Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Malmös invandrare fastlåsta i utanförskap


Aje Carlbom

LEDARE PÅ DAGENS Den stora invandringen till Malmö skapar en svårlöst social problematik. Vi vill att det mångkulturella samhället ska vara öppet och gränsöverskridande, men i realiteten leder den förda politiken till rakt motsatt resultat.

I Malmö finns en social motsägelse som är svår att lösa. Paradoxen kan formuleras i följande formel: Ju fler invandrare som flyttar till staden, desto sämre blir möjligheterna till integration i majoritetssamhället. Översatt till dagens politiska språk handlar det om att det stora antalet personer i staden med utländsk bakgrund – siffran är i dag 41 procent – riskerar att göra etniskt ”utanförskap” till ett permanent socialt tillstånd.

På ytan framstår Malmö som en kosmopolitisk plats där människor från olika delar av världen rör sig. Den som turistar i staden kan alltså göra observationer av ett internationellt stadsrum. Särskilt påtagligt är det i kvarteren runt Möllevångstorget. De senaste tjugo åren har ”Möllan” genomgått en ”orientalisering” i samband med att entreprenörer från Asien och Mellanöstern öppnat butiker, restauranger och torghandel.

Rör man sig i offentliga miljöer kan man snabbt ta del av något av de mer än hundrafemtio olika språk som talas i Malmö. Det officiella språket är förstås svenska, men vardagligt talat språk är i dag också arabiska, danska, somaliska, turkiska, persiska och andra modersmål.

Den kulturella mångfald som präglar Malmös framsida ger ett dynamiskt och spännande intryck. Men här finns också en baksida. Den etniska mångfalden har bidragit till att många av stadens invånare lever i egna kulturella och religiösa världar med få kontaktytor mellan varandra och till majoritetsbefolkningen.

De möten som äger rum sker vanligen när invånarna är klienter eller kunder i förhållande till varandra. Varaktiga sociala relationer mellan etniska grupper, som vänskapsrelationer eller äktenskap, är däremot ytterst få i Malmö. Merparten invandrare bor också avskiljt från infödda svenskar i ytterområden som Hyllie och Rosengård.

Malmö präglas sålunda av att det håller på att växa fram mindre samhällen i samhället, så kallade enklaver. Det mest framträdande ”parallellsamhället” är den arabiska enklav som gradvis etablerats i staden sedan i mitten av 1980-talet. Det är i dag fullt möjligt att leva ett arabiskt kulturellt och religiöst liv i Malmö utan att konfronteras med invånarna och idéerna i majoritetssamhället.

Det är inte märkligt att det är så mot bakgrund av att den arabiska befolkningen i staden är den enskilt största invandrade gruppen. Men också andra etniska grupper är marginaliserade från svenska sammanhang, även om dessa lever enklaviserat i mindre grad jämfört med arabisktalande.

Svensk integrationsdebatt bygger på antagandet att det med rätt åtgärder ska vara möjligt att bryta ”utanförskapet”. Men då har man inte räknat med att invandrade personer samtidigt är ”innanför” andra etniska strukturer än de svenska. Sannolikt är det så att integration enligt gängse ideologisk modell – som en process mot delaktighet i det svenska majoritetssamhället – håller på att ersättas av en process där invandrare istället blir ”etniskt” integrerade. Det håller alltså på att växa fram etniska och religiösa strukturer i storstäderna som på olika sätt konkurrerar med majoritetssamhället om integration av invandrade personer.

Det är oklart om den etablerade politiska eliten är medveten om motsägelsen. Bland politiker finns en vilja att införa ”etnisk mångfald” och samtidigt förneka att detta medför att det byggs upp nya ekonomiska och sociala miljöer som riskerar att hålla människor utanför majoritetssamhället.

Globalisering innebär på många sätt att samhället blir mer dynamiskt och spännande. Men man bör vara medveten om att inflyttning till en plats av många personer med liknande etnisk bakgrund också innebär att utanförskapet riskerar att cementeras. Vi vill att det mångkulturella samhället ska vara öppet och gränsöverskridande men i realiteten verkar det bli tvärtom.

Aje Carlbom docent i socialantropologi, Malmö Högskola.

