Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Nyanlända flyktingar vill ha mer ledighet istället för att studera


SNYFTARE Nyanlända flyktingar som kommit hit efter etableringsreformen får ingen ledighet under den tid de följer en etableringsplan. Bland SFI-eleverna i Kristianstad upplever många det som orättvist och utmattande att gå i skolan hela året utan ledighet.

Lärarna menar att det riskerar att försämra inlärningen. Jag vill ha tid med mina barn och min familj, att vi kan umgås med varandra speciellt när barnen är lediga. Jag behöver paus för att kunna ladda upp, jag tänker hela tiden på mina barn och de frågar efter mig också, berättar Jamil Ayyad från Palestina.

Jamil Ayyad

Jamil Ayyad är en av flera elever på SFI i Kristianstad som har svårt att koncentrera sig och hitta motivationen. Han har åtta barn hemma som han knappt hinner träffa och det får honom att må dåligt.

Jag tycker det är konstigt att alla andra får vara lediga och träffa sin familj under sommaren medan vi måste gå i skolan, säger Nabil Al Badari som kommer från Irak.

Sherin Alhallaq säger att hon har svårt att koncentrera sig på lektionerna, hon saknar att få vara ute och inte behöva tänka på skolan, att kunna koppla av i alla fall ett litet tag.

Men någon ledighet eller avkoppling ingår inte i etableringsreformen som trädde i kraft den första december 2010 då Arbetsförmedlingen tog över omhändertagandet av flyktingar. Tidigare var det Migrationsverket och kommunerna som tog hand om de nyanlända under deras första tid i landet.

För att få någon etableringsersättning från Arbetsförmedlingen måste de nyanlända flyktingarna vara sysselsatta under hela den tid deras etableringsplan sträcker sig, i praktiken i upp till två år.

Deras kollegor som kom till Sverige innan etableringsreformen trädde i kraft, eller av andra skäl än flyktingskäl, har möjlighet att vara lediga under några veckor i sommar när SFI håller stängt. Då måste de nyanlända flyktingarna istället vända sig till Eductus eller Lernia som är några av etableringslotsarna Kristianstads kommun har upphandlat.

Flera lärare på SFI i Kristianstad kan inte förstå hur de nyanlända ska kunna lära sig svenska om de inte får möjlighet att smälta den nya kunskapen och alla nya intryck. Men de anser också att de nyanlända måste få ha tid med sina familjer för att må bra och kunna fokusera sig på skolan.

De tycker det är jätteorättvist, många har ju barn och familjer och då får inte barnen heller semester. De behöver en paus och att få vila, det finns mycket forsking som tyder på att man behöver paus i sin inlärning för att saker och ting ska landa, säger Eva-Lott Ahl, lärare på SFI.

Jamil Ayyad som varit i Sverige i sju månader är på SFI under förmiddagen och på Lernias verksamhet på eftermiddagen under sommaren. Jag har svårt att förstå på lektionerna när jag inte får vara ledig, jag blir så trött, säger Jamil Ayyad.

Förutom effekterna på inlärningen menar Eva-Lott Ahl att de nyanländas ofta traumatiska förflutna gör att de behöver få vara lediga. De har mycket trauma med sig, många hemska upplevelser och splittrade familjer. De är flyktingar, och inte arbetskraftsinvandrare, säger hon.

SR

 • kirre

  Det är väl trevligare att få sitta på ett café med armarna i kors och röka vattenpipa.

 • Saxtorparen

  Fast du Jamil .
  Vi har ingen nytta av dig så tyvärr du får åka hem igen.

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Ut med skiten istället!!

 • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

  Någon skulle kanske tala om för dem att semester är något som man arbetar in.

 • StefanTenn

  Åtta barn?! Jamil behöver nog spendera mer tid på SFI och mindre i sänghalmen… Jamil tycker det är konstigt att ”alla andra” får vara lediga, men inte han. Tycker han inte det är konstigt att han har 8 barn? Dessa kan han umgås med när han kommer hem på eftermiddagen efter SFI.

  • ledsenfarmor

   Eller berätta för honom att det finns något som heter P-piller, pessar, p-stav, spiral och kondom.
   Sterilisering finns också.  

   • 530729

    Det är bara västerländska otrogna hundar som använder dylika barnbegränsningsprodukter. Jag tror inga araber använder något sådant. Det är ju en viktig del av muslimernas plan på att erövra västerlandet, att genom en enorm barnproduktion i en snar framtid växa till en majoritet av befolkningen.

    västeråsaren

    • ledsenfarmor

     Nej, det gör de inte. Men det borde vara ett tvång för dem, för att få komma in i landet. Liksom mycket annat.

   • TrefemtiosjuMagnum

    Han är nog inte intresserad av att veta det. Det enda han vill är att ha kärringen på jäsning varje år så kosingen flyter in utan arbete.

