Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Laxå Sveriges fattigaste kommun – Stockholm rikast


KLASSKILLNADER De fem fattigaste kommunerna i Sverige är Laxå, Surahammar, Smedjebacken, Grums och på femte plats Ragunda i Jämtlands län. De fem rikaste kommunerna är Stockholm, Skellefteå, Bollnäs, Oskarshamn och Halmstad som femma.

Statistiken baserar sig på eget kapital per invånare där Laxå som enda kommun i landet har ett minus på 11 269 652 kronor. Stockholm har ett plus på 88 087 121 270 kronor per invånare. Uppgifter för Gotlands saknas. Tillsammans når de fem fattigaste inte 100 miljoner i eget kapital. Storstäderna Stockholm och Göteborg når tillsammans 90 miljarder. Denna statistik kommer från SCB. Hela listan finns nedan.

Betänk då att de fem fattigaste kommunerna ska uppfylla samma förpliktelser gent­emot sina medborgare som Göteborg och Stockholm. Laxå har drabbats av utvandring och svetskoncernen Esab har beslutat om nedskärningar med 167 personer. Nära hälften av de anställda vid Laxå-fabriken. Kommunen har dryga 5 600 invånare. Vad händer om Laxå skulle få tio ensamkommande också?

– Politiken jobbar hårt med att nå ekonomi i balans. Men ärligt talat…, jag tror inte vi kan klara det utan någon form av statlig hjälp, säger kommunchefen Ronny Johansson.

Klicka på bilden för att läsa/ladda ner pdf-filen

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  En enda miljardär svänger ju över en kommun rätt rejält dock.

  • Talibananas

   Hur tänker du då? Siffrorna för kommunen påverkas inte så enormt av enskilda privatförmögenheter, eftersom förmögenhetsskatt inte finns längre och hur som helst inte landade i kommunen. Höga inkomster har naturligtvis betydelse, men miljardärer tenderar att ha kapitalinkomst och inte alltid så enorm tjänsteinkomst. Företagsskatt och deras anställdas inkomstskatt och frånvaron av ett bidragsproletariat och sociala kostnader spelar däremot roll. Förnuftiga politiker naturligtvis också.

 • NE_Mannen

  Ge dem hundra Baaaaaaaarn så blir de rikast i Sverige i några månader och sedan blir de ännu fattigare än de va innan.

 • Talibananas

  Det där är ju uppenbart felaktiga siffror, ”eget kapital per invånare” för respektive kommun, med 88 miljarder kronor per stockholmare… Kanske totalt för kommunen, möjligen.

  (I andra sammanhang har jag hört att Sundbyberg, kanske något paradoxalt, är rikast per kommuninvånare.)

 • Oleg_Datsishin

  Det är märkligt att stället där produceras knappt nuntiens är rikast….

 • Agera1

  Urk! Stockholm och Göteborg har 90 tillsammans, ja jo men Sthlm har själva 88 av dessa… Sverige har blivit ett gated community där det råder Sthlm mot resten av landet…

 • Talibananas

  Lite märkligt att Malmö har ett eget kapital på drygt 2 miljarder, men är en enorm gökunge som behöver statligt bistånd för att balansera sin budget. Kanske inga likvida tillgångar… Cirka 40 kommuner har ett eget kapital på minst 50 000 kr per skalle, så de kan ju allesamman bilda enmansaktiebolag och profilera sig som företagsvänliga och kanske öppna möjligheterna för kreativ bokföring. Aktiebolagen Bertil, Lotta, Muhammed m fl hade som goda grannar och juridiska personer sammanträffat och umgicks med saft och bullar i andelsträdgården och dryftade förtroligt hur de bäst kunde utnyttja denna trevliga sammankomst i sin ekonomiska redogörelse. Kanske kunde de åberopa representationskostnader och avdrag… ; )

 • kirre

  Att Sthlm ligger i topp över dom rikaste kommunerna förvånar mig inte. Sthlm stad har på senare år vräkt ut sina fastigheter, och därmed har man mycket pengar i kassakistan. Problemet är att man kan bara sälja en gång.

 • zelotai

  Skulle varje Stockholmare vara god för 88 miljarder?

  Va f-n är det för pajasar som har sammanställt detta?

 • zelotai

  Pajasarna har lagt upp en korrigerad version.

  http://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/files/27_KommunerWEBB_allra%20nyast.pdf

 • Icefrontier

  Siffrorna är givetvis som flera andra redan upptäckt felaktiga. Men vad betyder egentligen eget kapital i det här fallet?