Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Nu har hennes man och åtta barn kommit


GRATTIS NORRKÖPING Sahra Haji har väntat på sin stora familj i Norrköping som hon övergav för fyra år sedan för att finna lyckan i Sverige. I början av juli kom hennes man Hussein Mohammed och deras åtta barn, som är mellan 8 och 18 år, till Norrköping. Jag är så lycklig, kan inte tro att det är sant.

Det säger Sahra Haji, 46, när vi träffar henne och den stora somaliska familjen hemma i den lilla lägenheten i Åby utanför Norrköping.

Hon berättar om den stora oron hon hela tiden känt för familjen som bott i flyktingläger i Mogadishu och de tre senaste åren i Addis Abeba i Etiopien medan hon själv har varit i Norrköping och väntat. Och väntat. Bara en gång sedan hon flydde till Sverige har hon varit och hälsat på dem. Det går inte att beskriva hur det känns att som mamma vara ifrån sina barn så länge. (Och vem betalade den resan?, och vem betalar för att ta alla dessa Somalier från andra sidan jordklotet till Sverige?)

Det har fram till nu varit näst intill omöjligt för somalier att få uppehållstillstånd i Sverige eftersom många saknar godtagbara identitetshandlingar. Vi har inga id-handlingar. Mina barn föddes när vi inte hade någon regering, säger Sahra och berättar att hon nästan gett upp hoppet om att få hit sin familj.

Men i januari kom domen i Migrationsöverdomstolen som förändrade allt. Domen innebär att om det går att styrka att du är släkt i en kärnfamilj via DNA-tester så behövs ingen id-handling. Det här blev räddningen för den splittrade somaliska familjen.

På ambassaden i Addis Abeba togs DNA-tester på barnen som konstaterade att de var barn till Sahra och Hussein. Därefter fick alla permanent uppehållstillstånd i Sverige. Och den 5 juli blev de den första somaliska flyktingfamilj som kom till Norrköping efter de nya reglerna om anhöriginvandring. Som Folkbladet berättat tidigare väntas cirka 500 somaliska barn och 100 vuxna till Norrköping efter den här domen.

Familjen är glad och lycklig över den efterlängtade återföreningen. Vi är så tacksamma att vi fått komma hit. Det känns tryggt och bra för våra barn, säger Hussein Mohammed, 52, som haft en mycket tuff tid som ensam förälder under tiden i Somalia och Etiopien.

Men det finns en hel del saker som oroar dem. Vi har två synskadade flickor på åtta och elva år som behöver extra stöd och hjälp. Den ena ser nästan ingenting och klarar sig inte på egen hand, berättar Sahra.

De synskadade tjejerna kan varken läsa eller skriva. Övriga sex barn har gått i privatskola i Somalia till och från och behärskar därför läsning, skrivning och räkning vilket är ovanligt bland övriga somaliska barn.

Innan kriget i Somalia jobbade Sahra på posten och Hussein som ingenjör inom telekombranschen. Deras dröm är att få ett jobb i det nya hemlandet. Jag älskar kläder och mat och skulle gärna vilja jobba i butik, säger Sahra.

Det som oroar makarna allra mest är hur det ska bli med bostad. Den lilla tvårumslägenheten i Åby, där Sahra har bott ensam i väntan på familjen, är alldeles för trång för tio personer. Till och med i flyktinglägret i Addis Abeba hade familjen tre rum.

Sahra försökte på egen hand att fixa en större lägenhet när hon visste att familjen skulle komma hit. Men det gick inte. Hyresbostäder sa att det var svårt men vi hoppas att det ordnar sig, säger Sahra.

Under intervjun ringer en diabetessköterska för att se hur det är med Hussein som har diabetes. Mina värden har varit dåliga. Jag har inte träffat någon läkare på sex år, säger han.

Sahra Haji har under sin tid i Norrköping studerat svenska och behärskar idag språket väl. Hon har även läst matematik och engelska. Nu är min uppgift att hjälpa min familj, säger hon och berättar att hon har börjat lära dem alfabetet och att räkna.

