Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Etiopisk evangelist hoppas på en ”bättre ekonomisk tillvaro” i Sverige


WANTED Den etiopiske evangelisten Afework Tafesse försvann i samband med EFS årskonferens i maj.- Jag är mycket besviken och arg på honom för hans agerande, säger Erik Johansson, internationell missionssekreterare på EFS.

Afework Tafesse, samordnare på EECMY International Mission Society (IMS) i Etiopien, kom till Sverige och Uppsala som representant för Mekane Yesus-kyrkan. Under EFS årskonferens medverkade han både i en gudstjänst, på ett seminarium och i samband med en morgonbön.

Efter morgonbönen sa han att han skulle gå till sitt hotellrum för att vila. Sedan var han plötsligt borta. Tydligen ringde han hem till sin familj och meddelade att han inte hade för avsikt att återvända till Etiopien, säger Erik Johansson, som också berättar att avhoppet handlade om att Afework Tafesse hoppades på en bättre ekonomisk tillvaro utomlands.

Erik Johansson säger att den ekonomiska situationen i Etiopien förvisso är svår, men att Afework Tafesse trots allt hade en fast anställning på huvudkontoret i Addis Abeba och att det säkerligen hade kunnat vara mycket värre.

När det gäller Afework Tafesses agerande konstaterar Erik Johansson att det är ”lite besvärande för oss”. Det var vår inbjudan där vi lovade att ta hand om honom som låg till grund för hans visum.

Vi har ju inte gjort något egentligt fel, men det här kan ändå innebära att det blir svårare för oss att bjuda in andra gäster framöver. Jag är mycket besviken och arg på honom för hans agerande, både för EFS del, men också för IMS, vars trovärdighet naggas i kanten.

När det stod klart att Afework Tafesse hade gått under jorden tog Erik Johansson direkt kontakt med polisen. Beskedet han fick var att det inte hade begåtts något brott så länge Afework Tafesse hade ett giltigt visum. Nu har hans visum upphört att gälla och Erik Johansson konstaterar att detta kan innebära problem för Afework Tafesse – under förutsättning att han fortfarande befinner sig i Sverige.

Det är ju möjligt att han redan har rest vidare till exempelvis Kanada, men vi anar nästan att han kan befinna sig i Norge eller i Tyskland där det bor fler från Afeworks folkgrupp Oromo. Jag har pratat med alla jag känner, men ingen vet något.

Per Löwenberg på Centrala gränskontrollenheten på Rikspolisstyrelsen, säger till Dagen att det inte finns någon helt tillförlitlig statistik över hur många människor med visum som går under jorden i Sverige varje år.

Sedan ett tag rapporteras dock alla fall då personer lämnar Sverige efter att deras visum har gått ut – enligt Per Löwenberg handlar det om ”ett antal hundra per år som stannar för länge” i landet. Någon samkörning av uppgifter kring vilka som kommer till Sverige och senare lämnar landet finns inte.

Vi har inte praktisk möjlighet att säkerställa att personerna faktiskt är kvar i Sverige och Schengenområdet. Det händer med andra ord inte någonting hos de svenska myndigheterna när en persons visum har upphört att gälla.

I samband med OS i London försvann också flera afrikanska deltagare. Erik Johansson berättar att han inte har varit med om något liknande tidigare för egen del, men att det har skett avhopp i EFS-sammanhang. På Svenska kyrkans pressavdelning säger man sig däremot inte känna till något liknande fall, åtminstone inte i modern tid.

Dagen

 • Oberst

  Afework Tafesse kommer väl tillbaka som ensamkommande baaaaarn…

 • http://profile.yahoo.com/7QLCY6BSESRBSPNNECWO2KLALA PK

  Landsförädarna matar ur visum till höger och vänster och bryr sig inte ett skit om några kontroller av vederbörande. Vansinnet det bara fortsätter. Wanted dead or alive,ja i de bästa av världar..

 • louislegrand

  Instämmer i mycket som Swecon skriver, men tag för guds skull bort dead or alive! Karln har ju inte begått något brott!! Han är dessutom kristen, en utrotningshotad grupp!

 • kaamins

  Ge snubben 8 miljoner , det har vi råd me. Lite övertidsjobb för oss, så är Afrikanen nöjd.