Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Somalier dömda till fängelse för kat-smuggling


SOMALISKA SCHAJASAR Två somalier åkte fram och tillbaka två gånger över bron mellan Köpenhamn och Malmö för att smuggla kat, men greps inte förrän i Värnamo. Då hade somlierna 69 kilogram av narkotikaklassade drogen kat i bagaget.

Adan Abdulle och Abdullahi Dhore stoppades på E4:an i höjd med den norra avfarten till Värnamo kl. 01:40 natten mot fredagen den 15 juni 2012. Det var Abdullahi Dhore som körde bilen och Adan Abdulle satt på passagerarplatsen fram. I bilens bagage hittade polisen två stycken svarta väskor som visade sig innehålla kat. Den ena väskan vägde 36,5 kg och den andra 36 kg. Adan Abdulle och Abdullahi Dhore greps på plats.

Något som ter sig märkligt är att åklagaren har angett att ett schablonavdrag på 25 procent ska göras när man beräknar vikten av den narkotika som tagits i beslag. Adan Abdulle har erkänt smuggling och narkotikabrott avseende 26,5 kg kat, alltså hälften av den i beslag tagna narkotikan efter schablonavdrag(!).

Somaliern hävdade att narkotikan var gammal och i princip helt obrukbar. Dhore har förnekat brott. Han har förklarat att han inte har någon erinran mot yrkandet om förverkande. Den personbil som de tilltalade färdades i var hyrd den 10 juni 2012 av Mahad Abdulle på flygplatsen Gardemoen i Oslo.

Enligt hyreskontraktet skulle bilen ha lämnats tillbaka den 13 juni 2012. Bilen var försedd med en ”brobizz” som är en elektronisk dosa som automatiskt registrerar broavgiften när man kör över t.ex. Öresundsbron. Via dosans registreringar man kan man se att bilen har färdats över bron enligt följande:

 • 2012-06-14 kl. 21:05, Köpenhamn – Malmö
 • 2012-06-14 kl. 21:54, Malmö – Köpenhamn
 • 2012-06-14 kl. 23:14, Köpenhamn – Malmö

Vid polisens undersökning av bilen och de tilltalade framkom bl.a. att det inte fanns någon annan packning i bilen än de båda väskorna med kat och att de båda hade varsin tågbiljett på sig. Tågbiljetterna var båda inköpta den 14 juni 2012 kl. 18:33 i Danmark och avsåg båda en enkel tågresa från Köpenhamn till Hässleholm.

Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) har analyserat det i beslag tagna material som fanns i sex säckar av juteväv och funnit att det utgörs av fuktigt växtmaterial i bunt i form av kat som är narkotika.

Adan Abdulle körde en rövarhistoria om att han och Abdullahi Dhore skulle åka på en fest i Stockholm och de hade varsin väska med kat med sig. Han skulle alltså ha  hälften av det som tagits i beslag för eget bruk. Det är för honom som att dricka öl och i Somalia är det tillåtet. Han brukar tugga kat på helgen. På några timmar kan han tugga 20 kg kat.

Jönköpings tingsrätt dömde:

 • ADAN Abdi Abdulle, 720363-0913, Tonemestervej 34, Köpenhamn, Danmark. Medborgare i Somalia. Tolkbehov på somaliska. Till fängelse sex månader för narkotikasmuggling och narkotikabrott.
 • Advokat Mats Erfors får ersättning med 18 548 kr.
 • Abdullahi Mohamed Dhore, 670122, Lindevangs Alle 7, Frederiksberg, Danmark. Medborgare i Danmark och Somalia. Tolkbehov på somaliska. Till fängelse sex månader för narkotikasmuggling och narkotikabrott.
 • Advokat Anders Tolke får ersättning med 19 950 kr.
 • Mål nr B 2028-12 Domen kan läsas här.

Adan Abdulle förekommer i svenskt belastningsregister under ett avsnitt. Han har under 2010 godkänt ett strafföreläggande för försök till narkotikasmuggling (ringa brott). I det danska belastningsregistret förekommer han under fyra avsnitt. År 2007 dömdes han till böter för innehav av kat och under 2011 dömdes han till tre månaders fängelse för att ha sålt kat. Av registerutdraget framgår att han är efterlyst i Danmark och att danska myndigheter känner till att han är häktad i Sverige.

Abdullahi Dhore förekommer i svenskt belastningsregister under ett avsnitt. Han dömdes under 2006 för narkotikasmuggling till sju månaders fängelse av Hovrätten över Skåne och Blekinge. I det danska belastningsregistret förekommer han under två avsnitt. Han dömdes under 2011 till böter för innehav av kat.

 • BettanB

  Skicka hem dom. Va väntar man på.

 • j_london

  Hade jag fått bestämma, så skulle jag låtit trycka ner en säck kat i halsen på de båda abdullorna.

  Men… dessvärre får jag inte bestämma i muslimlandet Sverige… Vilket jag beklagar.

 • Iréne Berglund

  Med det stigande antalet  kat-tuggande somalier undrar jag om jag törs ta mig en biltur? Alla de kat (och narkotika) smugglande herrarna tycks ju ha både bil och körkort? Blir man inte lite snurrig i huvudet av kat? Får man köra bil då? 

 • Oxis

  Somalier igen? Konstigt?