Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Nu behöver vi inte ta emot fler Somalier


GOD NYHET Nu vågar han känna sig positiv inför framtiden i sitt gamla hemland. Ismail Shire, ordförande i somaliska föreningen i Borlänge, ser hur utvecklingen i Somalia går mot demokratiska val och jämlikhet mellan könen och nu ropar landet efter utbildad arbetskraft.

Sedan terrorgrupper tryckts tillbaka och FN nu finns närvarande tror Shire att läget kommer att stabiliseras. Ismail Shire lyser upp när han pratar om utvecklingen i det land han lämnade 1994. För första gången på länge kunde han i somras resa på semester till Somalia och hälsa på sina föräldrar som fortfarande bor kvar.

Han vill dela med sig av sin framtidstro och berätta om det han ser hända och vad han hoppas väntar i framtiden. Det har varit ett sjuårigt krig, nu finns FN där på plats och det är fred. Ett interrimsstyre har bildats och så småningom kommer det att bli en permanent regering, säger han. De äldre ska välja ledamöter till parlamentet. Av 285 ledamöter ska det bli en kvinnlig kvot, minst 30 procent, säger han.

Allt är på väg att hända nu, men det är resultatet av en längre process, berättar Shire som kom till Sverige och Borlänge 1994. Här har han engagerat sig politiskt och sitter bland annat som ordinarie ledamot i samhällsbyggnadsnämnden för Socialdemokraterna. Samtidigt sitter han som ordförande i Somaliska föreningen lokalt och är aktiv även i Riksorganisationen i Stockholm.

Bland medlemmarna i Borlängeföreningen ser Ismail nu en försiktig optimism inför det som händer i det land de lämnat. Det är ofta de välutbildade som tvingats fly, nu behöver landet kompetent arbetskraft och regeringen går ut och säger att de söker människor med utbildning, de vill att de ska komma tillbaka, säger han.

Ismail Shire berättar att i nästa vecka ska tolv man väljas till en kommitté som sedan ska utse en premiärminister. De ska förbereda för en folkomröstning och man har tagit fram förslag till en grundlag, säger han.

Den positiva utvecklingen har många orsaker, tror Shire. Dels har man hittat olja i Somalia och nu tävlar Kina och USA om att finnas på plats för att få tillgång till fyndigheterna. NATO finns närvarande, Turkiet har ställt upp med miljoner i hjälp. Tidigare var Somalia tillsammans med andra afrikanska länder direkt inblandat i kriget mot Al Quaida och Al Shabab, nu har man med hjälp lyckats få kontroll.

Ismail Shire pratar med tillförsikt om mötet i London den 23 februari i år, då bland annat Hillary Clinton deltog, liksom representanter från många länders regeringar, däribland Sverige. Man samlades för att diskutera situationen i Somalia och hade arbetat igenom en mapp för hur man skulle komma fram till en folkomröstning.

Nu hoppas och tror enligt Ismail Shire många med honom att läget i Somalia ska stabiliseras. Inom fyra–fem år är förhoppningen att landet ska ha ett demokratiskt styre. Men först måste det utarbetas en grundlag och där tror jag att man är på god väg nu, säger Shire som har regelbunden kontakt med landet och bland annat har en god vän som nu ställer upp som presidentkandidat.

Här i Sverige tror de flesta somalier han pratat med att det ska bli bättre och många överväger att flytta tillbaka, säger han. Men många har rotat sig här och vill stanna, andra är fortfarande osäkra och avvaktar. Själv har Ismail i nuläget inga planer på att bryta upp från Borlänge, där han trivs och känner sig hemma. Nej, inte just nu.

DD

 • NE_Mannen

  Änligen kan vi ‘rensa’ på laglig väg, ingen mera PUT bara UT.  :-) )))

 • Suecote

  Blir värre att bli av med dem som redan är här…

 • svensk66

  Dom välutbildade som tvingas fly?vad är det då för folk som stannar kvar???

  • Bolivera

   Valutbildade?Jag tror att dom ar lattraknade.

 • ledsenfarmor

  Härliga framtidsutsikter, men de kravmaskiner som redan är här, tror jag aldrig vi blir av med. Om inte annat för att då förlorar Mulla Reinfeldt o Waberi en massa röster.
  T om så många kanske, så de inte kan starta en islamistiskt parti. Hoppet är det sista som lämnar en, sägs det. Och jag hoppas

 • SM811

  Varför skall vi nu ta emot massinvandringen av anhöringinvandring?
  Bättre att de som är i Sverige reser tillbaka och bygger upp landet.

  • Bolivera

   Bygga upp?Jag tror inte kompetensen racker till mer an
   getvaktare.

 • Grimhild

  Olja? Bra! Nu kan de, efter att ha återvänd, betala lite tillbaka svenska skattebetalare.

 • http://3kronor.wordpress.com flumnisse

  dags att stoppa anhöriginvandringen från somalia nu,, måste vara ett bättre alternativ att låta somalierna återförenas i sitt hemland det skulle alla tjäna på..

  norge skrev väl något avtal med somalia och har börjat skicka tillbaks folket, medans vi ökar insläppet av samma folk..

