Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Barnen i Malmö är sämst på att läsa – Orsak – föräldrarna jobbar mycket


UTBILDNING Barnen i Malmö är sämre på att läsa än i resten av landet. I vissa stadsdelar klarar bara hälften av treorna läskraven. Några frivilligorganisationer slår nu larm och drar igång en insamling för att stötta eleverna med läxhjälp.

Många barn har det tuffare på många sätt. Föräldrarna jobbar mycket och har dåligt med tid att hjälpa till med läxorna, säger Emilia Johansson, projektledare vid Läxhjälp Malmö.

Ännu är det sommarlov. Det där med skola och läxor verkar långt bort för de unga, som i dag passade på att ta sig en åktur i Malmös skatepark. Men om bara några veckor är det dags för en helt annan verklighet.

När det gäller engelska så får jag hjälp av mamma och pappa, säger Simon Bengtsson. Men alla elever får inte samma hjälp med läxorna. En tredjedel av tredjeklassarna i Malmö misslyckas att nå kraven att kunna läsa och skriva. Och situationen här är betydligt värre än i övriga landet.

Värst drabbade är barnen i stadsdelar som Fosie och Rosengård, där bara hälften – eller knappt hälften – klarar att läsa och skriva i trean. Ett antal frivilligorganisationer drar nu igång en insamling och ett försök att locka fler vuxna att hjälpa eleverna med läxorna.

Det vore önskvärt att skolorna i kommunen klarade det här, men alla har olika förutsättningar, säger Emilia Johansson.

SVT

”600 000 invandrare går till jobbet varje dag”

 • http://avpixlat.info Realisten70

  Hade det varit andra stadsdelar hade jag kunnat gå på skämtet men nu snackade vi Rosengård och då är det tyvärr än roligare.

  Vilka jobbar där ??

 • GudrunSpyman

  ”jobbar mycket” haha stor risk!

 • http://www.swedenconfidential.info/ Jan Ove Allan Malmgren

  En förutsättning för att barnen ska lära sig svenska är att de hålls separerade så länge som möljigt från sina föräldrar. Hur ska barn kunna lära sig svenska om dom hela tiden omges av en guttural rotvälska? Hur många vuxna invandrande kan idag svenska? Ingen. Alla måste ha tolk. Det enda dom inte behöver tolk till är när de går till sina mest frekventerade vattenhål. Försäkringskassan, SOC och DO. Orden pengar och diskriminering kan dom uttala på rikssvenska om det skulle knipa. Allt annat behövs det tolk till. Dessutom, hjälpa till med läxorna? Dom behöver ingen hjälp. Från det barnen är två år kan dom allt när det gäller ljuga, bedra, stjäla och hota. Till det behövas f-n ingen läxläsning. Tyvärr orkar jag inte skratta åt eländet. Jag skrattade färdigt i morse åt artikeln med koncentrationslägren. 

 • ledsenfarmor

  Jobbar mycket? Ja, det finns det garanterat de som gör. Tvivlar jag inte på. Självklart ska barnen ha hjälp.
  Men sedan att föräldrarna i Rosengård och Fosie jobbar, det tror jag inte en sekund på. Någon enstaka, men det är inom deras egna områden.
  De barnen behöver också hjälp, men föräldrarna borde kanske tänka på att stanna kvar när de åker ”hem” på semester.
  Enklare för deras barn. Då behövs ingen läxhjälp på svenska.
  Fast det är kanske inte svenska som talas när denna hjälp erhålls.
  Locka fler föräldrar att hjälpa sina barn? Ja inte är det i det normala Malmö det behövs.

 • Brummelisa

  Föräldrarna jobbar mycket!? Jo, man tackar! Fadern jobbar svart (om han jobbar) eller är kriminell (t ex khatsmugglare, rånare eller något ännu värre), mamman har 12 ungar till och är analfabet. Hur ska dessa ”föräldrar” kunna hjälpa sina avkommor med läxorna??? 

 • 530729

  Varför ska de nysvenska ungarna lära sig språk, matematik och andra färdigheter? De har väl sin försörjning tryggad ändå för all framtid. Föräldrarna kan ju inte ens svenska, ändå har det gått så bra för dem i sitt nya hemland. Lägenheter, mat och möbler har de fått av oss, vi har säkert råd att ta hand om deras små förtjusande gulliga ungar också. Annars är det bara att gå med i något kriminellt gäng som sina storebröder.

  västeråsaren

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

   16% av ungarna i tredje klass i Limhamn-Bunkeflo är analfabeter om man ska tro Sydsvenskan.

