Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

”Jag behandlas inte som en människa”


SNYFTARE Förra året ökade antalet personer i flyktingförvar – nu kritiseras svenska myndigheter för att låsa in människor onödigt ofta. Mura Obaire har varit instängd i åtta månader.

Mura Obaire har suttit inlåst i flyktingförvaret i Åstorp i över åtta månader. Ingen stat vill erkänna hans medborgarskap, därför befinner han sig nu i ett ingenstansland.

För att nå besöksrummet från utsidan måste ett antal låsta dörrar passeras. Likadant är det från andra hållet, inifrån avdelningen. Totalt blir det sju låsta dörrar mellan insidan och utsidan.

I det kala besöksrummet sitter Mura Obaire. Soffbordet framför honom är fullt av beslutspapper från Migrationsverket, polisen och migrationsdomstolen. De är alla på svenska. För att förstå dem måsta han be någon att översätta till engelska.

Besluten säger att han inte har rätt att vara här. De säger att han måste sitta inlåst i väntan på sin identitet. Jag är en människa, men jag behandlas inte som en sådan, säger han gång på gång.

För fyra år sedan lämnade Mura Obaire sin hemby i Kongo Kinshasa efter att den överfallits. Jag var ute med djuren och när jag kom tillbaka hade soldaterna kommit, säger han.

Han minns inte mycket från flykten, allt är som ett töcken. Det är svårt att hålla isär alla platser, människor och tidpunkter som passerat.

Med en båt kom han över Medelhavet till Europa. Han försörjde sig en tid med att jobba svart på en fiskebåt, men sedan behövdes inte längre hans arbetskraft. Han tog sig vidare norrut, den sista biten till Stockholm åkte han tåg. Gatan blev hans hem och i ett år sov han på olika bänkar.

Den 17 november blev han stoppad av polisen som ville se hans pass. Han hade inget och via häktet skickades han till förvaret i Åstorp. Där sökte han asyl och berättade om hur han flytt från Kongo Kinshasa. Men Migrationsverket ansåg inte hans berättelse vara trovärdig.

De bedömde att han var från Västafrika – Ghana eller Nigeria. Nu hävdar gränspolisen att han kommer från Tanzania och således östra Afrika. Jag har varit på Kongos och Tanzanias ambassad i Stockholm, men det hände inget efter det. I Tanzania har jag aldrig varit och jag känner ingen där. Dit kan jag inte åka.

Mura Obaire har sett många komma och gå under sin tid i Åstorp. Själv har han nyligen fått ett nytt beslut om ytterligare två månader i förvaret. Enligt Maria Lindgren, operativ chef på förvaret, är det ovanligt med så långa vistelsetider. Han är nog den som varit här längst.

Hon vill inte gå in på hans specifika fall. Men säger att generellt är det när en person inte medverkar med att få fram handlingar för att bevisa sin identitet som förvarstiden blir längre.

Ord står mot ord. Tills vidare sitter Mura Obaire kvar inlåst bakom de sju dörrarna i industriområdet i Åstorps utkant.

HD

Fler artiklar i ämnet på HD:
”Jag känner mig så ensam”

Allt fler flyktingar sätts i förvar

Fakta:
Migrationsverket har åtta förvarsenheter på fem orter i Sverige: Flen, Kållered, Märsta, Gävle och Åstorp. 2010 förvarstogs 1 801 personer av Migrationsverket. Under 2011 var siffran 2 244. 313 var inlåsta längre än en månad. 2011 fattade Polisen beslut om att låsa in 2535. Sedan förvaret i Åstorp öppnade i maj 2011 till och med juli 2012 har 711 personer placerats där. Deras vistelsetid i snitt var 22,7 dagar.

 • nitohu

  Varför man inte kan låsa in folk som ska utvisas också är en gåta.Istället kan dom gå  under jorden och bli ”papperslösa” För att några år senare söka igen med nya skäl ( typ ungar som gått i svensk skola flera år )

  • SM811

    Verkar var en en soppa av alltihop som handlar om invandrare. Vilka regler som gäller är svårt att förstå för konsekvensa tycks inte de PK vara.