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Kan inte alla Somalier åka hem igen då? Eller har jag missat nått?

 • Michael Sandström

  Är väl ingen som vill åka tillbaks dit? Där blir dom inte försörjda av blåögda/navia, dumstrutar, till svenska politikter. Om dom nu inte får behålla sina ersättningar vill säga. Vi har nog tyvärr inte sett dom sista dumheterna från våra styrande.

 • BirgittaSvenne

    Somalia har framtiden för sig och det är glädjande. Visst de med ambitioner och kunskaper, kommer att återvända. De andra lär stanna här.  Ett utmärkt reportage från Somalia av Per Brinkman i Sydsvenskan.
   Läser ut av reportaget att största bromsklossen heter UD. 
   Läs och begrunda. http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/dags-for-ud-att-tanka-om—somalia-gar-at-ratt-hall

 • j_london

  Äntligen! Åh vad skönt att i fortsättninge slippa behöva de de vandrande, vaggande och mångkolorerade tälten på våra trottoarer – med dubbla barnvagnar och 8-10 ungar i hasorna… På väg till bankomaten…

   Är detta verkligen sant? 

 • Josahonanon

  Tror f-n att de vill ha tillbaka de välutbildade.

  Analfabeterna får dumsvenskarna behålla.

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Snyft, det är med en tår i ögonvrån jag läser detta. Kan det verkligen vara möjligt att somalier tänker resa hem, är det sant?
  Nej, det blir nog som Ismail säger. Många har rotat sig i landet och likt honom själv, ämnar stanna.

  • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

   Den somalier som reser frivilligt från den gröna bidragsoasen hem till steniga Somalia finns inte. Det här betyder bara att de vill ha semesterbidrag så att de kan åka hem på vinterlov och få bidraget ditskickat. Samt att upprätta handelsförbindelser som går ut på att vi bygger upp deras infrastruktur mot att de slutar kapa våra båtar som passerar hornet.

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  Vänta nu…. Sa han att han var på semester i Somalia i SOMRAS???

  Så varför väntar vi oss en kött-tsunami av 50000+ de närmaste två åren??? 

  Har jag missat ett par år av kalendern? Har jag sovit i två år eller något?? För sist jag kollade så var det 2012 och att vi kunde vänta oss 50.000+ eller mer fram till 2013-2014.

  Ifall jag inte sovit – varför viftar migrations-”Värket” med öppna flaggor??

   

  • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

   Precis. Mula migrationsverket och Billström med det. Inga fler mång-kul-turister från Somalia.

   • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

     Är det nu vi ska vifta denna artikel i näsan på MigVärket?

    • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

     Ja, vi mailar till dem.

 • Swemyth

  HHöj återvändarbidraget! Bye bye

 • Rolexus

  YES! Då kan alla somalier flytta hem igen!

 • Prellen

  Bra att de hitta olja där. Då kan de äntligen betala oss för att vi försörjt en massa av dem. Vi borde också få ett rejält skadestånd för all olägenhet vi har av dem. Fö. tror jag inte alls att de kommer att flytta tillbaka.

 • Tigeraldrig

  Ja hej då, försvinn från detta land för all framtid.  Säger som Prellen, betala tillbaka det ni stulit från snälla människor.
  Konstig snubbe han ismail som inte vill hem till sina egna getter, varför är dessa människor sådana losers och begår LANDSFÖRRÄDERI mot sitt eget land.
  Skamfläckar är ni.

  • svenska12

    allvarligt……synd att sånna som dej förstör för oss som tänker rösta på SD.
    Så intligensbefriat uttalande……

   • Tigeraldrig

    Knappast, jag tänker bara lite högt.
    Det jag tänker avgör inte vad någon skall rösta på, du idiotförklarar folk när du säger som du gör.

    • svenska12

      Åsikten är fri……eller?

     • Tigeraldrig

      Exakt, så sant, åsikten är fri.

    • svenska12

      Jag antar att alla vi som läser SC Avpixlat osv…är eniga om att, massinvandringen måste stoppas. Men låt mej bara säja en sak: enligt min åsikt, tyckar jag alla, oavsett färg eller religon, ska kunna få bo var somshelts. BARA om man kan försörja sej själv, anpassa sej efter landets lagar och inte försöka pracka på ngn ”sin rätta” religon…..inte heller med statliga medel bygga sina moskeer, eller gapa efter mycket…..

     • scarface_sweden

      Instämmer till fullo……..

     • Slasher2

       Kan nog acceptera det.

  • ledsenfarmor

   De har lärt sig av Mulla Reinfeldt.

 • Jarnsida

  Även om de inte flyttar hem av egen vilja så kan man utvisa dem med gott samvete.

  • scarface_sweden

   You are the next President…..

 • Oberst

  UUUUT! Bara UUUUT!

 • plotuj

  Och vem tror att de kan bete sig civiliserat denna gång? Somalien var ett bra land tidigare men som vanligt där islamister är i farten så blir det pannkaka.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  BRA ÅK HEM DÅ!

 • nilsanders

  undrar vad han arbetar med i Borlänge…