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Jobbar mycket… yeah right.

 • nitohu

  Att ungarna inte kan läsa.Har absolut inenting att göra med om föräldrarna jobar eller inte.Var bland det dummaste jag hört.Snacka om svepskäl.

 • 530729

  Det är väl inte så konstigt att ungarna i Malmö har svårt att lära sig läsa svenska skolböcker. Försök själva att läsa från höger till vänster med början på sista sidan.

  västeråsaren

 • http://www.facebook.com/bolivard.eriksson Bolivard Eriksson

  Det är inte bra att bara gifta sej med kusiner det kallas inavel .

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   En kort och informativ film om problemen med inavel. :)

   http://www.youtube.com/watch?v=OmHZPcuSZp0 

 • BirgittaSvenne

  Senaste Nytt !!           Det har idag avslöjats att barnen i Malmö har sämst läskunskaper på grund av att deras föräldrar jobbar så mycket !
   Har hört att Reepalu och kompani ger sommarundervisning till barnen med hårt arbetande föräldrar. De som jobbar för att få ännu fler barn,som behöver hjälp med läxläsning. 
   Ursäkta sov en stund och drömde. ”Vaknade i stollelandet”!

 • http://www.facebook.com/people/Carl-Johan/641563881 Carl Johan

  ”Jobbar för mycket”???  HA HA HA HA! Varenda jävel sitter ju hemma och ser på Arabisk TV med sin parabol där istället för att jobba.

 • Talibananas

  Jaså föräldrarna jobbar… Det måste vara svartjobb eller rent kriminell verksamhet. Sysselsättningen i delar av Rosengård är väl knappt 10%, eller? Det är naturligtvis nys, blå dunster, fria fantasier, lek med orden och uppsåtliga lögner att påstå att det är föräldrarnas jobb som hindrat uppkomsten av läskunnighet. Med föräldrar som kanske själva är analfabeter och ett hemspråk som är utländskt så får vi många barn och ungdomar som inte kan svenska ens om de är födda i Sverige. Politiker är endast i undantagsfall sanningssägare, sorgligt nog, men man borde kunna kräva det av offentliga tjänstemän och bulken av journalister. Sila snacket!

 • http://swedenconfidential.info/ Kapten_Krok

  http://www.malmo.se/download/18.d8bc6b31373089f7d9800064016/M%C3%85NADSSTATISTIK+2012+04.pdf
  I april 2012 var 13.8% av de arbetsföra i Malmö (16-64 år) arbetslösa. Motsvarande siffra för riket som helhet var 8,2% 

  Malmö: April 2011 var 2 964 arbetslösa. April 2012 var 3 436 arbetslösa.

 • Andersonszkan

  Hahahaha….jag har slitit som ett djur hela dagen i hästhagarna och är dödstrött men när jag fick se rubtiken fick jag världens skrattatacker….övriga kommenterar överflödiga!

  • tudora

   Jag skrattar med.
   Men med vad slet du dig dödstrött i hästhagarna likt ett ”djur”?
   Hoppade du utan häst?
   http://www.youtube.com/watch?v=pTfZ8J-0gAk 

   • Andersonszkan

    Haha…riktigt så bångstyriga är inte våra hästar och det är inte dom som brukar jaga mig utan tvärtom :)

    • tudora

     En syn för gudar, kan jag tänka mig!

 • http://tveklost.wordpress.com/ Tourni

  Ja, herregud! Vilka genier, nu har de löst gåtan som vi alla grubblat över! Det beror helt enkelt på föräldrarnas arbetstider att barnen far så illa i skolan! Jösses, det här i sin del måste med all säkerhet betyda att de boende i Danderyd, Östermalm och Täby måste vara arbetslösa! Case closed, Sherlock!

 • loofon

  Jotack …
  De flesta torde jobba skift eftersom de alltid är lediga när jag är i Malmö och jobbar på dagtid …

 • Saxtorparen

  Dimridåer !
  Man får lika mycket i bidrag vare sig man kan svenska eller ej ,därför känns det helt enkelt inte meningsfullt för dessa individer att hjälpa sina barn med läxorna.
  För övrigt finns det möjlihet att välja arabiska som andraspråk i skolan vilket kommer att bli malmös oficiella språk i framtiden.

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Det kommer bli hela Swedistans officiella språk inom en inte alltför avlägsen framtid.