  • NE_Mannen

   Flerbarnstilläggen bara rullar in, grattis.

   • 585961

     För att inte tala om barnbidragen och föräldrapenningen dom får, SD 2014 och bostadsbidragen

 • mrsmarlowe

  Vad synd om dom – jag gråter!

 • 530729

  Synd att Ship to Gaza skeppet redan var fullt med svenska kommunister, annars kanske denne Jamal med fru och sina åtta (!) barn kunde fått följa med hem till sitt land som inte finns. Vänta nu, vad är det jag inte förstår? Hmmm…låt mig tänka en stund…
  Alltså, hur mycket kostade det Jamal att resa ända hit till Sverige från Mellanöstern med denna stora barnaskara? Hur mycket har det kostat med uppehälle, mat, kläder, lägenhet och allt annat i sju månader, var har han fått pengar till allting ifrån? Jaha, har han ett bankkort som han stoppar in i en bankomat och ut kommer en bunt svenska 500lappar? Eller hur fungerar det? Och den här batikhäxan säger att det inte är arbetskraftsinvandring det handlar om… nej, hur kan det vara det när vi har arbetslöshet i detta land. Alltså, vad är det han har flytt ifrån? Har han flytt ifrån Ship to Gaza-kommunisternas kompisar?
  Vänta nu, vad är det jag inte förstår?

  västeråsaren

  • NE_Mannen

   En annan variant på ship to gasa är en supertanker fylld med gluttar och Zyklon B(R)…! Problem solved.

   • TrefemtiosjuMagnum

    Hahaha.. jag gillar din tankegång!

 • SM811

  Vilket jävla dravel. Lär er svenska eller åk hem. Är så trött på alla dessa dessa invandrare med krav och krav hela tiden. Kan ni inte anpassa er här så försvinn.

 • HOTorpeden

  Hur har han fått flyktingstatus om han är från Palestina?

 • loofon

  När jag studerade på LTH så läste jag i snitt 70 h/veckan i 4 år …
  För att finansiera det fick jag ta lån som skulle betalas tillbaka och det förekom inga reportage i MSM som beskrev hur synd det var om mig.
   
  Har man svårt att koncentrera sig för att man, med full betalning, måste gå i skolan BÅDE på fm och em så kanske studier inte är något som för saker och ting framåt för denne raketforskare.
  Finns det ingen som har några getter han kan passa?

  • NE_Mannen

   Problemet är nog att de utlånade getterna blir rövknullade.

   • bibo57

    Nä, men halalslaktade!

 • Chronologie

  Hur lång är den lagstadgade och betalda semestern i Palestina då??

  • 530729

   Jamal är på sin utlandssemester just nu i Sverige, och semestern har hittills varat sju månader.

   västeråsaren

   • Allanoskar

    Det är väl för mycket att hoppas på att semestern snart tar slut…

 • Broktorp

  Hade Jamil Ayyad umgåtts lite mindre med sin fru tidigare kanske barnaskaran varit i den storleksordning att han kunde försörja dem på eget arbete.
  Hur många lägenheter har den här familjen lagt beslag på? Hur många fler fruar har han?
  Sverige är utsatt för en kött-tsunami utan slut!

 • Tigeraldrig

  Är det något annat inavelsfabrikanten vill ha.
  Skriv en önskelista till tomten, eller muhammed då får ni preciiiiiiiiiiiiis allt vad ni vill ha.

  Själv önskar jag ett Sverge utan er, och en önskan att SFI lär ut preventivrådgivnng till er.

  • NE_Mannen

   Om man inte får skjuta dem vid gränsen kan man ju åtminstånde sterilisera dem.

 • NE_Mannen

  Skjut dem vid gränsen eller sluta med allt djävla daltande. Vi vanliga svenskar ska minsann jobba arslet av oss och betala skatt medans de där gluttarna ska ligga hemma och fisa. Jag blir så förbannat trött på detta daltande. Varje gång man läser en dags eller kvällstidning nuförtiden så är det så jävla synd om alla gluttar och vi svenskar är såååå otroligt främlingsfientliga. Avsätt hela svenska journalistkåren NUUU!

 • Allanoskar

  Stackars liten… Här uppger de att de flyr för livet och klagar på…att de inte får någon semester…

 • PolarenPer

  Sverige är en Monty Pyton sketch som bara pågår!

  • NE_Mannen

   Fast den Brittiska versionen är komisk och den Svenska tragikomisk !

 • http://www.facebook.com/akehugo Åke Bengtsson

  Det skulle vara mkt.,mkt., intressant att få veta vad den här ”skolgången” innehåller ? Finns det någon med kunskap om detta och som kan informera oss skattebetalare om hur det här går till ? Kursinnehåll, ämnen, tider, pedagogik o.s.v. Vad är ”utbildningen” tänkt att leda till och hur är utfallet ? Kort sagt: Vad får skattebetalarna för de kronor som läggs på detta ?

