Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Hög al-Qaidaman gripen i vägspärr i södra Algeriet


MILITANTA ISLAMISTER Tre beväpnade militanta islamister greps i södra Algeriet på måndagen. En av de gripna antas ha en mycket hög ställning inom al-Qaida i gruppen ”Islamiska Maghreb” (AQIM).

Necib Tayeb, även känd som Abderrahmane Abou Ishak Essoufi, en av de äldsta medlemmarna i al-Qaidas nordafrikanska gren, har varit efterlyst sedan 1995. Citerande från en välinformerad källa sade nyhetsbyrån APS att de tre islamisterna greps på onsdagen i förra veckan vid en vägspärr med säkerhetsstyrkor i Berriane i Ghardaiaprovinsen, 570 km söder om huvudstaden Alger.

Bland de arresterade var en ledande äldre medlem av AQIM, Necib Tayeb, alias Abderrahmane Abou Ishak Essoufi, som är ansvarig för flera uppdrag av AQIM. Necib Tayeb anses vara bland de närmaste personerna till chefen för AQIM, Abdelmalek Droukdel.

Armén spårade upp de tre islamisterna och slutligen stoppades terroristerna i ett fyrhjulsdrivet terrängfordon på väg ner till Sahel-regionen. Armén hittade även tre automatvapen och många viktiga nyckeldokument i operationen.

Necib Tayeb var på väg till Sahel, anförtrodd av Abdelmalek Droukdel, för att hålla ett möte med AQIM ledande äldre medlemmar, för att avsluta tvisterna och konflikterna bland gruppens ledning, i ett försök att återförena sina led och behålla greppet om regionen.

Operationen, som utfördes av den algeriska arméns specialstyrkor, fick in en ”dödsstöt” på terroristorganisationen AQIM med tanke på Tayebs nära anknytning till AQIM-chefen Abdelmalek Droukdel. En algerisk domstol dömde Droukdel i juni till döden i sin frånvaro för en rad mord och bombningar.

AQIM, som härrör från en grupp som startades i slutet av 1990-talet av radikala algeriska islamister, prenumererade formellt på al-Qaidas ideologi under 2007, men efter en rad uppmärksammade attacker lyckades armén att allvarligt inskränka dess verksamhet, enligt samma källor.

rawstorypresse-dz

 • SM811

  Deras verksamhet skall inte bara inskränkas utan utrotas helt.

 • snuffid

  Pulvrisera och använd som jordförbättring.

 • Bolivera

  I Sverige hade dom fatt hojda bidrag.Nasta steg ar kanske att svenska
  staten borjar dela ut vapen direkt at dom i stallet for att gora som nu.
  Att ga omvagen via ekonomiskt stod.

 • 585961

  Bra att sopor tillintetgörs

 • Oberst

  As.