Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Lärare flyr Malmö – låga löner sägs det


MÅNGKULTURENS PRIS Låga löner får lärare att fly Malmös skolor. Allt fler väljer att gå till skolor i grannkommunerna, där de får högre lön. Det är en allvarlig utveckling för Malmö, med tanke på den kris som stadens skolor redan har.

Att Malmö börjar förlora sina duktiga lärare gör inte saken bättre, säger Catharina Niwheden, lokal ordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö. På den kommunala Augustenborgsskolan i Fosie har tio lärare valt att lämna skolan på grund av alltför låga löner.

En är Melinda Galaczy, som satsar på ett nytt jobb på en kommunal skola i Vellinge. Med 4 000 kronor mer i lön. Efter åtta–nio år fick jag 23 400 kronor i månaden, säger Melinda Galaczy till Radio P4 Malmöhus. Jag tycker att det är en skandal, när man är universitetsutbildad och har jobbat så länge.

Lärarflykten från Malmö till bättre betalda jobb i grannkommunerna är något som vi bara sett början på, tror Catharina Niwheden på Lärarnas riksförbund.

Barnkullarna växer och 40-talisterna inom lärarkåren är på väg att gå i pension. För att locka till sig lärare har en massa småkommuner börjat konkurrera med högre löner, säger Catharina Niwheden.

I vissa kommuner går det att få över 25 000 kronor i ingångslön, lika mycket äldre lärare i Malmö får efter att ha jobbat i många år. Malmö måste börja se över lärarlönerna om man vill behålla duktiga lärare.

Enligt Lärarnas riksförbund är medellönen för grundskolelärare i Malmö 26 412 kronor, vilket är något lägre än i andra storstadskommuner.

Med det uppdelade ansvaret för skolorna varierar lärarlönerna i Malmö mellan stadsdelarna. Bäst betalt har grundskolelärare i Husie (28 023 kronor i medellön) och Oxie (27 600). De lägsta lönerna hittar man i Södra innerstaden (25 224) och Fosie (25 374).

Sydsvenskan

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  De arabiska hemspråkslärarna ska tydligen ha svårt att hitta jobb i Vellinge.

 • loofon

  Allt för låga lögner menar de väl ändå … 

 • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

  Med tanke på att invandrartäta skolor i princip får dubbelt så stor skolpeng, är det konstigt att inte lärarna där får ta del av detta ekonomiska tillskott alls i form av högre löner, med tanke på hur påfrestande deras arbetssituation är. Vad gör kommunerna med alla dessa feta skolpengar? Hyr de in Expo stup i kvarten?

  • http://twitter.com/MattiasStanton Mattias Stanton

   Det är t o m så att Rosengårdsskolarna får tre gånger så mer än skolorna i Bunkeflostrand/Limhamn och dubbelt så mycket som Centrumskolorna.

   Gå in och läs sidan 25 i denna skrivelse från Socialstyrelsen.

   http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/9725/2006-131-17_200613117.pdf 

   Citat från Sidan 25: 

   ”Om man tar Malmö som exempel får invånarna i invandrartäta stadsdelen Rosengård närmare dubbelt så mycket pengar per invånare som de som bor i stadsdelen Centrum.”

   Att skillnaden är så stor har jag även källa från Rektorer i Malmö som vet och som tycker det är för jävligt.

   • http://www.aktualia.wordpress.com/julia-caesar Cavatus

    Skrämmande vad dyr massinvandringen är. Som att kasta pärlor på svin. Det blir ju bara sämre och sämre trots alla extra pengar som plöjs ned. Jag tänker på skolresultaten. Kanske man skulle dra in alla extra pengar istället och se om kurvorna vänder då? och börja ställa lite krav?

    Den 14 augusti 2012 15:51 skrev Disqus :

 • ledsenfarmor

  Som man bäddar får man ligga.
  Vad gör ni nu i Malmö kommun?

 • http://twitter.com/MattiasStanton Mattias Stanton

  Det ingår dessutom numera i Lärares arbetsuppgift att de skall kunna bli utsatta för våld.

 • Denoroligedemokraten

  I våras skrev Skånska Dagbladet om hur mängder av lärare i Malmö ville sluta eller byta skola på grund av kaoset i berikarskolorna. Det lustiga är att det antagligen är få lärare som röstar på SD, men vad den alltmer intelligensbefriade lärarkåren inte begriper är att de röstar för att kommuner ska få sämre ekonomi och fler berikare i skolorna.

 • per22

  Och jag som trodde att de svenska lärarna hade risktillägg i de mångkulturella skolorna :-)

 • Fryke

  Jag vet att två som slutat som lärare pga mångkulturen och jag vet också att flera som gärna skulle blivit lärare inte vill bli det pga just mångfalden i skolorna…
  För logiskt sett – VEM vill jobba med islams undantag och man får gå på tå som man inte kränker en muslim eller någon annan idag…
  Det är en sak att lära ut saker till andra från samma kultur och med samma värderingar.
  Men som exempelvis att vara lärare i religion så är det undantag för vissa – gissa vilka?
  RÄTT! ”ding ding ding ding” klockan ringde för rätt svar i båset där svaret var ”muslimer”..

