggrerna som ar muslimer. 

  • Leikin

   Tackar för det. Sådana som dig känner jag gärna, vi är riktiga svenskar. Finns på Facebook under namnet Leif Leikin.

  • Hummlan

   Ja för jag har inga som helst problem med människor som kommer hit och skaffar ett jobb och ett liv med de värderingar som innefattar anpassning vettigt uppförande. Men våldtäkter för att vi visar ben och armar kommer jag aldrig att acceptera eller att bli halshuggen för att jag vill lämna min man. Eller detta råndilemma på gamla, våra mest oskyddade därför att de är vana vid vårt gamla land och tror alla om gott. Det borde gå att stänga grindarna.

 • denaknakejsarna

  Vi är i klorna på de globalistiska makterna. Det är meningen att allt ska raseras och förstöras. Vi ska bli rotlösa, identitetslösa, utan någon fosterjord vi själva äger, med konsumtion som ny religion.

 • olaholm

  Vi måste ner i avgrunden först innan det vänder..

 • ledsenfarmor

  Tack Hummlan, detta stämmer exakt med vad mina föräldrar berättade. Har fört detta vidare till mina barn. De har som jag o min man, arbetat sedan skolan (efter studenten) tog slut. De läste vidare på universitet, och har idag bra arbeten.
  Mina barnbarn gör som sina föräldrar. Pluggar vidare, och arbetar på fritiden.
  Men eftersom vi svenskar blir sämre o sämre behandlade, hoppas jag innerligt att det finns arbeten till dem när de har pluggat färdigt.

 • kaamins

  Tack Hummlan !

  ” Kanske är det meningen att allt ska raseras och förstöras.” 

  Det är våra precis det som är våra politikers mål .  Vi måste börja försvara detta land , om det så ska ske med vapen eller medborgargarden , nåt annat val har vi inte nå mer.