Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Zigensk fasadklättrare är puts väck


ZIGENARKULTUREN Under sista rättegångsdagen mot ”fasadklättraren” skulle även den huvudåtalade, 24-årige zigenaren Vasile Cantaragius yngre bror, 16-årige Emanuel Cantaragiu rannsakas för ett par mindre brott. Men han hade nu flytt fältet och trots insatser från polisen gick han inte att finna.

Inte många tekniska bevis finns efter den serie av lägenhetsinbrott som skedde i Östersund och Falun under våren. Där det finns lite starkare bevisning erkänner 24-årige Vasile Cantaragiu. Några fall nekar han helt till medan han i ytterligare några har väldigt udda förklaringar.

Han iakttogs till exempel på en balkong till första våningen i ett hus. Hans motivering till det är att han försökte ta livet av sig genom att hoppa.

I flera andra fall där bevisningen åtminstone kan betecknas som besvärande säger han att han inte minns något eftersom han gick på alkohol och kokain. Vilket förstås ledde fram till frågan hur han som är så genomfattig kan ha råd med kokain.

Hans förklaring är att han ju spelar musik och då träffar personer som bjuder honom på drogen. Det skulle alltså tyda på ett häpnadsväckande genomslag för rumänska dragspelare i kokainkretsar.

Åklagaren anser att 24-årige Vasile Cantaragiu ska dömas för samtliga de fasadklättrarinbrott som han åtalats för, sammanlagt ett 20-tal. Han har rest i ett sällskap på fem personer och genom att följa åtminstone någon i gruppens mobiltelefon går det att se att när de dyker upp i Falun börjar inbrotten där – och när de sedan kommer till Östersund upprepas samma sak här. Och samma mönster pendlar ett par gånger.

På några brottsplatser har polisen hittat den yngre 16-årige broderns skoavtryck. Så skedde även vid ett inbrott när yngre brodern låg på sjukhus. Detta har åklagaren tolkat som att 24-åringen lånat 16-åringens skor vid några tillfällen.

Försvararen Mats Bäck inriktade sig huvudsakligen på att visa möjligheterna till alternativ gärningsman. Vid några inbrott erkänner han förvisso, men han nekar ju till huvuddelen. I en rätt grundlig plädering kunde i alla fall slutsatsen skönjas att det lika gärna kan vara 16-årige Emanuel Cantaragiu som utfört dem.

Åklagaren yrkar på ett kännbart fängelsestraff och sedan utvisning på livstid. 24-årige Vasile Cantaragiu medger att utvisas. 16-årige Emanuel Cantaragiu dök således aldrig upp men hans mål kördes utan honom själv i rättssalen.

ÖP

Relaterat:
Fasadklättrande zigenare åtalas för inbrottsvåg

Den rumänske fasadklättraren blev omhäktad

 

  • Pantertanten

    Rolig rubrik: Zigensk fasadklättrare är (fasad-)puts väck.

  • pinkgoblin

    Bilden föreställer en albino-zigenare, antar jag.

  • Pingback: “Zigensk Fasadklättrare” dömd till fängelse och utvisning « Sweden Confidential