Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Färdtjänst i Skåne bokas via Senegal


AFRIKANSK VÄXEL Ska du åka färdtjänst i exempelvis Staffanstorp får du ringa till Senegal för att beställa tjänsten. Det är nu klart att Skånetrafiken godtar färdtjänstföretaget Samres beställningscentral i Senegal i Västafrika när det gäller skånska färdtjänstkunder. 

Tidigare sade Skånetrafiken av säkerhetsskäl nej till att färdtjänstbeställningarna går via Senegal då Samres tar över dessa i höst. Sen drygt ett år tillbaka har 32 studenter utbildats i svenska och i år väntas de kunna ta hand om färdtjänstbeställningar från Lomma och Staffanstorp. Studenterna har valts ut efter omfattande tester. Visst är det fantastiskt att afrikaner där kan lära in svenska språket på ett år, medan de fortfarande efter 12 år här inte kan ett ord.

Alla stundenter vet inte vad Sverige är.

– De flesta studenterna har hört talas om Sverige, inte minst som fotbollsland, säger studenternas chef Tata Ndiaye på besök i Sverige.

Att Skånetrafiken sa nej först var av säkerhetsskäl.

— Man är ju alltid orolig över att personuppgifter ska läcka ut. Men vi har fått betryggande besked från Samres och är nu nöjda, säger Lars Hellström, platschef på Skånetrafiken, till Sveriges Radio Kristianstad.

HD

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  Vilka bestämmer att de kan språket? Jag skulle gärna vilja höra när dessa senegaleser (är det rätt ord för folket i Senegal?) pratar svenska – för eftersom det är färdtjänst de ska vidarebefordra så krävs det jäsikens så bra svenska för många av dem är gamla människor som ringer och de har svårt att förstå språk om det inte är ”ren” svenska som talas.

  Jag menar, det finns de som säger att de inte fattar när skåningar och värmlänningar som kommer från gränser till Norge.

  Eller alla dessa gamla finnar som bor i Sverige som inte lärt sig ett ord svenska men som är svenska medborgare och har betalat in till systemet i 40-50 år, hur ska de förstå dessa senegaleser?

  Många frågetecken här… 

  Men jag undrar fortfarande lite på – varför har man inte kunnat göra en sådan här tjänst i Sverige?

 • Migripedia

  Arbetslösa invandrare i Malmö – ni är körda om jobb

  • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

    Senegaleserna har ju dessutom lärt sig svenska språket på ett par veckor. Blattarna i Rosengård kan bo här hela livet och kan fortfarande inte prata svenska.

   • Migripedia

     Eller IKEA i Malmö väljer att anställa nya billigare irakier från Irak än att anställa en långtidsarbetslös iraker i Malmö som varit arbetslös i 10-20 år för han är för dyr?

 • Strandnypon

  Var finns alla handikapp-organisationer och pensionärsföreningar?
  Protesterar ni inte nu – lägg ned!

  • http://www.facebook.com/people/Sven-erik-Karlsson/100001278078943 Sven-erik Karlsson

   Ja jag undrar hur det ska bli för oss hörselskadade och döva , som behöver se personen som vi försöker kommunicera med ! jobbar själv i en av HRF:s föreningar så jag ser problemen på nära håll !

   • Strandnypon

    Alla borde gå samman och stoppa detta vansinne!

 • Wargen_kommer

  Det här är ingen ny företeelse… Samres har sjukresor och färdtjänst för Västra Götalandsregionen sedan flera år, men de samtalen går till Moldavien.

 • dupp

  Det är sanslöst som det går till, dels för dom gamla och även vad gäller arbetstillfällen. Vad f.. skall detta göras i afrika för. Har alla beslutsfattare huvet under armen.

 • SM811

  Stackar alla gamla som har svårt att höra när de får afrikasvenska i luren.
  Att det var så billigt att ringa dit förvånar mig.

 • http://www.gillasportal.st/gillasart_fram.htm Gunilla Rasmusson

  Detta är en av de mest tokiga idéer som jag har hört. Men det ligger kanske pengar i detta för Skånetrafiken att hämta. Jag vet inte. Jag bara hoppas att det ska dröja innan jag behöver anlita färdtjänsten.

 • Bulldoggen

  Hellre att dom jobbar där än inte jobbar här. Men det är väl enda fördelen.

 • Bulldoggen

  Det är bättre att dom jobbar där än inte jobba här. Men det är väl enda fördelen.

 • j_london

  ”Visst är det fantastiskt att afrikaner där kan lära in svenska språket
  på ett år, medan de fortfarande efter 12 år här inte kan ett ord.”

  Capitán Krok… detta var en ovärderlig kommentar. Veckans bästa!

  Nästa lika bra är platschefen Lars Hellströms uttalande i Radio Kristianstad… ”Man är ju alltid orolig över att personuppgifter ska läcka ut.”

  Det betyder alltså så att Hellström var orolig för att personuppgifter kring moster Agda, farbror Otto och mormor Sonja skulle ”läcka” ut i Senegal. Jo, jo där ser man. Så omtänksam man kan vara.

  Men det känns väl bra att han i dag är garanterad och i trygg förvissning om att så inte kommer att ske. Ja, men då är väl allting frid och fröjd.

  Muslim- och Kalle Anka-landet och dess PK-medborgare blir allt töntigare och stolligare vad tiden lider och för varje dag som går…

  Och  dessutom: behöva ringa till Senegal för att få färdtjänst i Skåne, i Sverige!

  • dupp

   Inte så konstigt att han H. var orolig, dom har väl 500 släktingar var i Sverige.