Fler bilder finns på Folkbladet

Relaterat:
De första av 500 somaliska flyktingbarn har anlänt till Norrköping

Tio barnsfamilj vill hyra hus – med dina pengar

 • Bulldoggen

  Och vi ger Norrköping ett stort Grattis till denna vinstlott. Detta kommer att generera arbetstillfällen i massor,som vanligt på skattepengar. Hurra,hurra.

  • Fryke

   Jag känner redan för att jobba lite extra och samtidigt lägga en peng i deras brevlåda varje gång jag får lön… not..

 • j_london

  Alltså… detta oanständiga parasiterande på Sverige och svenska skattebetalare är ingenting annat än totalt vansinne… Det är helt enkelt oacceptabelt!

  Det går bara inte att i vanliga svenska ord beskriva.

  Än värre är dessa politiskt korrekta batikhäxor, hjärndöda politiker och islamkramare  som medger att det kan pågå dag ut och dag in, månad efter månad, år efter år…

 • Tiramisuu

  Jag måste säga att jag blir glad av att läsa detta, om denna familj. Några av barnen är blinda och lär knappast någonsin fått hjälp för det i Somalia, och dessutom så har båda föräldrarna för målsättning att jobba och komma in i samhället. Pappan har diabetes som heller uppenbarligen inte skulle behandlats i hemlandet. Jag känner glädje över att de är tillsammans igen och jag önskar denna storfamiljen ett STORT lycka till <3

 • Fryke

  Vi betlar nog den resan som svar på rödmarkerade i artikeln. *stor jävla suck*

  Men också så måste dom få en större lägenhet anar jag – eller villa och då helst i något rikt område helst där politiker bor. Fast dom kan väl bo hos Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt – som Reinfeldt har väl plats nu när hans kärring flyttat ut :P

  Vad som kommer till är väl retroaktivt barnbidrag för samtliga 8 barn, sjukhus, skola, tandvård och för att inte tala om kläder till alla…
  Inte räcker en uppsättning där inte i vårt kalla nord..
  Så det blir att slänga sandalerna på hyllan tills dom åker hem till Somalia på semester som VI BETALAR… En familj per plan verkar det vara då dessa jävlar helt klart inte gör annat än förökar sig…

  DEN HÄR TYPEN AV FAMILJER VILL JAG SKICKA HEM DIREKT!!
  Alternativt inte ta hit då givetvis men men..

 • carl barvéll

  hon flydde till sverige men har varit hem och hälsat på en gång nån mer än jag som skulle vilja ha en förklaring till detta

  • MN10

   Hon har inte flytt, hon har valt en ny inriktning i sitt liv där Sverige är den nya basen  tills bättre alternativ dyker upp.

   • Fryke

    Med andra ord hon vill inte jobba men ha sig och sin familj försörjd för all framtid.
    Dessa jävla folk skulle skrämmas hem…

   • Bolivera

    Desvarre tror jag inte att dom hittar nagon battre bas.

  • ledsenfarmor

   Ja, jag vill ha reda på hur det var möjligt.

  • 585961

    Dom flesta  som ”flytt” får gratis hemresa med bibehållet  bidrag  för att resa  ”hem” varje år naturligtvis på vår bekostnad, så va fan flyr dom från, när ska svenska skattebetalare få gratis semesterresor som tack för alla skattepengar vi bidrar med ?????

 • MN10

  Man får delvis beundra dem i deras klurighet, tänk att få hit en hel 10 personers familj från Etiopien och ”
  Die dummen Schweden” rullar fram röda mattan och välkomnar dem. Annie Lööv har nog rätt i att våra invandrande nya svenskar är personer med stort entreprenörskap som naturligtvis börjar karriären med att hitta den svenska kassakistan.

 • VIKINGKRAFT

  Det finns så många svenskar det är mycket mera synd om !!
  Men dom ska man glömma och gömma i det nya nybyggarlandet Sverige !!

  Pappan i denna familj kommer nog arbeta som fan för Sverige och det svenska samhälle

  innan pensionen ELLER HUR !?!   :-(

  Jag tackar och bockar för att vi fått några mera att  försörja livet ut ..

