Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Dags för UD att tänka om – Somalia går åt rätt håll


STÄNG GRÄNSEN NU Det är dags för UD att tänka om, tänka nytt och visa att Sverige stöder utvecklingen i landet, skriver Per Brinkemo, projektledare för en somalisk organisation i Malmö.

Allt fler länder återöppnar ambassader i Mogadishu och i norr har säkerhetsläget i många år varit stabilt. Men UD fortsätter att svartmåla Somalia på sin hemsida och hävda att det inte går att bedriva konsulärt arbete i landet.

Under rubriken ”reseinformation Somalia” skriver UD: Avrådan

Avrådan: Somalia anses som ett av världens farligaste länder att vistas i. Utrikesdepartementet avråder med anledning av säkerhetsläget sedan länge från alla resor till Somalia (inkl. från de norra regionerna Somaliland och Puntland). Utrikesdepartementet uppmanar även de svenska medborgare som befinner sig i Somalia att lämna landet. Avrådan gäller tills vidare. Så har UD formulerat sig i närmare tio år. Som om ingenting har hänt.

UD skriver vidare:
Tillgången till hälso- och sjukvård för en besökare är liksom rättssäkerheten i det närmaste obefintlig och säkerhetsproblemen tillsammans med bristen på infrastruktur gör det i princip omöjligt att bedriva konsulärt arbete i Somalia.

Bilden av Somalia (inklusive den autonoma regionen Somaliland) målas enbart svart. Men precis som livet i övrigt är ingenting antingen svart eller vitt. Inte ens i ett land som Somalia.

Medan UD skriver att det i princip är omöjligt att bedriva konsulärt arbete i Somalia planerar länder som England och Italien att öppna ambassader i Mogadishu. Turkiet, Etiopien och flera andra länder har redan öppnat ambassader i huvudstaden. Därtill öppnade FN kontor tidigare i år efter 17 års frånvaro.

Medan svenska UD inte tycks göra någon skillnad mellan olika delar av landet öppnar nu Danmark kontor i Somalilands huvudstad Hargeysa för att enligt egen utsago stödja den positiva utvecklingen.

Jag besökte nyligen Somaliland och förvånades över den trygghet jag kände på gator och torg. Jag rörde mig som en fri man och träffade dessutom en rad västerlänningar som bor och arbetar där. Norska blonda blåögda läkare och sjuksköterskor med småbarn arbetade på sjukhusen. Andra välutbildade vita européer undervisade på de fem universitet som drivs i Hargeysa, en stad i nordvästra Somalia, nära gränsen till Etiopien.

Ingen kan förneka att säkerhetsläget är skört. Det är framför allt instabilt i södra Somalia och delar av Puntland. Men ett allt för generaliserande svartmålande av detta land, som till ytan är näst intill en och en halv gånger så stort som Sverige, är inte till gagn för någon. Det blir istället ett effektivt sätt att skrämma bort somalier i Sverige som skulle kunna återvända och företagare som skulle kunna investera i landet.

Somalia har Afrikas längsta kust, fantastiska stränder och fiskrika vatten, tillgångar av mineraler och ädelstenar, antagligen också olja och gas, och skulle kunna vara ett land som blomstrar. Naturligtvis är fred och stabilitet i hela landet en förutsättning.

Det är uppenbart att Sverige skulle kunna spela en mer tydlig och aktiv roll till gagn för Somalias utveckling. Sverige och Somalia är sedan mer än 20 år tätt sammanflätade med varandra.

I Sverige finns mer än 50 000 människor med ursprung i Somalia. Ytterligare uppåt 20 000 beräknas återförenas med sina familjer inom en snar framtid. Omvänt lever och arbetar svenskar med somaliskt ursprung i Somalia. Det som händer i Somalia får återverkningar i Sverige.

Den tidigare malmöbon och svenska medborgaren Abdiwahab Hussein Khalif är sedan snart ett år Somalias vice premiärminister, tillika handels- och industriminister.

Sverige bör gå i Danmarks fotspår och öppna ett kontor i Hargeysa för att likt danskarna: stödja den positiva utvecklingen i Somalia. Och sluta hävda att det i princip är omöjligt att bedriva konsulärt arbete i landet.

Per Brinkemo Måndag 11 juni 2012

Sydsvenskan

 • Oxis

  Att stödja utvecklingen i Somalia genom att hjälpa familjer att återförenas där, att hjälpa dem till ett fungerande samhälle med infrastruktur istället för att låta dem leva i Sverige på bidrag och knappast någon möjlighet till integration i det svenska samhället, visst vore det väl bra. Och bra för oss tidigare i landet boende också.

 • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

  Ju mörkare det blir i Somalia desto ljusare blir det här på hemmaplan och vice versa. Enkel logik, va!?

 • Suecote

  Dags att chartra några plan och flyga hem dem då, så de kan återförenas med sina 500 barn som de saknar så mycket i Sverige… Tänk så många lägenheter som skulle bli lediga för svenska ungdomar, och så mycket pengar som skulle kunna omfördelas!

  • scarface_sweden

   Gillar starkt :-)

 • Bolivera

  Kan nagon forklara vad en svensk ambassad skall gora dar
  utom att dela ut uppehallstillstand och svenskt medborgarskap
  For ett par ar sedan om en svensk forlorat sitt pass utomlands
  kostade ett engangspass for att atervanda till Sverige 500$ och
  for att erhalla ett nytt pass fodrades garantirer att det rorde sig
  om en svensk medborgare.Terroristerna som importeras i parti
  och minut behover inte nagon form av legitemation eller andra
  papper for att bli svensk medborgare.Vi och dom?Likhet infor
  lagen?Utanforskap?Efter 70 ars komunistisk indoktrinering,logner
  vinklingar har storre delen av sveriges befolkning forlorat initativ-och
  tankeformaga.
  Uppvaknandet ar inte sa langt borta men da ar det for sent och
  aven  angerveckan ar avskaffad.

 • Mufti

  Om Svenska UD skulle erkänna att det numera inte är så illa i Somalia så kommer alliansen och mp´s migrationsöverenskommelse gällande somalier mer tydligt att framstå som fullkomligt olaglig. 

  Att ge asyl förutsätter att man kan 1) identifiera den asylsökande 2) fastställa att det finns ett asylbehov. Är inte det uppfyllt kan vem som helst få asyl. Migrationsöverenskommelsen har inget stöd i asylprinciper. Detta är enbart politik – inte humanitet. Överenskommelsen kan enkelt stämplas som egenmäktig politik utan att fråga medborgarna.

  Vi medborgare har aldrig tillfrågats om invandring ändå, men det finns alltid folk någon annanstans som både kan identifiera sig och som har ett mycket större asylbehov som blir utputtade i asylkön av somalier.

  Att hjälpa människor som verkligen behöver asyl genom lagstiftning kan vara fint. 
  Att lagstifta om obligatorisk asyl från just Somalia och helt avskaffa asylprövningen funkar så länge nån annan betalar. Vi kan lika gärna lagstifta om obligatorisk asyl från Tyskland eller Japan. ALLA i Somalia behöver inte asyl i Sverige.

 • Pingback: 1,3 miljarder till anhöriginvandring – 1 300 000 000 « Sweden Confidential