  • Kuckuu

   Nu får väl moster Agda och farbror Otto var sitt Nigeriabrev, på svenska dessutom! Och senegaleser får extrainkomster när de säljer personuppgifter till nigerianer och översätter brev. 
   Kanske kan nigerianerna även glädja moster Agda med ett litet hembesök, eftersom hon sitter i rullstol och vet ej var hon lagt plånboken. 

   Fantastiskt med globalism! 

  • Andersonszkan

   Javisst är det fantastiskt att negrerna i Senegal kan lära svenska på ett år i sitt hemland på ett år, samtidigt som negrerna som bor i Sverige inte kan lära sig prata svenska på 30 år när dom bor i Sverige där alla pratar svenska….

   • j_london

    Ja, det är strax intill osannolikt…! Men eftersom muslimlandet Sverige är översållat med ”tolkar” behöver man ju inte lära sig språket i det nya landet där som man satsat sin nya framtid i form av betald evighetssemester.

    Efter 30 år i landet betalar svenska skattebetalare inte bara tandläkarräkningen för zoomalier och araber, utan även mycket, mycket dyra timarvoden för tolkassistans.

    Vansinne…? Ja visst, det är bara förnamnet!

 • Bolivera

  Hur star det till med svenska politikers IQ? nyligen avrattades 
  en person i USA med IQ tror jag,68 och dom svenska poliikernas
  IQ ar garanterat inte hogre.Dra sjelva slutsatsen av vad jag vill ha
  sagt med detta.

  • ledsenfarmor

   Numera stödjer jag dödsstraff.

 • Suecote

  Inte nog med att de ska lära sig svenska, de ska dessutom lära sig skånska!! Samt tala med äldre människor som kanske hör dåligt, talar otydligt, människor med olika funktionshinder som inte kommunicerar på klar rikssvenska… Afrikanerna som bor i Sverige sedan många år kan ju knappt göra sig förstådda på svenska. Nej det här är ännu ett sätt att spara pengar medan man skiter i hur det går i verkligheten, det drabbar ju inte politikerna – ännu! Annat ljud i skällan lär det bli när de själva blir gamla och behöver färdtjänst… 

  • https://me.yahoo.com/a/xM8JxG0tg8kn7o6L1ofTTMbQlaMS#aca00 Anna

   Jag vill ju inte försvara detta idiotiska tilltag av skånepolitikerna, men just språk är västafrikaner duktiga på.

   • Suecote

    Har du aldrig fått ett Nigeriabrev??? Inte är det någon perfekt engelska där inte. Ändå är engelska ett officiellt språk i Nigeria, till skillnad från svenska i Senegal. Men du får väl ringa till den skånska färdtjänsten och testa med din bästa Edvard Personimitation…

  • mamekoumba

   Det märks vefrkligen att din synpunkt är mycket begränsat som din intellekt. Du kan inte generaliserar afrikanerena som bor i Sverige. Tänk 2 gånger innan du skriver din röstade ideer om afrikanerena.

   • Bolivera

    Ditt intellekt har tydligen inte rackt till att lara 
    dig att skriva svenska.

   • Suecote

    Tack för att du bevisade mitt påstående!

   • Sverre

    Yeeeesss!

     

   • Tonfisken

    Innan du klagar på andra kan du ju se över din egen stavning och då förmodar jag att du bor i Sverige,så hur tror du då en Afrikan som aldrig har bott i Sverige skall kunna förstå bred skånska efter ett!!! års studier i Senegal när du inte själv kan det.

  • Bolivera

   Politikerna kommer inte att behova fardtjanst.Dom haller 
   ju pa att fylla sina utlanska bankkonton med skattebetal-
   arnas pengar for att trygga sin alderdom.

 • Buttington

  Det måste kännas tryggt för en senil-dement pensionär att som enda kontakt med omvärlden ha en neger i Senegal med knagglig svenska som inte ens vet var Sverige ligger.

 • Oberst

  Människans ynkedom.

 • Kuckuu

  Detta är nästa steg i folkmordet! Gamla tanter och farbröder kommer att dra sig för att beställa färdtjänst och struntar hellre i läkarbesöken. Men visst, det blir ju billigare så!

 • H@ck£r

   Problemen fortsätter, var det inte ”vanliga Taxi” som hade utländskt bolag som växel för några år sedan?

  Vet att jag har varit med om att ”min adress inte existerat”, och pga detta har det inte gått att boka resa, många år sedan nu, men i alla fall, känns allt annat än bra i alla fall, hur lång tid kommer det ta innan det första problemet/dödsfallet inträffar? bara å vänta å se… *suck*

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  Haha, vilket skämt. På jobbet har vi it-avdelningens support förlagd till indien. Det är stört omöjligt att förstå vad dom säger. Det här kommer att haverera innan det ens startas upp.

 • YOTHI_TARZAN

  Allt för att pressa priset

 • http://www.facebook.com/Tokwargen Helgo Wargen Bunander

  Tänk POSITIVT. Vi bor i en globaliserad värld. Jag läste artikeln i Expressen med en liten filmsnutt, och tänkte: ”Vad bra. Unga senegaleser som får utbildning, jobb och tryggad inkomst. I Senegal. Där dom bör, vill och ska vara” Hellre tio senegalerser i Senegal än en somalier i Sverige.

 • Mariah_Magdalena

  Har vi verkligen inte arbetslösa i detta landet som kan utföra den sysslan??

 • louislegrand

  Svenska ja! Men förstår de skånska??

 • 585961

  Varför inte anställa svenska ungdomar som är arbetslösa varför i helvete anställa folk i Senegal , dra in utlandsbiståndet då  ni inkompetenta politiker som lever i det blå, SD 2014