Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Nya terrorledaren bodde i Sverige – Troligen försörjd av dig


TERRORISM Schejk Abdulkadir Mumin (har flera olika stavningar) bodde under tio år i Göteborg och verkade som ledande religiös profil på en moské i Gamlestan. I dag är han en ledare inom islamistiska gruppen al-Shabaab – som ingår i al-Qaidas terrornätverk – och eftersökt av brittiska säkerhetstjänsten.

Vi ska föra heligt krig dubbelt så hårt och övermanna våra fiender, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters vid sitt första framträdande. Nu visar GT:s granskning att det var i Göteborg som terrorledaren förvandlades från moderat muslim till terrorledare.

Efter Usama bin Ladins död i maj 2011 gav den somaliska islamiströrelsen al-Shabaab sitt helhjärtade stöd till den ökände terroristledaren. al-Shabaab-ledare hade länge haft kopplingar till al-Qaida, bland annat genom träning hos terrorgruppens läger i Afghanistan och Pakistan.

Men i februari 2010 blev de officiellt en del av al-Qaida, vilket de tillkännagav med pressmeddelande, via radiosändningar i Somalia och Youtube-klipp. Vi kommer aldrig avvika från Usamas väg, och vi ska fortsätta heligt krig tills vi får smaka döden som vår broder Usama, eller tills vi segrar och styr hela världen, sa schejk Abdulkadir Mumin när al-Shabaab talade efter bin Ladins död, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det var Mumins första framträdande som propagandageneral för al-Shabaab.

I samband med efterarbetet till boken ”Jihad-svenskarna i de islamistiska terrornätverken” upptäckte den svenska journalisten och författaren Magnus Sandelin ett samband mellan al-Shabaab-ledaren och Göteborg. Mumin hade bott i och varit en profil bland militanta islamister i Västsverige.

Jag fick tips av två oberoende källor om den här starka kopplingen mellan al-Shabaab och Göteborg. När det visade sig stämma kändes det som en riktigt intressant nyhet, säger Magnus Sandelin.

Abdulkadir Mumin ska ha flyttat till Göteborg under första delen av 1990-talet, från regionen Puntland i Somalia. Han bodde under närmare ett decennium i en lägenhet i Hjällbo – tillsammans med sin fru och sin unga dotter.

En källa nära Mumins umgängeskrets berättar för GT om hans radikalisering i takt med besöken i Bellevuemoskén. En källa som inte vill framträda med namn av rädsla för hämndaktioner mot hans familj i Afrika från terroriststämplade al-Shabaab. De skulle kunna döda mina vänner och familj för att hämnas, säger han till GT.

Jag lyssnade på hans föreläsningar i början, men han blev allt mer radikal. Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, säger GT:s källa.

Den Abdulkadir Mumin som omgivningen lärt känna blev där som förbytt. Han var väldigt tystlåten och ensam först. Jag tror att han blev så extrem för att han hade behov av att känna till­hörighet till en grupp. Som när osäkra personer går med i kriminella gäng, säger källan.

Ett norskt tv-team med dold kamera blev under ett grävande reportage hänvisade till Mumin av Bellevuemoskén när de ställde frågor om könsstympning. Han sa då att han skulle könsstympa sin dotter, säger journalisten Magnus Sandelin.

Filmklippet där schejk Mumin pratade om att könsstympa sin dotter sändes i SVT, vilket snabbt innebar att han inte längre kunde ge uttryck för sina extrema åsikter i Göteborg. Han blev rädd att de sociala myndigheterna skulle ta hans dotter, så de flyttade till London, säger en person i hans tidigare bekantskapskrets.

Flytten från Sverige skedde någon gång under 2003 – men Mumin återvände vid ett flertal tillfällen till Göteborg för att föreläsa här. Enligt uppgifter till GT är han nu nästan 60 år gammal, men det finns inga spår av honom i folkbokföringen.

I London rörde sig Abdulkadir Mumin i extrema islamistiska kretsar, bland annat med al-Qaida-profilen Mozzan Begg, som pekats ut som en hjärna bakom terrornätverkets läger i Afghanistan och som i tre år hölls fången på Guantanamo Bay av USA.

Men snart blev Mumins situation ohållbar även i England. Enligt en artikel i Militant Leadership Monitor beskrev Mumin den Brittiska säkerhetstjänstens bevakning av honom som orsaken till flytten hem till Somalia någon gång under 2010.

Efter en period av total tystnad framträdde Mumin i början av 2011 för första gången som officiell representant för al-Shabaab, nu i hemlandet.

Sedan dess har han blivit en av organisationens mest frekventa talesmän och hyllade exempelvis sammanslagningen med al-Qaida i februari 2012. Vår förening innebär att vi kan bekämpa våra fiender, de otrogna, var de än är, sa schejk Abdulkadir Mumin om sammanslagningen, enligt brittiska The Daily Mail.