  Tack,tack,tack, tack hemskt mycket TACK !!!!!

  Det känns coolt att betala skatt till så mycket bra saker :(

 • ledsenfarmor

  Fy F*n, direkt från hjärtat.

 • isleofavalon

  Sinnessjukt.

 • Allanoskar

  Vad har vi gjort för ont, för att förtjäna detta?

  • Oxis

   Vet ej men vi skulle ha fötts som zoooomalier.

  • 585961

    Röstat fel , SD 2014

 • http://avpixlat.info/ Berit

  Har ambassaden betalat för alla DNA-tester också? 

  Resor betalas nog delvis av Röda Korset, där hälften av pengarna är bidrag från staten.

  • 585961

    Staten= våra skattepengar

 • StefanTenn

  ”Journalisten” borde frågat föräldrarna om och hur de avser försörja sig och sina barn. Åtta barn är alldeles för många barn! Varför inte 12 barn? Eller 20 barn? 30? 50…

  • hva410e

   De kommer att försörja sig genom att få barnbidrag, socialbidrag, bostadsbidrag…!
   Vi betalar genom att arbeta och betala skatt till den välfärd som var menad till
   vår egen trygghet!!!!

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=708621910 Sanna Dahlin

    De kommer nog tjäna skatt och göra lika mycket ”rätt för
    sig” som du, så oroa dig inte mer för det du. Oroa dig mer för apanagé till en kung som inte kan respektera trafikregler och politiker som festar upp skattepengar…

    • Simon Sundling

     Haha touche! :) kungens ungar kostar mer än 100-tals flyktingbarn året om. Men vänta, det är ju ok, eftersom de är vita eh jag menar födda i Sverige. Ok…

  • dupp

   De kommer, han säkert minst tre fruar till.

   • j_london

     Och då följdaktligen någonstans ytterligare mellan 20-25 ungar…

    Ja du, det ser onekligen riktigt mörkt (bokstavligen…) ut!

  • Oxis

   Han ber bara till Allah och då kommer det en kommunal tant och ett plastkort och ett hål i väggen som det kommer pengar ur. Så går det till, vecka efter vecka(dvs. fredag efter fredag). Allah, dvs. vi alla, är de/den som försörjer honom och hans familj.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=708621910 Sanna Dahlin

   Visste inte att vi har någon slags reglering på hur många barn man får ha? Vissa har många, andra inga. Är du för enbarnspolitik som Kinas eller? De skaffade sina barn i ett land de säkerligen gärna fortsatt levt i om de kunnat känna sig säkra på att barnen inte skulle vara i fara. Dessutom är de båda arbetsföra och glada att göra rätt för sig. Diabetes är inte ett handikapp på det viset, men det är du säkert tillräckligt påläst för att känna till. Märks ju tydligt på hela intervjun, och speciellt talande är ju att Sahra lärt sig svenska och nu ska lära sina barn. De har dessutom haft ganska bra jobb i Somalia tycker jag. De kommer nog tjäna skatt och göra lika mycket ”rätt för sig” som du, så oroa dig inte mer för det du. Oroa dig mer för apanagé till en kung som inte kan respektera trafikregler och politiker som festar upp skattepengar…

   • StefanTenn

    1. Skatter och bidrag används redan till att begränsa eller stimulera, jämför bränsleskatt och studiebidrag. Så kan även göras med barnafödande.
    2. Lite över två barn är lämpligt i snitt, i Sverige, för att inte överbefolka landet. Jag är inte för ett-barnspolitik i Europa.
    3. De skaffade 8 barni ett land utan pesnionssystem, där barnen är en del av en tryggad ålderdom. Det är inte Sverige eller EUs skyldighet att ta hand om u-världens befolkningsöverskott.
    4. Att vissa politiker och statstjänstemän festar upp skattepengar är illa, men gör inte massinvandringens skada mindre.
    5. Kundafamiljens apanage är en livförsäkring. Den förste Bernadotten betalade Sveriges statsskuld, mot att hans familj fick sin ekonomi tryggad för all framtid.