Dagens samhälle

 • Emse1

  Hur vore det att bekymra sej över våra svenska pensionärer / sjukpensionärers utanförskap istället för att låta massinvandringen fortsätta? Se till att vårt eget folk  har en grundnivå värd namnet att vila på både vad gäller ekonomi och hälsa först och främst.sedan kan vi ”förbarma” oss över andra etniciteters behov av att komma hit dock på svenska villkor annars kan de söka sej någon annanstans!

  • Prellen

   Eftersom både Reinfeldt och Anders Borg har konverterat till islam så tror jag inte att de bryr sig så mycket om etniska Svenskars hälsa. De vill helt naturligt att så många muslimer som möjligt bosätter sig här.

 • Fryke

  Jag har för mig i en avlägsen tid som typ 60-70-talet att Malmö var en vacker stad och att man där hade mycket trygghet och även en hel del framsteg på olika forskning…
  Men det kanske är vad jag vill det skulle vara..
  Vet att föräldrarna åkte dit ett par gånger och att jag var för liten att följa med – vad dom nu gjorde där *ler*
  Men så kom invandringen…
  Och enligt vår 7-klöver är det positivt – VAR är det positiva?? När får vi se och höra det? 

  • Mariah_Magdalena

   Nej, det vete sjutton om Malmö någonsin har varit en vacker stad – gammal industristad som den är.
   Men om det någonsin funnits så mycket positivt att säja om staden, så gäller det inte längre.
   Den är nu förfallen, klottrad, smutsig och nersliten trots alla miljoner som pumpas in för att dölja invandringens negativa påverkan.

   Fristaden Limhamn funderar förmodligen på att bygga en mur och en tullstation in mot skiten för att slippa de ligor som allt oftare gör räder in dit.
   Hade jag bott där hade i varje fall jag funderat på det.
   Antingen det eller – white flight….

 • Mariah_Magdalena

  Jag tror inte för ett ögonblick att Reinfeldts avsikt är att invandrarna ska integreras, utan att de ska bli så många att de på kort tid ska bli majoritetsbefolkning.Därför är det så brått för honom att ta in så många som möjligt medan han ännu sitter vid makten.
  Vi läste här på SweCon för några veckor sedan att redan nu är 33% av småbarnen i Sverige barn till invandrare.De betyder att de är giftasvuxna om cirka 12-15 år, och kan börja producera egna barn.Men innan dess kommer vi att se ett muslimskt politiskt parti att bildas, som snabbare än rödvinsvänstern hinner tömma glaset kommer att ta sej till regeringsställning i Sverige.Så längre bort än så ligger inte startskottet på kalifatet.

  • ledsenfarmor

   Samma sak har jag sagt ett par år nu. Ingen lyssnar.

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

    Detta är dessvärre den bittra sanningen som ingen vill inse.

 • Migripedia

  Om Kalmar går ”plus” på sina invandrare vad ska vi då tro om Malmö?

 • http://www.richardweed.com/ lomake

  Trist å se en stor nasjon begå selvmord.

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Dom kan föra sin politik åt vilket håll som helst. Det blir inte bättre för den skull. När ska politiker förstå att invandrare väljer att leva så långt bort från mångkulturen dom bara kan. Utom i ett avseende, när det gäller pengar. Då passar galoscherna plötsligt. För en stund. Sedan drar dom sig undan till sin lokala tribe. Precis som vi svensson vill kunna göra – men inte får. För vi ska vara så j-a multikulti. Politikerna anstränger så dom skiter på sig i att vara multikulti. Invandrarna skrattar åt de naiva politikerna. Svensson gråter. Den här politiska åkomman kommer att leva ända fram tills vi får sharialagar. Då kan politkerna övergå till att skita på sig av rädsla. Svensson har då tre val. Flytta till annat land, bli muslim eller bli dödad. Ditt val. Du väljer själv.

  • Prellen

   Reinfeldt har sitt på det torra eftersom både han och Anders Borg har konverterat till islam.

 • YOTHI_TARZAN

  En stad som har 5 gånger så många mord som Köpenhamn i förhållande till befolkningen
  är en livsfarlig stad och kommer att bli som Detroit.
   