  • NE_Mannen

   De får lära sig hur de på bästa vis ska kunna få ut  så mycket som möjligt i bidrag, tillexempel flerbarnstillägg och dylikt !!!

  • 530729

   Mycket bra fråga! Det kan väl inte bara vara ABC-boken för småskolan de får jobba med hela dagarna, eller? Din sista undran kan jag nog med säkerhet svaret på dock… ingenting!

   västeråsaren

 • Oberst

  Hur många procent av dessa ”flyktingar” är i själva verket lycksökare?

  • NE_Mannen

   Det svaret vet du redan…… 100% Eller som Anitra steen skulle ha sagt tusen promille..!

 • http://www.facebook.com/ragnar.jellback Ragnar Jellback

  Om dessa ”flyktingar” inte orkar eller vill lära sig svenska,seder och bruk m.m.Finns ju möjligheten att resa hem igen! Jag tror ingen i detta landet skulle sakna dom!RES HEM!

 • Solsken

  Jag hade eget i 7 år, ingen semester. Lade ner av ekonomiska skäl och började som timvikarie i omsorgen. Ytterligare 4 år utan semester. Jag är också trött men vem bryr sig i det? Det är bara att knega på.

  • TrefemtiosjuMagnum

   Som sagt, nån måste ju slita så andra kan leva gott på bidrag. Skulle man en dag själv behöva bidrag får man inget.

 • Emse1

  Jamil Ayyad ,tja då får du väl vara ledig UTAN bidrag?
  Jag är inte intresserad av att betala din ledighet,jag är intresserad av att du är tacksam som fått komma till Sverige och därmed ser till att ta tillvara utbildningen ,lära dej bra svenska,komma i arbete och betala ditt eget uppehälle! Överens?

 • Emse1

  Två invandrare gick omkring och fördrev dagen med ingenting,dock behövde de mer pengar så de enades om att  spendera dagen på varsitt håll  med att tjäna in pengar sedan återförenas framåt kvällen för att se om någon av dem  hade lyckats…

  Den ena satte sej ner och skrev på ett plakat :
  ”Hjälp en fattig med matpengar -stor familj att försörja”.

  När de sedan träffades hade den med ovan beskrivna textplakat tjänat ihop  till en varmkorv med bröd medan den andre kom med en skottkärra överfylld med resecheckar – one way

  De satte sej ned och började räkna ihop vad som fanns i skottkärran.
  summan slutade på närmare 50.000 i resecheckar…

  Men hur i hela friden lyckades du med detta ,vad skrev du på ditt plakat ?

  - Jag skrev bara ” hemlängtan”

  Undrar hur mycket  han skulle fått om han  satte sej i Malmö med sådant plakat?
  Förmodar att han fått än mer så att hela släkten kunde följa med honom ”hem” !

 • http://www.facebook.com/bolivard.eriksson Bolivard Eriksson

  Vi som skrapat i hop alla bidrag är rätt trötta, för inget är gratis.

 • 585961

  Vem hade latoxen tänkt skulle försörja hans ihopknullade  8 ungar då , han hade förstås tänkt att svenska skattebetalare skulle föda latoxen och han 8 ungar och fru , fy fan för dessa lata muslimer och deras lika inavlade  och dumma krävandeADHF G ungar, tycker han ska resa hem med unghögen och kärringen och FÖRSÖRJA packet själv, blir ¨å förbannad på dessa kravmaskiner , fodrar bara  rättigheter inga skyldigheter, SD 2014

 • kalle008

  Ja, vilket elände. Det är ju nästan som att gå till ett arbete, så han kan ju alltid prova hur det är att jobba.

  Hans ungar får väl se pappa när dagens id är över?

 • nilsanders

  undrar hur många sådana överliggare vi har på våra SFI skolor… Det var en bråkdel av eleverna som fick ”flitighetsbonusen” 12000 sek om dom klarade av SFI i normal fart… Det är nämnligen mer lukrativt att ”lära” sig sakta och ordentligt… Studietakten 1 timme om dagen kallas heltidsarbete… Jä-a tur att dom inte har rätt att flexa med sina studier…

 • boonkaan

  s v i n…….

 • 585961

  Om han är så djävla trött så tycker jag han ska ta sin kärring och ungar och sticka tillbaka till  Palestina och vila upp sig och stanna där , här har han ingenting att hämta den lata muslimen , vad hade han egentligen för flyktingskäl, utvisa hela familjen  pappan vill inte arbeta, svenska skattebetalare arbetar också året runt bara ledig en stund på kvällen klagar inte och försörjer såna ryggradslösa lata muslimer och deras unghögar och vad fan gör kärringen i Sverige måste alla  jobba hur många ungar man än har man har själv dragit ihop dom, det kallas ANSVAR (undrar om han var terrorist innan han kom hit ) Sverige tar emot vilken skit som helst och då helst muslimska svin