 • elefantter

  ”Jag var ute…sen var jag i Sverige”.
  Det borde väl räcka?
  Eftersom han lever i ett töcken måste han anses uppfylla dom krav som ställs på en medborgare i Sverige. Jag ser ingen anledning till att han inte ska få en egen lägenhet som han kan låsa själv. Efter någon vecka kommer han antagligen att längta tillbaka tlll den gamla goda tiden.

 • YOTHI_TARZAN

  Att ta sig från mörkaste Afrika till Sverige utan pengar är beundransvärt …..

  • Andersonszkan

   Han kanske gömde sig på bananbåten där han jobbade?

 • Tigeraldrig

  Och så denna kroniska minnesförlust som alltid drabbar negrer och annat löst folk.

  ”Han minns inte”  mycket från flykten, allt är som ett töcken. 

  Och stackars folk på migrationsverken som måste stå ut med klientel som inte samarbetar.

  När en person inte medverkar med att få fram handlingar för att bevisa sin identitet som förvarstiden blir längre säger handläggaren, så låt fanskapet sitta där han sitter, synd bara att skattebetalare står för uppehället.
  Varför vill inget land ta emot negern från mörkaste afrika, och varför vill de vara i Sveriges hårda kalla klimat när de kan vara kvar i värmen i sin egen VÄRLDSDEL.

  Förbannade snyfthistorier som valsar runt som en regndans i media hela tiden. Att de står ut med sig själva är ofattbart.

  • Bo Grahn

   Vi har en svart president i USA. Vi har haft en svart FN-chef. Vi har massor av kompetenta svarta människor i världen. Negrer och annat löst folk? Sånt språk skall inte användas.

   • Tigeraldrig

    Jasså, säger du det.
    Vi har en statsminister som är 3/4neger också, så vad är problemet.

    • http://www.facebook.com/people/Gunhild-Larsson/100003462692025 Gunhild Larsson

     Jadu. Reinfeldt har ju kört vårat land på knäna så däri ligger felet. Men det har väll knappast med hans ursprung att göra. Han är ju bara en stackars kapitalist.

   • Rolexus

    Jag kan förstå dej (men om USAs president och om den svarte FN-chefen är (och var) kompetenta, är inte alla överens om), men vad är det för konstigt med att säga ”negrer och annat löst folk”? Det är inte att generalisera. Uttrycket speglar uppfattningen man får av just de negrer som invaderar Europa på grund av hur de marknadsför sej själva, så att säga. De har ju inte gjort sej kända för att vara arbetsamma, pålitliga, hederliga, artiga och fredliga, eller hur?

 • 585961

  Ännu en apa som tappat minnet, lås in honom tills det börjar fungera i skallen igen och utvisa skithögen sedan direkt, han kunde inte åka till Tanzania efetersom han inte kände nån där , vem fan kände apan i Sverige???????SD 2014

  • scarface_sweden

   Hej!
   Undvik gärna att kalla mörkhyade för apa.

 • Phonta

  Jaha ,, vad händer efter dess 22,7 dagar , tillbaka till hemlandet hoppas jag

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Han är tydligen van att åka båt. Så sätt han på båten.

 • http://twitter.com/Vansterwiki Vänster Wiki

  Han kommer inte från Ghana. Det ser man på ansiktet. Tveksam även till Tanzania.

  Vill han inte sitta inlåst? OK, säg vem du är, var du bodde innan du lämnade ditt hemland och vad dina föräldrar heter. Då kan du få pass.

 • ledsenfarmor

  Han vet väl var han kommer ifrån? Han kan ju äta, prata, sk…a, gnälla. mm.
   Eller är han den, nya muhammed som ska födas genom en man?
  Åk tillbaka till Kongo. Där har du det bra.

 • Oberst

  Det handlar om baaaaaaaarn!

 • H@ck£r

  “Jag behandlas inte som en människa”

  - Klart som fan att du inte ska göras, ni är inte människor, ni är inte ”LIKA”, ni är djur och ohyra, det är vad ni är.

  Är less på att va så korrekt hela tiden!
   

 • Wanir

  Kunde han fly från Afrika och hit.. då kan han fanimig ”fly” tillbaka med.. hade jag vart som han hade jag begett mig till Brasilien..

  • BirgittaSvenne

   Ursäkta min okunnighet men finns det batiktanter och socialbidrag där ?