 • Oberst

  Jobbar? Javisst, med beskyddarverksamhet, indrivning, olaga hot, mord, våldtäkt och allsköns gangsterelände.

 • http://www.facebook.com/people/Maria-Lindstrom/630692648 Maria Lindström

  Som många andra påpekar här….  Föräldrarna jobbar???

  Min bakdel (översätt till engelska så funkar det bättre) – de har inte något jobb, de har aldrig haft jobb, de vill inte ha jobb – de pratar sin utrikiska hemma, med sina vänner och barnen tar efter…

  För 50-40 år sedan när finnarna kom hit så hände mycket av detsamma – föräldrarna kan än i dag inte idag göra sig förstådda för de pratar så dålig svenska – MEN – deras barn gick i svensk skola och lärde sig språket – och det är barn o barnbarn som ofta ställer upp som tolkar när dessa gamlingar besöker t.ex. läkaren.

  Men numera… vi tar in folk som är 50 år – de lär aldrig lära sig ett ord svenska – de får hit sina barn som kanske är 20-30 år de kan inte ett ord svenska heller – de lär inte lära sig… och de får barn som växer upp i ghetton där de på sin höjd får lära sig sig hur man säger ”Doh rasist va… DO ska ge migh pengar va!!”

  Ok, måhända att jag drar många över en kant nu…. men det är så jag läser mellan raderna numera….

  Det finns många ihärdigt jobbande invandrare… och tro mig – jag skulle aldrig få för mig att uttrycka mig i ord som de gör – för gjorde jag det så skulle jag förmodligen tillhöra vita toppluve-spöken eller liknande.

 • http://www.facebook.com/people/Robert-Spannande/100001569228472 Robert Spännande

  JOBBAR? HAHAHAHAHAHA

 • YOTHI_TARZAN

  Allting som kan gå fel i Malmö går fel = Murpys lag

 • FreddeRe

  Gör om kraven eller nivåerna så att det inte går att mäta förändringar över tid och vips så är problemet borta!
   
  ”Det är svårt att göra en bedömning över läsförståelsen nu i jämförelse med 1990-talet då metodikerna för att mäta detta har utvecklats. Vad vi dock kan se är att läsförståelsen har ökat mycket sista året. Vi ser just nu många positiva signaler om ökad läskunskap” 

 • Emse1

  Emilia Johansson…. I vilken av världar lever och verkar du?
  Är du så totalindoktrinerad eller tror du verkligen att folk inte förstår vilka barn det handlar om till största delen?

  Bästa lösningen är att stoppa den galna massinvandringen till både Sverige och till övriga civiliserade Europa.De lär ju yngla av sej avkommor i parti och minut de som är här så vi är mer än väl nedlusade av dem inom kort iallafall.

  De kommer aldrig att lära sej svenska ,varken läsa eller skriva tillräckligt bra all den stund det inte finns några som helst konsekventa krav på att de måste lära sej det svenska språket innan de öht får ett PUT.

  De borde helt klart ha ett fast arbete innan de får PUT dessutom.Skicka hem dem om de inte lärt sej svenska på högst 2 år. Låt de studera på minst halvtid istället för att gå hemma och drälla på skattebetalarnas bekostnad.

  Vaddå läxhjälp? Ställ kravet på att föräldrarna lär sej svenska så de kan hjälpa sina ungar.
  Skippa modersmålsundervisningen dessutom ! Vi är faktiskt i Sverige nu och här talas det svenska som förstaspråk.

 • jannejakan

  Föräldrarna på Rosengård jobbar FÖR MYCKET??? De jobbar ju inte överhuvudtaget!
  Emilia Johansson är naturligtvis ironisk, det kan inte finnas någon annan förklaring.

 • Sweden4ever

  Jobbar för mycket? Visst, och grisar flyger…

 • Gaggas

  Tack Scarface och SweCon för ett UNDERBART skratt så här till kaffet på morgonkvisten!!!
  Minns knappt när jag skrattade sist så här högt ut från hjärtat!! =D

 • 585961

  Ja med såna inavlade utsugare till föräldrar så blir det samma  ungar och det flesta verkar ha ADHFG , beror väl på mer inavel, så dom blir som föräldrarna , skiter i att lära sig något får allt ändå med  hjälp av landsförädarna  i regeringen , så varför bry sig när man får allt serverat,och dessutom spä på kassan med  en massa kriminalitet,  bränna skolor mm mm