    • Simon Sundling

     De flesta som är kritiska till invandring generellt inser inte att det är ett otroligt stort ekonomiskt tillskott till stadskassan. En svensk unge (dvs ett barn som föds i Sverige) kostar samhället flera miljoner innan det blivit gammalt nog att börja arbeta och betala skatt. En flykting som kommer hit och slängs in i SFI och sedan ut på arbetsmarknaden med en period av ekonomisk hjälp kostar några tusen om det är en vuxen, eller några tiotals tusen om det är ett barn ”mitt i” sin barndom.

     Samhällsekonomiskt kommer en flykting eller invandrare vara en stor nettovinst för Sverige jämfört med en infödd svensk. De sanna Sverigedemokraterna tordes därför förespråka följande:

     1. en enbarns (eller ”snitt 2 barn”)-politik som du
     2. exportering av äldre (pensionärer) till låglöneländer
     3. selektiv importing av flyktingar efter utbildningsnivå
     4. selektiv exporting av svenska medborgare som saknar godtagber utbildningsnivå.

     Det är en partipolitik som iaf är logisk. Sen skulle jag inte rösta på den ändå. Det är inte förenligt med begreppet människors lika värde.

     • scarface_sweden

      Host host, sen när har invandrarna börjat slängas in på riktiga lönearbeten?

     • StefanTenn

      1. Du förutsätter att alla invandrare börjar arbeta och i närande sektor. a) Ytterligare tobaksbutiker eller pizzerior är inte speciellt närande. b) Någon trovärdig total jämförelse-studie mellan närande/tärande har jag inte sett. Du förbigår kostnaderna för t ex 7-årigt utanförskap och kriminalitet.
      2. Att exportera pensionärer till låglöneländer är oetiskt, omoraliskt. Dessutom hamnar då pensionspengarna i utlandet.
      3. Sverige bör ha ett asylsystem, men idag missbrukas detta av bidragsinvandrare och brottslingar.
      4. Du får starta ett eget parti, t ex ”idiotpartiet liberalerna” eller ”omoraliska anti-rasisterna” där du kan bedriva den politik du själv beskriver.

  • Simon Sundling

   Eh för 40-50 år sedan var 12 barn inte alltför ovanligt i Sverige, eller resten av det ”civiliserade” västerlandet heller. Så din poäng är…? Barnbidrag kommer man inte långt med, så det blir ju kämpigt för dem med många timmar på jobben. Men älskar man sina barn så..

   Sen är ju din tanke intressant, antar att du vill ha en restriktion på barnafödande i Sverige? En nationell barnkvot? Är det fler reformer i diktaturen Kina som du vill importera till vårt snäppet mer kvalificerade land? Eller du kanske bara tänkte högt. *tourettes*

   • StefanTenn

    1. Idag tär varje individ mer på jordens resurser, därför är det viktigare att minska barnafödandet.
    2. Barnbidrag är en större del av försörjningen för bidragsinvandrare än arbetande pur-svenskar mitt i livet. Ekonomiska incitament används redan till att begränsa bränsleförbrukning (skatt) eller främja studier (bidrag).
    3. Jag ser inte Kina som förebild i något avseende.

 • isleofavalon

  Negrerna- de är så otroligt primitiva och med en konstaterad iq- nivå på 70-75 (efterbliven med svensk jämförelse), och tänker bara för dagen. En gammal sanning som är så sann är att det främsta vapnet i islam är deras kvinnors livmoder.  Ingen kan konkurrera med dessa suggor vad gäller att föda barn.
  Det enda som kan hjälpa oss är att starta en revolution. Det svenskfientliga styret måste få ett slut innan vi blir totalt tillintetgjorda av dessa vidriga negerfamiljer

  • scarface_sweden

   Hej! Vi förstår er frustation, men vi ber er ändå att vårda ert språkval i framtiden. Vi är ingen rasistisk sida. De kallas Somalier….