Flera afrikanska medier rapporterade om hur Mumin i månadsskiftet augusti/september i fjol delade ut kalasjnikov-gevär, handgranater och minor till 17-åringar som vunnit en koranläsningstävling i Mogadishu. Vi vill att barnen ska försvara deras land och religion…så bara ta dessa vapen, sa han vid tillfället enligt Raxaneeb.com.

Vid upprepade tillfällen via al-Shabaab-vänliga radiostationer och offentliga möten har han även uppmuntrat alla somalier att gå ut i heligt krig. Män och kvinnor, köpmän och intellektuella, måste ta upp sina vapen, sa han enligt en artikel från nyhets­byrån AFP den 13 april 2012.

I maj 2010 bekräftade kommissarie P-O Hellqvist vid säkerhetspolisen i Göteborg att pojkar från Göteborgsområdet rest till Somalia. Men vi vet inte vad de gör där, sa han då. Då hade redan fem ungdomar med svenska pass och somalisk bakgrund dödats i strid – efter att ha värvats till det heliga kriget i hemlandet.

Den 22 juli 2009 avbröts ett tal av Somalias justitie­minister Abdirahman Janaqoo av anhängare till al-Shabaab – i Bellevue­moskén. Men den somaliska regeringen är inte al-Shabaabs enda fiender. Ett av de främsta målen med deras våldsvåg är att hämnas mot länderna som lagt sig i inbördes­kriget.

Och där är Kenya huvud­fienden. Nu har deras land blivit tillåtet för oss. Om du vill ha rikedomar, köp ett vapen, attackera Kenyanerna, invadera deras land och ta det heliga krigs­bytet från dem. Blir du dödad är du en martyr, sa han i oktober 2011, enligt nyhets­sidan Somaliareport.com.

För några veckor sedan rapporterade nyhetsbyrån AFP att al-Shabaab avrättat tre personer som påstods arbeta för västerländska underrättelsetjänster i Somalia. Den organisationen är det absolut mest extrema du kan tänka dig, säger GT:s källa i Abdulkadir Mumins närhet.

Expressen

”Mumin uppmuntrar slagkraftigt att döda”

Raffaello Pantucci

Med sitt övertygande sätt att sprida propaganda är shejk Abdulkadir Mumin en mycket farlig man. Det menar Raffaello Pantucci, som jobbar på International Center for Study of Radicalization. Och hans svenska kopplingar kan vara illavarslande för Sverige.

Raffaello Pantucci har fördjupat sig i schejk Abdulkadir Mumins aktiviteter och skrivit ett personporträtt på honom. Jag vet inte om han själv planerar terroristattacker, men han influerar definitivt andra till att göra det, säger Raffaello Pantucci.

Eftersom schejk Mumin har spenderat så pass mycket tid i Sverige och England menar Raffaello Pantucci att han är en viktig tillgång för al-Shabaab. Han har lärt sig konsten att övertyga. Han har ett avancerat och slagkraftigt sätt att uppmuntra människor att döda icke troende, säger Raffaello Pantucci.

Att schejk Abdulkadir Mumin har kontakter i Göteborg innebär också att han kan rekrytera personer där­ifrån till al-Shabaab. Det kan i förlängningen resultera i att de utför terrorhandlingar i Sverige.

Det har vi sett flera exempel på. En person åker på träning i Somalia och lär sig att utkämpa ett heligt krig mot icke troende. Sedan återvänder de till sitt hemland och är plötsligt omgiven av personer de lärt sig att döda, säger Raffaello Pantucci.

Ytterligare en person som tidigare bott i Sverige, Fuad Shangole, tillhör al-Shabaabs absoluta toppskikt. Just nu finns ett 30-tal personer i Sverige som varit på träning hos al-Shabaab, enligt Säpo. Exakt hur man jobbar mot terrorism i landet kan Säpo inte gå in på, men de bekräftar delvis att Göteborg är ett utsatt område. Det har varit en hel del händelser i Göteborg som rör terrorism. Det är allmänt känt, säger en tjänsteman på Säpo

Detta har schejk abdulkadir mumin sagt

* Vi kommer aldrig avvika från Usamas väg, och vi ska fortsätta heligt krig tills vi får smaka döden som vår broder Usama, eller tills vi segrar och styr hela världen.

* Nu har deras land blivit tillåtet för oss. Om du vill ha rikedomar, köp ett vapen, attackera kenyanerna, invadera deras land och ta det heliga krigsbytet från dem. Blir du dödad är du en martyr.

* Vi vill att barnen ska försvara deras land och religion…så bara ta dessa vapen. Män och kvinnor, köpmän och intellek­tuella, måste ta upp sina vapen.

Expressen

Relaterat:
Islamismen har satt klorna i Hjällbo

Göteborgsposten chockerar – skriver sanning om islamism

 

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Mumin… briljant!

