Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Malmös gängstruktur är ännu krångligare än Södertäljes


UNDERBARA MÅNGKULTUREN Den 31-årige bossen för det kriminella Södertäljenätverket dömdes på onsdagen till livstids fängelse. Han har inte själv dödat, men gav order om mord, anser rätten. Hans underhuggare sköt ihjäl tre fiender i gänget X-team.

Med början sommaren 2010 riktades hela Stockholms länspolis in på Södertälje – en satsning som fortfarande pågår. På gatunivån slog gängexperterna i Novagrupperna mot kända kriminella med kontroller och visitationer. Nolltolerans.

Ännu viktigare: Andra myndigheter granskade resten av maffiahierarkin. Aktionsgruppsledare Gunnar Appelgren beskriver en pyramid, med en arbetsmodell hämtad från maffians Italien:

Våldsmän – musklerna – längst ner.

I mitten de professionella: På ytan hederliga, som gör tjänster. Exempelvis bankmän som tvättar pengar, kommuntjänstemän som ordnar tillstånd. Underrättelsearbetet pekade även in i riksdagen.

Imperiebyggarna – topparna som leder maffian, utan att smutsa ner sina egna händer.

Förutsättningen för framgången – fällande domar – var att alla delar av pyramiden undersöktes samtidigt.

Fram till den 3 januari i år var Södertäljekommenderingen störst någonsin.

Den dagen startade rekordstora Operation Alfred i Malmö, nu kompletterad med operation Selma. Dubbelt så många poliser som normalt jobbar i stan, och styrkor från hela landet löser av varandra. Metoderna är tagna från Södertälje: i Selma jagas organisatörerna, av alla från Försäkringskassan till Tullverket, tiotalet myndigheter i samverkan.

Men i Malmö är uppgiften större. Där Södertälje har en väldefinierad konflikt mellan väl avgränsade grupper, är Malmös gangsters sammankopplade i lösare konstellationer – falanger inom samma kompiskrets, namngivna gäng med västar, resterna av kraschade Black Cobra, stödgäng, enstaka starka kriminella.

Konflikterna är rörigare, antalet aktörer större. Och här i Malmö kan samma person vara både tung våldsman och imperiebyggare.

Bara det talar för att en mycket långvarig satsning krävs. I Södertälje fortsätter satsningen 2013 ut. Polisdelen av Operation Selma ska avrapporteras nu i september och Stockholm har till hälften lovat en fortsättning året ut.

Det verkar funka. Skattningen efter Alfreds första månader visar att våldsbrotten i offentlig miljö gick ner med 20 procent. Selmas resultat syns inte än, och kommer förmodligen aldrig att visas upp i sin helhet.

Lärdomarna från Södertälje är, med aktionsgruppsledaren Gunnar Appelgrens ord: ”… en tidshorisont på femton år innan vi verkligen kommit åt problemet”. Frågan är vad Malmö måste visa upp för att hålla liv i Alfred och Selma så länge.

Sydsvenskan

Relaterat:
Södertäljenätverkets 20 domar – livstid för Bernard Khouri – Advokatkostnader: 76 miljoner kronor

 • Agera1

  Rån, mord, misshandel, våldtäkter, utpressning, smuggling etc. etc. Fredrik Reinfelt, är det dessa företeelser som är en förutsättning för att Sverige skall klara av sina pensionsåttaganden och framtida välfärd? Fredrik Reinfeldt, hur mycket sämre pension och levnadsstandard skulle svenska befolkningen få utan dessa företeelser?

  • Pantertanten

   Sverige har blivit ett gangstersamhälle och Reinfeldt är köpt av gangsters.

 • Prellen

  Det finns två saker som försvårar rejält i Malmö. 1: Bovarna är ofta muslimer. 2: Det är inte politiskt och intlektuellt korrekt att anmäla brott, därför är troligen mörkertalet vad beträffar brottsligheten ganska stor. Vad gäller punkt 2 så känner jag en antirasist som inte tyckte att det fanns någon anledning att anmäla ett brott där en person togs på bar gärning, jag vet inte om det var en pensionsräddare.

 • naivtive

  Övergrepp i rättsak är ett av de störst ökade brotten så det är självklart varför anmälningsbenägenheten är tämligen svag. Handen på hjärtat, hur många vet med sig att de med ett par mobiltelefonsamtal kan få ihop 10-15 slagsmålsvilliga kompisar inom 15 minuter?

  • Prellen

   Det kan ju ligga en del i det. Men det gör ju inte mörkertalet mindre och visar tydligt sammhällets kaputilation mot kriminaliteten. Straffen för övrgrepp i rättsak är ynkliga, det borde vara livstid som gäller, dessutom borde den som kan få nytta av att ett vittne hoppar av direkt dömas till minst det straff han är åtalad för sedan få påbackning men lika mycket om han är skyldig.

 • Prellen

  Jag såg i Sydnytt att polisen vädjar till almänheten att bojkotta svartklubbar i Malmö. Jag som trodde att det var polisens jobb att stänga dem och sakföra ägarna.

 • Pingback: Södertälje-maffian överklagar till hovrätten « Sweden Confidential