Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Högtiden Eid al-Fitr märks inte i svenska butiker


ISLAMISERINGEN Många muslimer förbereder sig nu inför Ramadans höjdpunkt, tredagarsfesten Eid al-Fitr. Inför det här köps bland annat nya kläder, inredning, möbler, leksaker och presenter. Men landets ”andra julafton” märks inte i ute i de svenska butikerna, trots att det finns pengar att tjäna.

Rihab Garci i Stockholm ska snart börja handla presenter till festen. Hon tycker det är synd att högtiden inte syns mer på stan. Vi shoppar ju och vid Eid shoppar alla tjejer. Det hade varit mycket roligare att gå in i affären om man får lite Ramadan-spirit, säger hon. Du är ju ute och tittar en del i butiker eftersom du gillar mode. Du har inte sett det här någonstans? Nej, tyvärr inte, säger Rihab.

Rihab Garci planerar inför tredagarsfesten som i år infaller efter mitten av augusti. Av de uppskattningsvis, enligt Svensk Handel, 400.000 svenskar som firar denna högtid är det många som precis som Rihab kommer köpa snygga Eid-kläder och Eid-presenter.

Jag kommer köpa något till min svägerskas små barn, någon rolig leksak. Och så tänker jag köpa till maken, självklart, och så till familjen, berättar Rihab Garci.

Ramadan handlar egentligen lika lite om konsumtion som julen gör. Men i båda högtiderna ingår det att ge gåvor till sina nära. Man klär sig snyggt och gör fint hemma. Det handlas. Men sen går likheterna isär. För julen märksute i butikerna. Det gör inte Ramadan, som med den festliga avslutningen Eid al-Fitr är i det närmaste osynlig, förutom i möjligen några livsmedelsbutiker numera.

Ja, jag tror inte det är ovilja, utan okunskap och kanske rädsla att göra fel. Jag tror dessutom inte att man inser hur stor möjlighet det här är, säger Meta Troell som är omvärldsanalytiker på branschorganisationen Svensk Handel.

Svensk handel uppskattar att konsumtionen som är knuten till Ramadan och Eid har ett värde på mellan 1,3 och 1,6 miljarder kronor. Men så länge detaljhandeln missar festen går man också miste om pengar.

Ja man förlorar i omsättning. Det är svårt att ge en siffra, men jag tror att det handlar om miljontals kronor. Den här målgruppen handlar en del utomlands eftersom man reser mycket, och så beställer man hem via nätet och sådär. Man handlar ju i de butiker där man känner sig sedd, säger Meta Troell.

För Rihab Garci handlar en eventuell skyltning ute i butikerna inte bara om att man ska uppmanas och inspireras till att handla. Går man in i en butik och ser att det finns en Ramadankampanj eller skyltning då känner man att: Wow! Titta här! – här syns vi. På det sättet spelar det roll, säger hon.

SR

 • Catinka

  Omsättningen minskar ja men det är knappast något som tillför landet ytterligare välstånd. Varför ska vi uppmana muslimerna till ytterligare konsumtion av VÅRA pengar? För hur många muslimer försörjer sig själva?

  • pellesverige

    Finns rykten att dom är ca:5 st som försörjer sig själva, kanske färre,
   kan förvisso ha fel, eller?

 • wimarg

  Och alla vi andra borde öppna surströmmingsburkarna, sjunga alla svenska snappsvisor vi kan och även hissa svenska flaggan som en protest mot detta.

  • TorgnySund

   Håller me Dig, wimarg! Låt oss förknippa Eid al-Fitr med Sura Strömmingar. Eller varför inte kalla Eid al-Fitr, SS – som förkortning (även för Snaps Sånger). Svenska flaggan skall finnas tillgänglig, att rulla ut och hedra, året runt och 24/7! 

 • Kalle

  Ju mindre man märker av den desto bättre. De märks i alla fall så fort man går ut. Saknar varken denna fest eller ngt annat de hittar på !