  • Talibananas

   Att han ser ut som ett troll kan jag inte förneka, men talar han månne finlandssvenska? ; )

  • Pantertanten

   Nej, det tycker du väl inte. Vårt troll Mumin är ju ett snällt troll!

 • Suecote

  Jag är nästan mållös att GT vågat skriva något sådant!! Nu kan ju folk tro att alla muslimer som springer i Bellevuemoskén är terrorister! Dags att mobilsera vuvuzelatutarna från Sthlm till Gbg!

  • ledsenfarmor

   Är de inte terrorister då? Är min uppfattning.

   • Suecote

     I allra högsta grad! Jag var lite ironisk där :)

    • ledsenfarmor

     Och jag var lite för snabb i mitt svar.
     Kram

 • mkultra

  Vänstern måste gråta blod över att vuvuzelorna aldrig kan tysta det skrivna ordet..

  • ledsenfarmor

   Lugn du, de kommer göra allvarliga försök med det. Tippar på det inte ligger så långt bort i tiden.
   Har sett illavarslande tweet, bl a från dessa: 
   Malicious Titties
   @malicioustits
   #MalsecSE

 • Oberst

  Varför står vi och tittar på medan muselmanerna tar över vårt Sverige?

 • ledsenfarmor

  Och mulla Reinfeldt har väl börjat odla skägg, så han passar in bland Waberi och alla andra terrorister.
  Det är helt ofattbart och osannolikt att denna Abdulkadir Mumin, har levat i Sverige utan att polis, säpo, regering gjort ngt. Mer än kanske tittat på honom genom en kikare, eller vad de gör när de spanar.
  Varför har han överhuvudtaget fått tillstånd att återvända gång på gång?

  • Pantertanten

   Det är kanske det vår mulla håller på med, han är ju totalt osynlig i sommar. Antar att hans skägg också blir blod-rött.

   • http://avpixlat.info/ Morningstar

    Har han varit i Turkiet i år igen och fått instruktioner av Erdogan månne?

 • http://www.facebook.com/magnus.andreasson Magnus Andreasson

  Undrar hur länge det dröjer innan det landar amerikanska Tomahawk helikoptrar i Sverige med soldater på jakt efter terrorister?

  • Tesak

   Inte länge, jag hoppas att dom tar dom största terroristerna, dom som jobbar på mosken Rosenbad.

 • helkoll

  Hans bidrag skickas via autogiro till valfritt bankkonto. För bidragen är livslånga utan krav. Någon som tror något annat?

 • http://www.facebook.com/people/Gunhild-Larsson/100003462692025 Gunhild Larsson

  Han är från Hjällbo.Exakt samma ställe som Gun Holmertz gick ut i media och varnade för. Då fick hon ta skit från sitt egna parti, Vänster och blev mordhotad av en Somalisk muslim. Titta vad rätt hon hade. Om det nu händer saker utförda av denna Mumin så är det hela 7klöverns fel. De sitter ju för guds skull och betalar sådana här idioter. Och Sverige faller mer och mer i omvärldens ögon. Hans stackars dotter är säkert redan slaktad mellan benen . Och alla andra Somalier som sitter och åker ner på träning med Svenska pass. Då kan man ju fråga vad de har för flyktingsstatus.. VAKNA ni i Rosenbad.

 • YOTHI_TARZAN

  Jag tror att Moderaterna får betalt för att ta in MENA galningar i Sverige

 • http://profile.yahoo.com/7QLCY6BSESRBSPNNECWO2KLALA PK

  Alla de pro-islamister och antivita muslimkramare som svinade i Stockholm i går,stödjer terroristpack som denna. Det är f-n sinnesjukt!

 • Granskarfakta

  Dessa sjuka krafter som missbrukar ”högerextremt” och ”antimuslimskt”

  Varför beskyddar ni dessa islamister fulla av hat som bara vill döda i islams namn?

  Hur psykisk störd är Alex Bengtsson som tar dessa massmördare i sitt försvar?

 • BannlysHedersmord

  Vad är grejen med den att färga skägget orange/rött?

  • https://twitter.com/#!/Lotassen Sunngifu

   Enligt en myt så skulle profeten Muhammed ha varit rödhårig eller så var det så att han färgade hår/skägg med henna. Därför finns det muslimer som färgar hår och skägg rött.

   • BannlysHedersmord

    Fanns det någon anledning till varför profeten ville att hans skägg skulle se ut som en begagnad tampong?

 • white_eagle

  jag trodde först att det var en rastafari,en jamaicansk knarkare

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Om han är zoomalier så är sannolikheten hög att han tuggar khat och då är han per definition narkoman. Fast mest hög blir han säkert på koran-rabblandet.

 • diedummenschweden

  Shejk Mumin.. Vilket mumintroll !;-)