   • j_london

    Ja, det är helt riktigt. Vi skall inte uppträda rasistiskt på redaktionell plats. Det minsta vi kan göra är att, uppträda med redaktionell värdighet och respekt då vi behandlar temat: ZOOMALIER…;-)

  • svenska12

    Om jag var moderat för denna tidning skulle jag raddera detta inbecilla inlägg. Tror snarare att det är du som har iq på 50-70….inte mer än så…väx upp!!!!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=708621910 Sanna Dahlin

   Du låter ju knappast som någon som skulle kunna jobba som ingenjör inom telekom. Personligen så ser jag hellre denna ”negerfamilj” som mina med- medborgare än personer som du som bara ser hudfärg. Hur gammal är du egentligen?

 • http://avpixlat.info/ Berit

  Får hon också barnbidrag och föräldrapenning retroaktivt? 

  • 585961

    Så klart

   • Simon Sundling

    Och det baserar du på…?

 • clust

  NAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAW

 • http://avpixlat.info/ Berit

  Och nu klagar de redan på att deras lägenhet är för liten, säger att de hade en större i flyktinglägret i Addis Abeba. Varför flyttar de inte dit då?

 • Brummelisa

  Blev full i skratt när jag läste att den i tält insvepta damen säger att hon älskar kläder och vill jobba i butik….Ska hon stå i en klädbutik och vara smakråd till kunderna? Haha! Parallell till frisören som inte ville att en praktikant skulle ha huckle?

  • Oxis

   Hur många somaliska tältbutiker finns det i Sverige – än?

  • Bolivera

   Dom heltackande talten finns ju i alla storlekar och fargen
   ar svart.Jag tror att hennes kompetens racker som smak-
   rad i en muslimsk kladbutik. 

 • SM811

  Det är ju lugnare nu i Somalien så det hade inte varit billigare att hon reste dit.
  När skall det gå upp för dessa svåranpassade varelserna att det bästa för dom att resan går till Somalien.

 • cghansson

  Sahra Haji vi svenskar gläds med dig! Tio nya pensionsräddare på ett bräde.
  Det var inte dåligt. Vi kanske kan hoppas på fler!?? Du är ju fortfarande ung!

 • http://www.facebook.com/people/David-Ström/100000686312882 David Ström

  Det ordnar sig nog med bostad. Kommunen ser nog till att slå ihop fyra lägenheter eller köper ett hus åt er. Ni valde rätt land att snylta på, där mannan faller från himlen och bäckarna flyter av honung.

 • Erk23

  KATSCHING! Då flyttar vi över lite mer pengar från äldrevården till invandringen då…

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  Ta ifrån henne barnen – karln borde lämna henne – jag menar, vilken mamma med sinnena i behåll lämnar sina barn i vad de (mammorna) kallar för krigszoner? De mammor med modersinstinkten kvar kämpar till döds för sina barn, de lämnar dem bara inte vind för våg i händerna på en karl som står med AK-47 i högsta hugg i en barrikad i andra änden på byn/staden.

  Trollkärringen säger att det här är bara fuskande bidragslyftare…  och eftersom jag skriver det en stund efter en annan artikel – det går minsann att åka hem på semester i Somalia utan att det är några problem – så – SKICKA HEM DOM IGEN!!

  Förlåt gapandet – men sånt här gör mig lite upprörd.

  • Bolivera

   Jag forstar dig,men battre ar att inte slappa in dom.

  • LadyA1

   Herregud! Och DU ska vara en vuxen människa!!
   Jag blir rädd att läsa din kommentar, HUR kan man vara så kall människa?!?!?!?!
   Dom här LEVER i KRIG något som DU aldrig har upplevt!!! Det är starkt utav mamman att åka till ett annat land för att säkerställa dem en trygg framtid! (tror inte du mamman var rädd i ett främmande land med rasister som du?)Barnen var aldrig själva, men du kanske inte kan läsa, och då förstår jag att du missade att de var med sin pappa!!!

   Det är tack vare människor som DU med idiotiska åsikter och kommentarer som gör att rasismen lever vidare! Vi lever i 2012, där de flesta är 2:dra 3:dje generationer invandrare, vi alla är människor, vi alla har ett hjärta som pumpar runt blodet, vi alla har lungor att andas med. Så vad är ditt problem?!?!