 • NE_Mannen

  När det gäller leksaker kan de ju få ‘klorex+socker+järnrör’ mm och vips så har vi en liten självmordsbomb att leka med….

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  Borde vara mer hängda bögar och kvinnor med svarta lakan över sig på stan, så det känns lite mer sådär Muslimskt mysigt.

  • Pantertanten

   Du glömde stenade kvinnor.

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Nilsson/100002161299559 Peter Nilsson

  Aha, det är den här gruppen man refererar till som svenskar vilka reser mer:

  ”Den här målgruppen handlar en del utomlands eftersom man reser mycket … ”
  Nu förstår jag vilka svenskar det är som har råd att resa så mycket och tar hem så mycket mysiga husdjur och sjukdomar….

 • Saxtorparen

  Ta en billig flygresa hem så kan ni festa där .

 • Oxis

  Jag är jätteglad att det inte syns i skyltningen. Allt muhammedanskt får mig att spy invärtes. Men det har varit färre somaliska tält ute ett tag, så alltid slipper man något.

 • Bengrot

  Det är väl otroligt skönt att vansinnet inte märks mer än vad det redan gör? Ramadan har inget i svensk kultur att hämta.

  • World Traveller

   Jag tror att innan 2018 saa kommer svenska restauranger vara forbjudna att servera mat dagtid under Ramadan. Den som lever faar se, men jag fruktar starkt att jag har raett.

   • Oxis

    Det kanske finns några sk fläskrestauranter kvar som en gest åt urbefolkningen.

 • World Traveller

  Jag tycker det ar markligt att antalet muslimer i Sverige har legat konstant pa 400.000 sen slutet pa 90-talet.

  • ledsenfarmor

   Dessa siffror är manipulerade. Och det kraftigt också.
   Det saknas 600 000.
   Vi är i dagsläget över 9 miljoner här i landet.
   Läste om det för ett tag sedan, här på S-C

   • http://avpixlat.info/ Morningstar

    Jag minns när vi var bara 8 miljoner och det var inte så länge sedan. Slutet av 90-talet kanske? Idag är vi 9,5 och på god väg mot 10. Det säger väl allt egentligen.

    • ledsenfarmor

     Ja, tyvärr säger siffrorna allt. Väntar bara till efter nästa val, då vi förmodligen får ett muslimst parti, för alla islamister att rösta på. De är tillräckligt många då.
     Då är Sverige detsamma som: tack o farväl.
     Detta har mulla Reinfeldt jobbat på i flera år nu, verkar det som.
     Önskar jag kunde vinna massor med miljoner, ta med hela min familj, o flytta från landet.
     Köper aldrig några lotter eller spelar, så jag får enbart drömma.
     Men drömma är tillåtet, än så länge.

 • http://vargiveum.wordpress.com Varg i Veum

  Vad jiddrar hon om? Det hade inte alls varit roligare att gå in i en butik om fått lite ”ramadan spirit”

 • ledsenfarmor

  Djädrans tur det. Va F*n har vi med det att göra.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  Nej inga SVENSKAR FIRAR DETTa SKIT!

 • Dreadsfobi

  Jag vill varken ha islam eller muslimer i Europa 

  ND 2014

 • Nybrobo

  Varför skulle vi uppmärksamma det för? Jag vill ju inte ens att de ska få annat kött än oss i skolorna eller se tält komma gående på stan.

  Daltande med muslimer måste få ett abrupt slut NU !

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Ramadan ska inte synas. Julen är en svensk högtid men det är inte ramadan, hur mycket än dom politiskt korrekta vill att det skall vara det. 

  • app23

   ”Julen är en svensk högtid” Du vet väl att Jesus föddes och levde i Mellan Östern, hur känns det för dig att inse detta faktum?

   Däremot är det materiella och andefattiga som har tagit över Julen i Sverige en försvenskning av Julen.