Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Tala ur skägget om diktaturer!


Karin Enström

LEDARE Försvarsminister Karin Enström (M) väckte stor uppmärksamhet när hon nyligen vägrade att beskriva styrelseskicket i Saudiarabien som en diktatur.

Efter stark kritik tvingades hon korrigera sitt uttalande och tillstå att Saudiarabien faktiskt var en diktatur. Saudiarabien ligger på plats 161 av 167 möjliga i tidskriften The Economists ansedda demokratiindex. Om inte Saudiarabien är en diktatur kan knappast något annat land i världen heller sägas vara en diktatur.

Jag tror det finns två skäl till att försvarsministern vill undvika ordet ”diktatur” om Saudiarabien. Dels börjar dikotomin demokrati-diktatur bli för grov för att på ett klargörande sätt påvisa skillnader mellan staters styrelseskick i dag.

Ett stort antal stater uppvisar varierande brister när det gäller de egenskaper vi brukar tillskriva ett demokratiskt system: folkviljans förverkligande, mänskliga fri- och rättigheter, rättsstat. Dels värnar den svenska regeringen av handelspolitiska skäl goda relationer med Saudiarabien.

Det skulle också bli svårare att legitimera den svenska vapenexporten till Saudiarabien om landet explicit pekades ut som en diktatur.

Det finns en risk att västvärldens politiker börjar dela in världens stater i bra och dåliga diktaturer. Bra diktaturer är sådana som är nära knutna till väst i det internationella maktspelet och med vilka väst vill värna goda handelsrelationer – till exempel Saudiarabien och Kina.

Dåliga diktaturer är sådana som uppfattas som västs fiender i det internationella maktspelet och där handelsrelationerna inte är lika avgörande – till exempel Kuba och Iran.

Dåliga diktaturer kallas med nyspråk kort och gott ”diktaturer”. Bra diktaturer kallas med nyspråk ”auktoritära stater” eller ”icke-demokratier”. Ett sådant nyspråk är moraliskt ohederligt och bör bekämpas.

Ulf Bjereld

Tro & Politik

Ulf Bjereld

 

 

 

 

 

 

 • kirre

  Ulf Bjereld har ett förflutet inom KFML (r). Bara som upplysning.

  • Bolivera

   Om sa ar fallet kanske han insett sitt misstag.Forhoppningsvis.

  • Bajen666

   Precis, så ta det han skriver med nypa salt…!

   SD 2014.

 • http://profiles.google.com/anna.carlbro Anna Carlbro

  Visst är Saudiarabien en diktatur, landet liknar ju på inget vis en typisk västlig demokrati. Men de har trots allt en viss folklig representation. Landet är ju uppdelat i klaner och klanerna utser sina representanter i ett råd som fungerar som en sorts remissinstans.
  Just klansystemet (som förmodligen är den främsta orsaken till den sociala underutvecklingen) gör det svårt att jämföra våra samhällen med dem i Mellanöstern och Nordafrika.

 • Tippa

  Problemet med att säga att ett land (som alla tycker är en diktatur) är just en diktatur är att man då får gränsdragningsproblem för andra fall. Följdfrågan blir alltid om ett annat land också är en diktatur. Var går gränsen? Det finns alltid en gråzon. Det går inte att dela in världen med en skarp gräns mellan diktaturer och icke-diktaturer.

  Som debattör är det lätt att häva ur sig att ett visst land är en diktatur, men för en regering att officiellt dela in världen på detta sätt är inte rimligt eller lämpligt. Det finns andra, bättre och effektivare sätt att kritisera diktaturer. Kritisera faktiska förhållanden i Saudi (och det finns många vidriga att välja bland) istället!

 • Bolivera

  Kan Sverige verkligen kallas en demokratisk rattsstat med tanke pa Bildts
  ministerstyre,Tomas Quick, Asange och  censurerade massmedia.Karin
  Enstrom kanske resonerar som sa att man inte skall kasta sten i glashus.

