Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Ensamt ankarbarn var inte ensamt


ANKARBARNET SOM INTE FINNS Ett så kallat ensamkommande flyktingbarn som var ensamt i världen, var inte längre ensamt när det väl erhållit uppehållstillstånd i Sverige. Då återuppstod plötsligt kontakten med de biologiska föräldrarna.

Ett ensamkommande så kallat flyktingbarn, Fawaz Rustum, beviljades den 17 september 2010 permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus i Sverige. Bakgrunden var att han då kommit till Sverige med sin äldre brors fru.

När han ansökte om uppehållstillstånd hävdade han att han saknade kontakt med sina föräldrar. Vid ankomsten till Sverige uppgav Fawaz Rustum att broderns fru var att anse som hans vårdnadshavare.

Den 17 januari 2011 ansökte dock 66-årige Salim Mezher Rustum Rustum och 58-åriga Hadiyah Hindi Kareem Al-Jumaili om uppehållstillstånd i Sverige. De åberopade anknytning till sin son Fawaz Rustum och menade att EU ger dem rätt att återförenas med sin son i det land som han har uppehållstillstånd i.

Migrationsverket avslog deras ansökning eftersom de först inte visat att de var Fawaz Rustums föräldrar. De inkom senare med material för att styrka släktskapet, men Migrationsverket avslog ändå deras ansökningar med hänvisning till att Fawaz Rustum var just ett ensamkommande flyktingbarn, och om han klarat att komma till Sverige med stöd av sin äldre brors fru, så kunde han klara sig även fortsättningsvis. Verket menade att han helt enkelt inte hade behov av sina biologiska föräldrar.

Men Salim Mezher Rustum Rustum (pappan) och Hadiyah Hindi Kareem Al-Jumaili (mamman) kände sig kränkta över att Migrationsverket avslagit deras ansökningar, när de menade att EU ger dem juridisk rätt att bosätta sig i Sverige. De överklagade därför till Migrationsdomstolen i Malmö, där juristen Kerstin Hardgren samt nämndemännen Brita Altestedt och Ingemar Thorsell ansåg att hänsyn måste tas till barnets bästa.

De ansåg även att man måste lita på de handlingar som lämnats in till Migrationsverket där det sägs att Fawaz Rustum är son till Salim Mezher Rustum Rustum och Hadiyah Hindi Kareem Al-Jumaili. I enlighet med EU:s direktiv om en icke-europeisk familjs rätt till enighet och återförening i Europa, så beslutade de att de påstådda föräldrarna ska definieras som flyktingar.

Nämndemannen Kenneth Jeppsson ansåg dock att handlingarna inte visade att rasfrämlingarna var släkt, och ville därför följa Migrationsverket beslut och neka dem uppehållstillstånd. Migrationsdomstolen har nu skickat en order till Migrationsverket att göra i ordning alla papper så att föräldrarna kan resa till Sverige i egenskap av nyutnämnda flyktingar.

Det är ännu oklart om Migrationsverket kommer att ansöka om rätt att överklaga Migrationsdomstolens beslut till Migrationsöverdomstolen.

Realisten 

 • kladdkaka

  Återkalla baaaarnets PUT. Nu när han hittat sina föräldrar kan han resa hem.

 • Fryke

  Håller med kladdkaka här nedan
  Nu när han inte är föräldralös kan han åka hem med dom och återförenas lyckligt.. ja eller alla fall återförenas.
  Dock undrar jag lite över hans brors fru som är vårdnadshavare.. var är hans bror?
  Kan det vara så att det är HANS fru???

 • Lucidor

  Men vilken charmig liten solskenshistoria att den stackars splittrade familjen nu återfått kontakten! Då kan de ju efter dessa år äntligen få återförenas. En enkel biljett till hemlandet kan väl vara en bra investering? För detta med ankarbarn som vistas i landet för att bereda väg för kommande släktingar några år senare är ju en myt har vi ju fått lära oss…
  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/ankarbarn-en-myt

 • Saxtorparen

  ” juristen Kerstin Hardgren samt nämndemännen Brita Altestedt och Ingemar Thorsell ansåg att hänsyn måste tas till barnets bästa ”

  Oduglingarna borde betala ur egen ficka vad kalaset kostar och inte vältra över räkningen till Svenska skattebetalare.

 • Mariah_Magdalena

  Vad ska vi med Migrationsverket till?
  Ett nej där blir ju med 100 precents säkerhet alltid ett ja i Migrationsdomstolen.
  Skulle det inte löna sej att lägga ner båda verken, och ersätta dem med en fax, så de som vill hit själv ringa in och trycka ut sitt PUT?
  För så verkar det ändå fungera idag.

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Begriper inte svenska myndigheter hur lurade dom är? Vad är det som är så svårt att förstå? Den välkända svenska naiviteten kostar svenska skattebetalare miljarder varje år.
  Ett är klart. Snorungens föräldrar kommer aldrig att bli självförsörjande, likt tiotusentals nyanlända.

 • resenaren

  Det måste vara frusterande att jobba på migrationsverket! Tänk dig själv, att varje kväll gå och lägga sig med känslan av att man under dagen blivit r*vkn*llat!

 • Nemasproblemas

  Men det är ju sådana som hans föräldrar som vi mest behöver!
  De ska ta hand om oss när vi blir gamla!
  Utan dem stannar Sverige!

 • http://www.facebook.com/ragnar.jellback Ragnar Jellback

  Skicka tillbaka samtliga berörda till hemlandet! Det måste gå att häva PUT om omständigheterna ändras!Detta var ett solklart bedrägeriförsök,att få leva papasitliv i landet som tydligen skall försörja alla världens lycksökare!

 • http://twitter.com/SwedenSpy Doodle

  Finns inga ensamkommande flyktingar! Han fick den slöa kamelen, så han kom lite senare!

 • Leikin

  Om dessa s.k. ensamkommande barn har haft pengar till biljetten till Sverige, har de säkert också pengar till returbiljetten!