Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Nya miljoner för krigsskadade flyktingbarn


VÄRLDENS SOCIALBYRA Många barn som har flytt ensamma till Sverige mår dåligt. Ofta utgör de hälften av de barn som får psykiatrisk vård på sjukhus i Skåne. Nu förstärks den skånska flyktingvården med fyra miljoner kronor.

Allt fler barn och ungdomar som ensamma söker sig till Sverige behöver psykiatrisk hjälp. Det är också fler av dem som är svårt traumatiserade efter till exempel krigsupplevelser. När Teamet för krigs- och tortyrskadade i Malmö undersökte en grupp ensamkommande flyktingbarn hade över 90 procent av dem symptom på posttraumatisk stress. Självmordstankar och självskadebeteenden var vanliga.

Men vilken vård barnen och ungdomarna får beror i stor utsträckning på var de bor. I Malmö har vi hög kompetens genom Teamet för krigs- och tortyrskadade. Men vi behöver ha ut kunskaperna i hela det skånska landskapet. Vi behöver också stärka kompetensen i första linjens sjukvård, till exempel på vårdcentraler, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

På barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelningar märks tydligt att många unga ensamkommande flyktingar har svåra psykiska problem.

Ofta går hälften av platserna till denna patientgrupp, enligt Region Skånes rapport om ensamkommande flyktingbarn. De kan ju inte vara i specialistpsykiatrin hela tiden. Vi behöver bli bättre på att slussa ut dem och ta hand om dem efteråt, säger Gilbert Tribo.

Nu föreslår regionpolitikerna att Teamet för krigs- och tortyrskadade, TKT, får budgeten förstärkt med fyra miljoner kronor för 2013. Teamet ingår i barn- och ungdomspsykiatrin och tanken är att personalen ska utbilda och stötta vårdpersonal på andra håll i Skåne.

Beslutet fattas formellt när regionfullmäktige senare i höst klubbar budgeten för 2013. Region Skåne ska sedan försöka få tillbaka en del av pengarna från staten.

Sydsvenskan

 • Andersonszkan

  Vår välfärd och våra pensioner ska alltså räddas mha arbetsskygga individer som lever efter förmedeltida normer och dessutom är i akut behov av psykiatrisk vård,för att inte nämna deras andra tillkortakommanden som tex analfabetism och extremt osund livsstil som får den svenska diabetesvården att gå i taket.

  Svensk, vakna ur din dvala och rösta rätt 2014!

  • Andersonszkan

   Och dessutom är inte ”barnen” traumatiserade ”efter till exempel krigsupplevelser” – dom är traumatiserade av sin förmedeltida uppfostran och hjärntvätt mha Sagoboken.

   Enligt en FN-rapport som publicerades nyligen så har 80% av alla somalier lidit av psykisk sjukdom – ska Sverige förvandlas till ett enda stort dårhus?

   • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

    Rättelse? Lider av psykisk sjukdom. Det är knappast troligt att dom botat sig själva.

    Sverige är redan ett dårhus. Drygt 90% av väljarkåren vill ha det så här. 

   • Bolivera

    Ursakta,men ar det inte redan ett darhus?

 • svartamalin

  Sverige är hela världens dårhus och Rosenbad är dårhusets stormavdelning!

 • Andersonszkan

  Aprilskämten står som spön i backen i det som i bondepraktikan kallas rötmånaden och bland våra MENA-berikare för något som slutar på amadan.

  Svensk psykiatri har ju iom Quickfallet visat vad den går för och det svenska domstolsväsendet toppade genom att svälja deras framhallucinerade fantasier med hull och hår utan att ifrågasätta såna banaliteter som att en förkolnad träpinne inte är skelettdelar och skapade Sveriges första och största seriemördare – när vi har facit på hand kommer det kanske att visa sig att det grövsta brott Quick begått är att rycka benen av någon stackars skalbagge.

  Och nu ska dessa pajaser ställa diagnos på unga jihadister som kommer till Sverige i klasar och rabblar upp berättelser som dom hittat på nätet.

  تصريح الإقامة الدائمة في السويد

  ”Permanent uppehållstillstånd i Sverige” – 3 780 googleträffar bara på arabiska!

 • EnoughisreallyEnough

  ”Självmordstankar och självskadebeteenden var vanliga.” Hmm, det börjar luta åt det….men det beror på Sveriges nuvarande invandringspolitik….

  Längtar efter ”våren” i Sverige…..Eller hur? Och den är f-n inte islamsk……

  • Bolivera

   Hmmmm sjalvmordsbeteenden?Stor for allt i varden inte
   baaaarnen.

 • Sverigefritt

  Varför importerar Sverige bara skit?

  • Oberst

   För att Sverige har en skitregering – kaka söker maka.

   • Sverigefritt

    Tydligen!

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   För att dom har skit som hjärna.

 • Bolivera

  Barn och ungdomspsykiatriska akutmottagningen har upptackt
  att manga av dom hitkommna baaaarnen har psykiska problem
  pa grund av krigsskador.Detta ar nog inte orsaken, jag tror att
  det ar medfott.

 • 585961

  Ja då stoppa vi  utlandsbiståndet  det behövs ju här och sluta suga ut svenska pensionärer till sista kronan politiker bara för att ni ska visa er på styva linan, ni är ett patrask som slösar våra skattekronor på SKIT, dom fattar inte att dessa sk skador beror på inavel sedan 100 tals år och aldrig kommer att kunna botas hur mycket dom än satsar, nej skicka hem kackerlackorna det blir billigast, SD 2014

 • http://www.facebook.com/people/Barbro-Israelssoni/100000072854891 Barbro Israelssoni

  Dom mår tydligen inte sämre utan det går bra att vålta,själa,slås mm.