 • per22

  Jag förstår att det tar emot att kalla den egna finansiären för diktatur
  Moderaterna får partistöd i utbyte mot att Waberi får bygga nya moskéer.

 • kirre

  Om jag inte missminner mig så har väl Karin Enström en misslyckad broder, som fått sparken från sin statlig tjänst. Även han Moderat. Troligtvis är namnet Landerholm på brodern. Enligt uppgift innehar han nu en tjänst på ”elefantkykogården” i Rosenbad. Skriver av telefonkatalogen eller något liknande. Kan någon komma med kompletterande uppgifter?

  • Agera1

   Vore mkt intressant… Folkbokföringen är offentlig, kanske den kan ge namnet på hennes bror?

 • RobertSt2

  På tal om språkbruk: borde inte ‘illegala invandrare’ få heta just så. Men, nej, de heter ju numer ‘papperslösa’…. Go figure…

 • Oberst

  Saudi inte diktatur? Karin Enström kan väl gå till Butterick’s och införskaffa en trollerilåda och därefter flyga ner till Saudi…

 • ledsenfarmor

  Hur ligger Sverige till på den listan? Högt förmodar jag.

  • Slasher2

    Vi ligger på fjärde plats.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

   • ledsenfarmor

    Godmorgon. Trodde ärligt talat att vi fått sämre betyg. Borde vi ha, då sverige idag är en demokratur. Ej demokrati.

 • http://www.youtube.com/watch?v=f8GvE6-y_m0&feature=youtu.be Wikimigria

  Om Saudiarabien är diktatur, vilka paralleller får vi dra till Islam?

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Om Saudiarabien är en diktatur bör vi omedelbart förhindra att Sverige bygger moskéer med hjälp av saudiska miljoner.
  Jag tror att regeringens flirt med muslimer och moderaternas valsång (bygg en moské baby) har att göra med saudiska bidragspengar. Tjänster och gentjänster ni vet.

  • Sven Olsen – (argdansk)

   Reinfeldt kommer att stryka Saudi med det flottiga håret allt han kan, för han är beroende av mutor och finansiering därnereifrån både för att försöka fortsätta islamiseringen av Sverige och för att ha en tillflyktsort, när det går riktigt galet för honom och jakthundarna är honom i hälarna – i sept. 2014.

 • El Cid

  Det är så genant när det är uppenbart att allt handlar om $$$$. Man vill sälja vapen men samtidigt vara bror duktig, jag menar vapenexporten är en viktig del av vår nationella ekonomi.

  Carl ”Agent 007″ Bildt, jagar plus poäng hos NWO och bilderbergarna med att slå Vitryssland på fingrarna, samtidigt som vi inte har rent på vårt eget skithus.

  Cirkus Sverige fortsätter. 

  • Sven Olsen – (argdansk)

   Carl ”Agent 0,07″ Bildt är värdelös som politiker, och han lär få sina fiskar varma av Belarus, som ju självklart inte är intresserade av att Sverige skall lägga sig i deras interna affärer. Sen kan man tycka vad man vill om dessa ”ex”kommunister, men det är väl för fan deras rätt att åtala om man ligger och flyger svenska pr-galningar in över landet och ”luftlandsätter” nallar?

   • El Cid

    Att Vitryssland är en skurkstat och diktatur är ju rätt uppenbart, jag menar säkerhetspolisen heter fortfarande KGB.

    Men vad jag opponerar mig emot är att Carl ”0,007%” Bildt är där och rör om med sina slemmiga fingrar, och lägger näsan i blöt.

    Det kan skada Svenska intressen i framtide, vi har nog med problem. 

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Skamligt att en officer är så j….a feg att hon inte vågar säga sanningen, men det verkar som hennes politiska indoktrinering fungerar – för Saudi är väl Reinfeldts största finansiär?

 • Slasher2

  Saudiarabien har pengar och säljer olja som vi är sjukligt beroende av. Då kan vi inte skapa någon arabisk vår där.