  Jag skulle aldrig personligen vilja undervisa i det som idag kallas skola.
  Efter att ha varit elevassistent så vet jag hur det är och vilka som styr o ställer.
  Passar sig inte vissa elever så åker dom på dangel av en flock araber eller några andra.

  Har sett 15-åringar (ni vet ensamkommande BAAARN som ser ut som medelålders) stänga ute 13-åringar i minusgrader på en balkong…
  Två lärare jag informerade detta till upplyste mig om att ”dom skojade bara på rasten..” Det var INGET jag skulle bry mig om eller lägga mig i..
  En av dessa hade dessutom hand om elevvård på skolan *??*

  Vem skulle vilja jobba med denna brist på respekt för en elevs integritet?
  Alla elever har rätt att gå till en skola UTAN att riskera att bli skadad. Den risken ingår idag i skolgången och den gäller även för lärare.
  Tror många slutar på skolor för det är ingen trygghet där alls.

  - Hur många skulle kunna tänka sig läraryrket om man fick undervisa svenska barn?
    Anar att det kan vara en del som räcker upp handen – inklusive jag.
  - Hur många skulle kunna tänka sig att vara lärare i dagens skola med mångkultur?
    Inte lika många som skulle räcka upp handen då skulle jag tro, och inte jag heller.

 • http://farligatankar.wordpress.com Farliga Tankar

  Här har lärarna eventuellt rätt. Lönen är säkert alldeles för låg i förhållande till arbetsmiljön. Men jag betvivlar att kraftig löneförhöjning är aktuell eftersom det måste ske så kallade ”prioriteringar” i budgeten vilket betyder att mångkulturen måste få ännu mer bidrag och då kan inte lönerna höjas.

 • swebyggare

  Att vara lärare i Malmö med flera andra skolor med högt nybyggarantal är med liv och hälsa  som insats. Än värre kommer det att bli innan politikerna åker ut och folket återställer ordningen.  

 • SM811

  När arbetsmiljön blir ohållbar har lönen ingen som helst roll. Allt fler ser sin hälsa framför lite mer pengar i plånboken.

 • Oberst

  De vill väl inte undervisa i ett invandrargetto…

 • Blodsven

  Av tradition har folkpartiets kärnväljare bestått av uppskrämda tjänstemän och folkskollärare, som levt i sin egen lilla trygga värld utanför verkligheten. Att det är ett oönskat helvete som uppstått rår ju inte dom för, men det verkar dessvärre som att dom hellre flyr verkligheten än att försöka påverka den genom att rösta bort orsaken…

 • nilsanders

  kanske är det elevklientelet som skrämmer….

  • Oberst

   Kanske?

 • YOTHI_TARZAN

  Det är lärarnas eget fel – för 15 år sedan skulle dom ha sagt ifrån att man kan inte driva skolverksamhet på ett aphus .

  • kalle008

   Du har åtminstone delvis rätt. Lärarna har försök strejka några gånger, men alltid givit upp när någon har snyftat om hur synd det ärom eleverna.

   Synd om eleverna är precis vad det har blivit, på grund av att man INTE har strejkat.

   Om ett lärarförbund strejkar , lagligt eller ej, med början första dagen på terminen, vad gör staten då?

   Svar: den viker sig efter att ha prövat att skrämmas, bötfälla osv. Men håller lärarna ut en månad så är katastrofen nära, för skolsystemet, och lärarna kan diktera villkoren.

 • Bajen666

  Är det inte skönt att ni kan skylla på era löner, istället för att tala klarspråk om vad den egentliga anledningen är….att det är LIVSFARLIGT att vara lärare i Malmös segregerade skolor, förresten ynkligt av erat fackförbund att dom inte agerar för era ”löner”…lol….!

  SD 2014.

 • kalle008

  Kan regeringen tvångskommendera kommuner att ta hand om s k flyktingar så kan väl regeringen införa tjänsteplikt för lärare, t ex att de alltid måste börja sin karriär genom att tjänstgöra si eller så många år i en invandrartät skola.

  Så glada lärarna blir då, va?

 • YOTHI_TARZAN

  Ni får tro det eller ej men när jag slutade gymnasiet i Malmö 1971 så kunde jag inte fatta att jag på 3 år hade lärt mig så otroligt lite. Jag hade kunnat lära mig lika mycket på kvällsgymnasiet och då samtidigt knega .
  Jag gick på 2 olika gymnasieskolor – var fjärde lärare var totalt värdelös och jag menar totalt värdelösa jag överdriver inte.
  När PALME fick tag i skolan så gick kunskaperna och ordningen ner på en gång.
  Finland har Europas bästa skola och Sverige ligger i botten
  Finska lärare tjänar 10 tusen kronor mer i månaden.