  Ghost Town: Detroit (25 Photos) | Crazy pics
  Ghost Town: Detroit (25 Photos) 25 images. . . Ruins of Detroit, which is due to the financial decline left the people. Not all, of course, but the areas that were …
  http://www.funzu.com/crazy-pics/ghost-town-detroit-11012011.html

 • Oxis

  Tror någon att detta kan tränga in bakom hjärnbalken på politiker och etablissemanget?

  • Bolivera

   Nej,det finns det nog ingen som tror.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Denna sk ”multikultur” prisas hela tiden, och ibland drar man in stackars turister i det hela. Som att de skulle uppskatta att se multikultur. Jag tror tvärtom att de flesta som turistar gör det i förhoppningen att få se någonting av landets ursprung. I alla fall är det en stor del i mina turistupplevelser.
  Varför skulle manvilja åka till ett annat land för att se ”multikultur”? Varför skulle man vilja åka till New York för att se Malmö? När multikultisarna fått det som de vill kommer hela världen att vara en monokultur.

  • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

    Jo Mona Sahlin bör väl vara nöjd nu. Snart kanske………. Hon tycker ju inte att svenskarna har någon kultur.

 • Bolivera

  dom importerade nysvenskarna ar destruktiva,inte konstruktiva.
  vad har dom astadkommit i sina hemmlander?Tror landsforradar-
  regeringe att dom blir konstruktiva nar dom kommit in i Sverige. 

  • scarface_sweden

   Välkommen, jag ser nu att ditt disqus fungerar :-)

   • Bolivera

    Tack Skarface for din hjalp.Jag har bott utomlans lange och 
    ar inte”up tu date” med den nya terminologin.Dessutom har
    jag for bara nagra manader sedan skaffat en dator som jag
    hade tankt att jag skulle slippa men det ar bara att ta skeden i vacker hand och hoppas att ni har overseende med en gammal man som 
    forsoker satta sig in i ny teknologi.Fragan ar om Du med 
    erfarenhet som jag saknar har forslag om hur vi skall na
    ut till almanhetan med budskapet,for som det ar nu 
    predikar vi for redan fralsta.,Jag tackar Dig och alla dina
    medarbetare for en lysande journalistisk verksamhet och
    onskar att svenska media hade bara 1% av Edert kurage.

    • scarface_sweden

     Hej igen! Det var så lite så, vi är bara glada att kunna hjälpa till med det vi kan.
      
     Tyvär så har jag inget bättre svar på er fråga än att då vi bakom sidan lägger all tid till att finna och publicera artiklar är att ni läsare mailar, pratar med så många som möjligt om att vi finns. Djungeltelegrafen :-)
      
     p,s du kan även få till bokstäverna å,ä och ö fast du sitter utomlands. Använd google som är ens bästa vän för att finna information :-)

 • Twinballs

  ”Inte vet jag, för jag kom sist”, sa svensken!

 • Bolivera

  Sverige i dag ar lika korrupt som vilken centalamerikansk banan-
  republk som helst.Ar det sa att politikerna vet att dom befinner 
  sig pa ett sjunkande skepp och skaffar sig feta konton pa 
  skattebetalarnas pengar,pa tex.Caimanoarna som ar kant for
  att tillhandahalla konton at gangstercyndikat.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

  Utanförskap. Det är väl när man kommer till ett välbekant torg i Malmö och ser en jätteskylt på arabiska, en skyld från Malmö Stad. Ingen svensk översättning. Än idag vet jag inte vad som står på denna skylt. Den finns på Lindängen

  Utanförskap. Det är väl när man går till sin affär och vill ha leverpastej, men upptäcker att affären har bytt ägare och allt fläskkött är förbjudet enligt muslimsk lag.

  Utanförskap. Det är väl när folk snackar arabiska runt om en och man begriper inte ett dugg.

  Det är kanske dags att lära sig arabiska då, så att man inte upplever utanförskapet.

 • Talibananas

  Men lösningen bjuder sig själv: se till att invandrarna utgör majoriteten så kan sen den svenska minoriteten fogligt anpassa sig till detta ”kaoz” och betala hela köttbergets uppehälle. Hurra!

  • Bolivera

   Ar dom inte redan i majoritet?