Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Systematiskt fusk hos SSU Piteå


BIDRAGSFUSK SSU Norrbottens miljonfusk med bidrag från landstinget spiller även över på SSU Piteå. Här har den lokala, politiska ungdomsföreningen erhållit stora belopp i kommunala bidrag för kurser som är direkt påhittade.

En kontroll av de bidrag som SSU-föreningen i Piteå erhållit av kommunen under samma tidsperiod, 2004 till 2010, visar att mönstret går igen. SSU Piteå har ägnat sig åt samma systematiska fusk. ”Om uppgifterna stämmer är det allvarligt. Det kan i så fall bli en fråga för rättsväsendet att titta närmare på”, säger arbetarekommunens ordförande Bengt Ek.

Fusket betyder att SSU Piteå lurat till sig över 600 000 kronor av skattebetalarnas pengar för de aktuella åren. SSU Piteå har sökt och erhållit bidrag för ledarutbildningar mot väl dokumenterad redovisning. Problemet är bara att runt 70 procent av de redovisade utbildningarna är direkt uppdiktade lögner.

Precis som när det gäller SSU-distriktets förfarande med att hitta på olika former av ledarskapsutbildningar och kursverksamheter, har SSU Piteå gjort likadant när ungdomsföreningen vänt sig till Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning med sina bidragsansökningar.

Vid en närmare titt på SSU Piteås ansökningar för de olika åren blir det sofistikerade fuskandet tydligt. Exakt samma påhittade utbildningar som SSU-distriktet sökt och fått bidrag av landstinget för, har SSU Piteå angett i sina ansökningar till Piteå kommun. Ett fåtal har hållits, det stora flertalet har aldrig ägt rum.

 • 2009 fick SSU Piteå exempelvis 107 250 kronor i ledarutbildningsbidrag. Ett 20-tal kurser redovisades för året, allt från kampanjutbildningar till sommarkurser och projektledarutbildningar. Cirka hälften av dessa är direkt fabricerade och har alltså aldrig genomförts.
 • 2006 erhöll SSU Piteå 102 050 kronor av Piteå kommun. Förfaringssättet var detsamma. Drygt tio kurser genomförda, men i ansökan till kommunen har 23 redovisats. För övrigt en exakt kopia av det underlag som SSU Norrbotten fuskat ihop för att få medel från landstinget.
 • 2004 fick SSU Piteå dubbla bidrag. Då fanns nämligen två föreningar registrerade, SSU Facket och SSU Palten. Båda föreningarna sökte och fick 52 325 respektive 61 750 kronor för exakt samma kurser.

Förfaringssättet kan tolkas som utstuderat och bevisligen lönsamt. För år 2008 fick föreningen 106 600 kronor medan det valåret 2010 rörde sig om nästan det dubbla, 199 225 kronor. I båda dessa fall torde det korrekta bidraget ha varit betydligt lägre.

År 2007 blev SSU Piteå utan bidrag helt för sina utbildningar, orsaken var att SSU Piteå hade lämnat in sin ansökan för sent. Detta skulle enligt uppgift väckt stor irritation bland föreningsmedlemmarna. Enligt uppgift till PT riktades irritationen mot den ansvarige för bidragsansökningarna. Det fanns de som ansåg att denne misskött sitt uppdrag.

Sammantaget har SSU Piteå under de aktuella åren erhållit 868 400 kronor. Med en ”fuskprocent” på cirka 70, borde den riktiga siffran istället ha legat runt 260 000.

PT

 • Nemasproblemas

  Såssealdemokraterna har väl alltid varit en samling fuskande, gnidna människor.
  Ingenting som förvånar. Nu väntar vi på krigsrubrikerna i alla tidningar!
  Eller ja visst ja, det var ju inte SVERIGEdemokraterna

  SD 2014

 • NE_Mannen

  De där pengarna räcker ju till vår vän Annie Lööfs krognotor…………………………………………………Snart är semestern slut, då kommer solen och så slipper man ha tid över att kommentera här och bara hinna läsa slaskmedia och bli hjärntvättad igen ;-)

 • SM811

  Tror inte att detta skulle vara det endaste stället där SSU fuskar.

 • J_Krilon

  SSU bidragsfuskar och jag undrar vilka åtal som kommer nu. För det är väl olagligt att bidragsfuska? Vilka påföljder är att vänta, fängelse?

 • bengha123

  Tror inte SSU är sämre än dom andra förbunden… Känns som man vill hitta nån annan hackkyckling nu när Lööv sitter på pottkanten.

 • Pingback: Bidragsfuskare sitter i Migrationsverkets insynsråd – SSU krävs på 477 000