  • Talibananas

   I Finland utbildar sig några av de skarpaste procenten av studentaspiranterna till lärare, det är alltså frågan om konkurrens om läroplatserna och de som konkurrerar är motiverade och bland de mest studiebegåvade. I Sverige är det en liten spillra entusiaster medan bulken är sådana som väljer lärarbanan som undantagsalternativ och antagningen når inte upp till kapaciteten. Det gick ett nyhetsreportage om skolkulturen mellan länderna på TV och ett karaktäristikum för den finska skolan är att det inte har spelat någon roll var man går, eftersom strukturen och kvaliteten varit jämn och stabil över landet. I Sverige har vi med en del goda intentioner splittrat upp skolorna i en oöverblickbar mängd linjer med tidstypiska namn och insmickrande löften som ska vara lockemedel, istället för att ingjuta att lärande kan vara både kul och mödosamt, ibland tråkigt men absolut viktigt för individen och nödvändigt för landet. Lärandet är inte i första hand en lättsam upplevelseindustri, inte ens hur mycket multimedia och krystade pedagogiska konster man än spelar upp. Sådant som bildning kräver nötning, läsning, reflektion och tillämpning. Erfarenheter kan man skaffa på alla möjliga håll, men budskapet om lärandets processer är helt förfelat i Sverige. Förmodligen varierar det mycket i Sverige men det finns alltså skolor som på fullt allvar menar att läxor inte ska behövas, utan allt som läroplanen kan eleven få (!) på plats i skolan… Mamma mia! Flit, långsamma men beständiga belöningar och individuellt ansvarstagande är glömda dygder. När även systemet  och dess företrädare ger uttryck för en flykt av det kollektiva ansvaret så lämnar det naturligtvis de minst studiebegåvade, de med lägst studievana i hemmiljön osv i sticket. Det kan man kalla solidaritet… 

   Idag på SVT Rapport kunde man se sossen och f d ministern Ibrahim Baylan svamla om forskningsanslag till ”kvinnliga forskare”, framför unga spetskompetenta löften; man har alltså genusimpregnerat forskningspolitiken på ett oskickligt, möjligen för dummerjönsar publikfriande vis. Är det inte redan nu fler kvinnliga doktorander än manliga? De har även bättre betygssnitt i grundskolan och gymnasieskolan, genom en sorts ignorans av pedagogiska och biologiska förutsättningar i detta åldersspann; diskriminering? Istället för sunda incitament ska okunniga och populistiska politiker genom styrmedel kladda på expertisens hela klimat. I Tyskland, eller Finland (eller något annat västerland?), skulle inte någon med så svag formell kompetens – och dessvärre dessutom med tidigare givna exempel på svagt omdöme – kunna våga orera om forskningsstyrmedel lika beskäftigt som sossen. Jag rodnar förläget i sossens ställe.

 • surkart

  Mångfalden och multikulturen håller på att falla på sin egen orimlighet. Var går gränsen för hur mycket en stad ett land orkar med av berikning innan det kollapsar? Malmö kanske blir det första exemplet på hur en stad rasar ihop när folk helt enkelt inte vill vara med längre. Ett slags multikulturens maxgräns, när det nått ett visst stadium så bryter systemet ihop av i´sin egen inre söndring. Att lärarna flyr skutan är ett teckan på att det totala haveriet inte är så långt borta. Utan utbildning så blir ju de här eleverna samhällets hulliganer som bara kommer bära på hämnden och upprättelsen.

 • Tonfisken

  För 40 år sedan var lärare höginkomsttagare och sågs med respekt……nu är dom pryglade  låginkomsttagare.
  Muslimerna hyr/lånar Svenska grundskolor på helgerna för att bedriva så kallat Hemspråksundervisning!!!???
  För 20 år sedan jobbade jag på dom flesta skolorna i Malmö och redan då var överrepresentationen av invandrarbarn ca 80%.

 • NE_Mannen

  Lönen är för dålig….Joo, det brukar heta så när man i *PK-ismens namn’ inte törs säga SOM DET ÄR. Om lärarna ska kunna söka jobb någon annan stans så får de inte tala om ‘varför’ de säger upp sig för då är de brända inför nästa jobbansökan (PK-ismen slår tillbaka).

  • RobertSt2

   Precis så är det! Pk-sverige i ett nötskal. Hoppas det visar sig i nästa val dock! Tänk om SD får 20%….

 • Leikin

  Kanske är det inte bara lönen. Jag fattar inte hur någon lärare över huvud taget orkar med sitt arbete i en multikulturell skola, där dom flesta talar allt utom svenska.

 • Xjoson

  När så många elever går ur skolan utan fullständiga kunskaper, är det svårt att motivera en hög lön. Att det inte är lärarnas skuld utan ansvarslös förd politik, det vågar väldigt få tala om.