Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Kommuner köper bostadsrätter till personer med sociala problem


DINA PENGAR Var tredje kommun har köpt bostadsrätter för att få fram bostäder till personer med sociala problem. Det kan vara en snabb, men tillfällig lösning.

I Boverkets bostadsmarknadsenkät 2012 uppger 103 kommuner att man köper enskilda bostadsrättslägenheter för att få fram bostäder till vissa grupper. Det handlar ofta om personer med sociala problem som inte kan få egna hyreskontrakt och ibland om personer med olika funktionshinder.

Totalt över 3 800 bostadsrätter har på detta sätt blivit kommunala. Allra vanligast är det i Uppsala, som har cirka 900 bostadsrätter.

Uppsala har traditionellt en låg andel hyresrätter. Även om hyresvärdarna lämnar lägenheter till socialtjänsten, täcker det inte behovet av sociala bostadskontrakt. Det krävs att vi köper, säger Henrik Juhlin på kommunledningskontoret.

En fördel med denna lösning är att det går fort att få fram en ny lägenhet. Nackdelen är att det inte kan bli en egen bostad för personen.

I en hyresrätt kan kontraktet så småningom övergå till hyresgästen direkt, men en bostadsrätt kan vi inte överlåta. I värsta fall leder det till inlåsning, att man måste fortsätta på socialt kontrakt. Annars måste man söka sig till annat boende, säger Henrik Juhlin.

I Kalmar äger kommunen cirka 100 bostadsrätter som socialtjänsten använder. Ibland har det lett till klagomål i bostadsrättsföreningarna, men över lag fungerar det bra, tycker Göran Persson, förvaltare på serviceförvaltningen.

En del tycker vi ska sälja lägenheterna för att få in pengar, men det finns ett stort behov och det är svårt att få loss tillräckligt med hyresrätter, säger han.

Här är de kommuner som har uppgett att de äger fler än tio bostadsrätter.

Kommun Äger antal bostadsrättslägenheter
Uppsala 900
Västerås 381
Helsingborg 295
Sundsvall 230
Vallentuna 198
Järfälla 114
Lund 110
Täby 108
Göteborg 100
Huddinge 100
Kalmar 100
Norrköping 94
Lomma 80
Mariestad 80
Borlänge 79
Botkyrka 70
Ekerö 60
Upplands-Bro 57
Borgholm 47
Köping 45
Skellefteå 42
Jönköping 40
Nacka 40
Härryda 31
Borås 30
Karlskoga 30
Landskrona 30
Klippan 27
Skara 18
Falun 16
Knivsta 12
Filipstad 11
Timrå 11
Kalix 10

Källa: Boverket: Bostadsmarknadsenkäten 2012.

Hem & Hyra

 • YOTHI_TARZAN

  Folk i Sverige måste ha en bostad annars fryser dom ihjäl på vintern , inget konstigt.
  Konstigt är det däremot att vi importerar socialfall.

 • Denoroligedemokraten

  Kommer att tänka på bloggaren Maj Grandmo, som köpte bostadsrätt i vad hon trodde var ett ”säkert” område i Uppsala. Men hej vad hon bedrog sig när hon fick berikare som grannar.

 • Allanoskar

  Vilket idiotiskt slöseri. Först skapar man en gigantisk bostadsbrist genom den okontrollerade massinvandringen. Sedan ger sig kommunen ut med dina skattepengar och konkurrerar om bostäderna mitt framför näsan på bostadslösa svenskar. Det är så man baxnar av ilska!

 • Ludde73

  Snälla köp lägenheter på Östermalm och Södermalm i Stockholm. Vore helt underbart om politikerna och journalisterna skulle få en somalisk familj med 10 ungar till grannar. :)

 • per22

  Oftast är det inte tillåtet att hyra ut en insatslägenhet i andra hand.
  Har bostadsrättsföreningarna gjort ett undantag för kommunerna?

 • kirre

  Det finns stora fina lägenheter på Östermalm i Sthlm innerstad (8-10 rum) som skulle vara lämpliga för en somalisk tiobarnsfamilj. Skulle vara kul att få höra reaktionerna från grevarna och direktörerna som kommer att bli deras grannar.

 • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

  Va?! Funktionshinder, ok. Men socialt missanpassade?! Här köper man en lägenhet för att komma ifrån misären och så köper kommunen in packet i bostadsrättsföreningen!? Det gäller att passa sig vilken förening man köper sin lägenhet i. Tänk att betala två miljoner för en lägenhet och sedan flyttar somalier och talibaner in till höger och vänster. Vet ni vad den lägenheten är värd då? En Fanta och en röd Prins.

 • Siegfrid Olsson

  Kommunen har rätt att boka ett antal av nybyggda bostadsrättslägenheter för eget bruk.

 • Saxtorparen

  Staten skall inte äga något . Men kommunerna kan köpa bostadsrätter till socialfall.
  Vad är det frågan om ?
  Om ni har så gott om pengar sänk då inkomstskatten i stället för att fördärva bostadsrättsföreningar med er missriktade välgörenhet.

 • Legimitation

  Försvaret borde ha en massa tjugomannatält över nu när värnplikten är avskaffad.

 • ledsenfarmor

  Det finns övergivna militära baracker. Där passar de alldeles utmärkt.
  Finns vatten, el, toaletter, duschar, sängar, och stora ytor. Även kök.

 • Leikin

  Varför köper inte Göteborgs kommun en bostadsrätt till mig? Jag har bott i Göteborg sedan jag var 18 år, arbetat och betalat skatt här i kommunen? Är det mina skattepengar som nu används till att skaffa bostadsrätter till somaliska familjer med tio barn?