Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Polis ljög om viktiga bevis i mordfall


KLING & KLANG En polis ljög om hur han kommit över bevis om mordet vid gatuköket på Lönngatan i augusti ifjol. Allvarligt, anser försvarsadvokat Per Schunnesson, som anmält polismannen för tjänstefel. Man måste kunna lita på polisen, säger han.

Polisinspektören lät ett ungt vittne plocka upp fimparna som han sa sig ha sett gärningsmannen kasta. Först på polisstationen lämnade pojken och hans pappa över fimparna, efter instruktion från en polisman.

Fimparna var viktiga. En DNA-analys av cigarettstumparna ledde till att en av bröderna som i fredags dömdes till 15 års fängelse för mordet ringades in och kunde häktas.

Men i beslagsprotokollet berättade polismannen inte hur bevissäkringen gått till. I stället påstod han felaktigt att det var han som hittat och säkrat fimparna.

Nu kritiseras polismannen av advokat Per Schunnesson: Hur kunde polisen förmå sig att göra ett oriktigt beslagsprotokoll? Det är oerhört olyckligt när felaktiga uppgifter används för man vet aldrig effekten. Man kan aldrig kontrollera det.

Utredarna hann rätta till sin verklighetsbeskrivning innan fallet prövades i domstol och Schunnessons klient fälldes inte på grund av fimparna. Tingsrätten skriver i domen att inget framkommit som tyder på att pojken eller hans pappa skulle ha planterat bevisen mot bröderna.

Rent principiellt anser dock Schunnesson att ett övertramp har gjorts. I sin anmälan kräver han nu att polisen går till botten med agerandet.
Mats Åhlund, överåklagare vid riksenheten för polismål vill inte uttala sig om fallet. Men rent principiellt menar han att det är allvarligt om poliser far med osanning i protokoll och promemorior.

Även om det skulle visa sig finnas förmildrande omständigheter så är det ett brott, säger han. Extra allvarligt är det, enligt Åhlund, om det är poliser som ljuger. Samhället ska kunna lita på personer på så ansvarstyngda positioner. Han tillägger dock att den här typen av fel är mycket ovanlig hos polisen.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist var den från länskriminalen som höll i utredningen. Han säger att han såg till att korrigera uppgiften så fort man insåg att den var falsk.

Efter att vi läst vad vittnet sagt och vad den avrapporterande kollegan berättat förstod vi att något var fel. Då såg vi omedelbart till att få det rätt dokumenterat, säger han. Korrigeringen gjordes sex veckor efter mordet, flera månader innan åklagare väckte åtal.

Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det förstås olyckligt om uppgiften blir ifrågasatt, men ur ett mänskligt perspektiv har jag full förståelse för att det kunde bli så här.

Enligt Lundqvist skrev polismannen som han gjorde för att skydda sitt vittne. Pojken ska, enligt polismannen ha varit både uppskakad och rädd.

För sin egen säkerhets skull ville han inte synas med en polis när han gick och sökte efter cigarettfimparna. Polismannen har agerat utifrån en persons önskan om säkerhet och trygghet, säger Lundqvist. För oss är det ganska odramatiskt, men det är bra att saken har anmälts så att vi får svar på om det var klandervärt eller inte.

Sydsvenskan

Relaterat:
Tre albaner får 15 års fängelse för gatuköksmordet – en går fri

 • Talibananas

  Hur skulle polisen, efter ett utspelat brott, kunna identifiera några intressanta cigarettfimpar i en miljö där det förmodligen vimlar av fimpar, utan för en korvkiosk? Det är iallafall min omedelbara invändning av ett förment, alldagligt bevisföremål som en fimp. Rimligtvis kan fimpen endast bli intressant om den påträffas i en miljö där den inte är förväntad eller kan utpekas som intressant av någon med insiderinfo eller ett direkt vittne. Möjligen kan den bli intressant om den förefaller färsk, det är väl ett urskiljande kriterium, vilket vederbörande polis kanske kan åberopa… Polis polis potatismos, plus en tjock svullen.

 • NissenN

  En advokat är nog inte rätt person att uttala sig om någon annan yrkesgrupps trovärdighet!

 • tokless

  ”Man måste kunna lita på polisen” hahaha. jo det är ju troligt.

 • Oberst

  Vad i helv…   Ljuger polisen? Nä, nu blir jag irriterad. Hrmpf!