   Tycker du borde ta ditt pick och pack och flytta från ditt hemland, för att VI behöver inte folk som DIG här!!!

 • Swemyth

  SSnyft!

 • svartamalin

  Sverige är ett sjukt land som stjäl våra skattepengar för att strö över all världens lycksökare:(! Hoppas sju(k)klöverpolitikerna får sina rättmätiga grymma straff snart !

 • Bolivera

  Och darefter kommer slakten till slakten till slakten till slakten.
  Kanske Fredrik Svinfeldt kan erbjuda bostad at dom i sitt hem?

 • Tigeraldrig

  Och alla är sjuka, blinda och diabetiker. Vad bra att de får vård nu i Sverige.
  Jag har svårt att tänka mig att berörda myndigheter sover gott om nätterna.
  Eller är de helt utan känsla för Svenskar.
  Varför blir vi bemötta med en så total respektlöshet. Det spär bara på invandrarhatet.
  Måste vi ta hit dessa parier med alla sina sjukdomar och helvete de drar med sig.
  Ingen vill ha hit varken anhöriga kärringar eller inavelsungar.

  • dizen

   Inavel och kusingiften ger genetiskt defekta barn i många av dessa länder, tyvärr är det tydligen vi arbetsföra i Sverige som ska stå för deras kostnader som livsförsöjare, och hur i h*****e kan dom få permanent uppehållstånd, alla som kommer hit ska få tillfälliga uppehållstillstånd tills dess att har anammat kulturen, seder och bruk samt lärt sig språket, för att vid ett ev. vid medborgarkap avsvära sig tidigare troheteseder och svära trohet mot Sverige och Sveriges flagga men vid missfirmelse av dessa kunna fråntas medborgareskapet och utvisas ur riket för all framtid..

   Även kriminallitet ska vara skäl för utvisning samt fråntgande av medborgaskap för all framtid..

   De som ej kan eller vill ta del av dessa premisser ska så snart de kan återvända till sina hemländer, detta ska ske så skyndsamt som möjligt..

   All försörjning av invandrare som ej anses vara kvotflyktingar eller har giltiga asylskäl ska omdelbart upphöra, förörjning får de ordna på egen hand, det är inget vi i Sverige ska stå för om de inte har eller kan bevisa vilka de är samt har giltiga asylskäl…

 • Oberst

  Another day in paradise.

 • Sverigefritt

  Vad är det för ”mamma” som överger sina barn!

 • white_eagle

  amn kan undra varför de inte flydde till Sudan… ett muslimskt land för neger, (arabländer vill inte ha negrer även om de är muslimer)

  deras pappa kommer snart få en massa erbjudanden vad gäller hans unga döttrar, de är i giftasåldern, pappan kan nu i lugn och ro tugga kat och bara casha in en massa kosing,

 • Bajen666

  Fy f-n och detta har 32:an bestämt med hjälp av Mupparn, sju(k)lövern måste stå till svars för detta landsförräderi….när den tiden är kommen…måste,måste…!

  SD 2014.

 • svenska12

  Privatskola????? 

 • Bolivera

  Om det var battre i Addis Abeba,varfor flyttar dom inte
  tillbaka dit da?

  • Simon Sundling

   Hur smart är du? Flytta tillbaka till ett flyktingläger? Det är en one-way street. Varför flyttar inte du till Addis Abeba? :)

   • Bolivera

    Dom som kommer darifran skall flytta tillbaka och inte leva parasitliv i Sverige

    Den 22 augusti 2012 06:34 skrev Disqus :

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=708621910 Sanna Dahlin

  Tycker den här familjen låter som en fin familj. Är ju toppen att Hussein kan komma hit och kanske komma med nya insikter till oss som jobbar inom telekom. :) Är glad att de återförenats!

 • Simon Sundling

  Vad glad man blir när man läser om människor som äntligen funnit en hamn, ett hem :) . Norrköping är en fin stad och ganska lätt att få lägenhet (själv bott där), så även det problemet kommer lösa sig fint. Säger som i ölreklamen: Å shit va nice!