Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Hotade tjänstemän rädda för att polisanmäla


DET NYA SVERIGE Tjänstemän på exempelvis Försäkringskassan som hotas eller utsätts för våld i jobbet måste själva stå för polisanmälan, med personnummer och hemadress. Men att stå som privatperson när man utsätts för hot i tjänsten avskräcker många från att anmäla. Det anser Jonatan Lindstrand, som är enhetschef på Försäkringskassan i Huddinge.

Och han har skrivit brev till justitiedepartementet om problemet: Frågan är tagen från en riktig situation där min medarbetare upplevde en förstärkt olust av det faktum att nu stod personuppgifterna i förundersökningshandlingarna.

En grundläggande princip i det svenska rättssystemet är att den som är misstänkt för ett brott ska ha full insyn i allt som kan läggas till grund för en domstolsprövning. Därför kan en målsägande inte vara anonym.

Jonatan Lindstrand skriver i sitt brev att handläggare ibland tvekat att anmäla hot eller ofredande mot tjänsteman eftersom man då blir målsägande som privatperson. Vid ett tillfälle kom en handläggare in gråtande till sin chef och ville ta tillbaka sin polisanmälan.

Min fråga handlade att slippa flytta det här arbetsproblemet in i vardagsrummet hos min medarbetare, genom att medarbetare kan stå som målsägande med sitt fulla namn men kanske att man har anställningsnummer och tjänstegöringsadress istället för personnummer och hemadress.

Han fick svar från en rättssakkunnig på Justitiedepartementet som skriver att principen om rättssäkerhet väger tyngre i det här fallet. Samtidigt skriver man att intresset av att skydda målsägande också är starkt. Därför finns det regler som säger att man inte i onödan ska skriva målsägandes adress och telefonnummer i till exempel förundersökningsprotokollet. Däremot skriver man inget om förslaget om anställningsnummer.

Jonathan Lindstrand tycker att han fick ett kort svar på en komplex fråga. De svarade på den del i min fråga som rörde huruvida de jobbade med den konkreta frågan och det gjorde de inte.

SR

 • schmupp

  Tyvärr så är Sverige inte fantastiskt det är fanatiskt

 • 585961

  Själva sitter politikerna  och styrande i sina trygga burar och delar ut order  , eller vad väntar ni på  egentligen är det att alla lärare, sjukvårdspersonal, affärsbiträden, och liknande serviceyrken ska sjukskriva sig för psykiska besvär för det som aporna utsätter dom för varenda dag, vakna upp för helvete era oduglingar och ta ansvar för Sverigem SD 2014

  • http://avpixlat.info/ Berit

   Ja, det kan inte var lätt att jobba på försäkringskassan. Politikern tar inte ansvar för sina galna beslut utan brukar avfärda allt med att de inte kan kommentera enskilda fall. 

 • ledsenfarmor

  Självklart ska dessa hotade personer INTE ståta med sitt namn, adress o födelsenr.
  Det bäddar för hot och trakasserier. Kanske även misshandel.
  Politikerna är, som min farfar sade: ”ena fula,fega och lata djävlar”, och jag måste instämma i det.
  Det sade han redan för 50 år sedan. Han lever inte längre, så du politiker som känner dig träffad, och kränkt, får svälja det.
  Jag anser att svaret som, Jonathan Lindstrand fick från Justitiedepartementet, var lika med; goddag yxskaft.
  Förstår det behövs en lagändring, men eftersom lagar som skringskär våra svenska rättigheter, snabbt godtas, så är det bäst de snabbar på med denna också.
  Eller ska de som lever med dessa hot i sitt arbete, niga o buga och säga: tack så mycket för dina hot till mig och min familj.

 • http://avpixlat.info/ Berit

  Frågan är vem det är som hotar. Olle, Sven och Gustav? 

 • http://www.facebook.com/people/Bengt-Idestam/100000872502275 Bengt Idestam

  Varför skall Försäkringskassans personal få annat och bättre skydd än andra tjänstemannagrupper, som får utstå än värre övergrepp. Dessutom till betydligt lägre lön och mycket mer utsatta?Exempelvis busschaufförer, väktare,taxichaffisar,  är enligt lag att betrakta som personer i tjänsteutövning. Dom får stå ensamma och utsatta i både jobb och i utredningar. Där bryr sig varken arbetsgivare eller fack. Försäkringspersonal har ju faktiskt möjlighet att välja sina ”kunder” och mötesplatser. Dessutom är dom en av orsakerna att det ser ut som det gör. En frisk människa jobbar helt enkelt inte med sånt som sätter landet i än mer skit….

 • http://www.facebook.com/people/Gunhild-Larsson/100003462692025 Gunhild Larsson

  Återigen så har den kriminella större rättighet än den utsatte dvs brottsoffret. Sverige i ett nötskal.

 • DrThomasJackson

  Se gärna mina kommentarer under en artikel nedan om ”svenskar i Syrien” där jag dskuterar att läkare i Sverige tvingas att sjukskriva alla som säger att de är sjuka, annars hotas eller anmäles läkaren till Socialstyrelsen, av en del patienter, inte alla såklart.

  Läkarna sjuksriver alltså alla som kräver eller hotar sig till det, då är man, även enligt en del som kommenterar här på SC, tydligen en ”bra läkare”.  Konsekvensen blir då att Försäkringskassan måste säga nej till oseriösa intyg, någon måste ju säga nej annars går människor bara och tar pengarna -ju!   Hoten har idag alltså fyttats från läkarkåren som lägger sig, som alltid, pladask för hoten, mot försäkringskassan och deras anställda, detta kommer garanterat att öka. Sverige är ett allt mer anarkistiskt land  – alla som sätter gränser anmäls.   Undrar hur det slutar, vi är många som sitter utomlands idag och åser det själbäddade spektaklet.   Att jag överhuvudtaget skriver här är för att jag tycker synd om den stora minoriteten fortfarande ärliga svenskar som finns. Men jag ska sluta kommentera här också på SC så får ni svenskar leva i det ni själva skapar.  Jag hade ändå slutat kommentera, är nu hemma på semester i Sverige och åker till England nu under veckan.
  Bra att vi debatterar i alla fall, oavsett åsikt!   Kul att SC finns!
  mvh till alla debattörer!  

  dr tj

 • http://pulse.yahoo.com/_QCW52FUFBEK33ETCCCODKX2H3A Västanfläkt

  Jag är chef på kommunen och jag skriver själv på med mitt namn när vi måste göra anmälningar för att min personal ska slippa. Ovan har alltså även fega chefer. Helt fel att behöva stå med eget namn om man blir hotad i tjänsten.

  Samma sak om man blir tilldömd skadestånd för t.ex. misshandel.
  För ganska många år sedan blev en bekant misshandlad på gymnasiet. Busen dömdes att betala 50 000 kr i skadestånd och fick ett betalningsföreläggande. Den dömde gjorde upp en betalningsplan som den misshandlade godkände. När busen hade betalat halva summan efter ett par månader gick han fram till killen och sa: ”Nu får du inte mer pengar”. Killen vågade inte anmäla igen och ingen myndighet såg till att han fick pengarna. Det var han tvungen att tillse själv. Myndigheterna fick alltså aldrig reda på att offret inte fick pengarna. Ska det vara så? Självklart måste väl rättsväsendet driva in pengarna och lämna över dem till brottsoffret!?