Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Statyerna som stals från Gamla kyrkogården har hittats


KOPPARSTÖLD De tre statyerna, som natten till onsdagen stals från Gamla kyrkogården i Gävle, har hittats. En hundägare fann statyerna dumpade nära järnvägen i Hagaström. Vilken lättnad, det känns som julafton i dag, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Det var i fredags kväll som en privatperson på hundpromenad upptäckte de tre kopparstatyerna, som låg dumpade vid ett järnvägsspår intill Durovägen. Polisen fick ta till bärgningshjälp då statyerna var för tunga för att patrullen skulle kunna frakta med sig dem till polisstationen.

De fördes under fredagen till p-däcket på polisstationen, där de blir kvar till måndagens tekniska undersökning är klar. I dagsläget har polisen inga spår efter gärningsmännen. Inga spår finns heller efter det kopparkors från en 1800-talsgrav några dagar tidigare.

Kyrkogårdschefen Patrik Blomberg var under lördagen jublande glad över polisens fynd. Jag trodde aldrig att vi skulle återse statyerna. Men jag misstänker att tjuvarna blev oroliga när det skrevs så mycket om stölderna. kanske blev kopparn för het för att kunna sälja, funderar Blomberg.

Han berättar att han ägnade lördagen åt att ringa runt till familjerna som äger gravdekorationerna för att meddela att de ovärderliga kulturminnena är återfunna.

Det känns så roligt – verkligt härliga nyheter. Men vårt jobb är ju inte slut. Vi måste fortsätta fundera över säkerheten och om vi ska våga sätta tillbaka statyerna, säger han och hoppas att förslaget om att bygga bommar för infarterna vid kyrkogårdarna kan bli verklighet.

Arbetarbladet

Relaterat:
Kopparstölderna blir mer barbariska – och tjuvar slipper utvisning

 • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

  Jag trodde man skulle hitta dem i någon SR.reporters trädgård.

  Gjut fast dem ordentligt nu. Ni vet, allt som sitter löst………

  För övrigt har stölderna ökat på kyrkorgårdar. Även i Tyskland, har jag hört från en vän. Så blir det när man importerar gravplundrare.

 • http://avpixlat.info/ Berit

  Så skönt att de har hittat skulpturerna. Som vanligt var det inte tack vara polisens insatser.  Men bra att de snabbt publicerade bilder. 

  Undrar vad de gör med kopparkorset? Smälter de ner det, i Sverige eller utomlands? Bommar behövs nog även vid andra kyrkogårdar.

  Det känns som Sverige är ockuperat och befinner sig i krig när våra kulturskatter plundras på löpande band.