Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Brist på skydd för utsatta kvinnor med utländsk bakgrund


KÄRLEKENS RELIGION Många utsatta kvinnor nekas plats på skyddade boenden trots att behoven är akuta, visar TT:s rundringning till kvinnojourer. Samtidigt ökar våldet, de senaste dagarna misstänks tre kvinnor ha mördats. Det stora problemet är att så många behöver stöd.

Det tutar upptaget här jätteofta, säger Susanne Namaani, verksamhetsledare på Somaya kvinno- och tjejjour i Stockholm. Somaya kvinnojour inriktar sig på kvinnor med utländsk bakgrund. De har haft fullt på skyddsboendet hela första halvåret. En vecka var det mellan fem och sju kvinnor varje dag som ringde för att få stöd.

På kvinnojouren i Järfälla utanför Stockholm har de varit tvungna att neka tre till fyra kvinnor i veckan de senaste månaderna. Vi får säga nej hela tiden. Det här är inget problem specifikt för sommaren, vi har fullt året runt, säger Margareta Bäckström vid kvinnojouren.

Av de 15 kvinnojourer som TT har kontaktat är tio fulla och har varit tvungna att neka kvinnor plats. Kvinnorna hänvisas då ofta till närliggande jourer eller sociala myndigheter.

Våldet mot kvinnor har ökat de senaste åren, enligt Brottsförebyggande rådet. Men bara en av fyra som söker stöd hos kvinnojourer anmäler till polisen. Den senaste veckan misstänks tre kvinnor ha mördats på bara två dygn och ytterligare en har brännskadats svårt i en bensinattack.

Det är oroväckande att det är så många mord. Men det här har ju faktiskt fått myndigheter att förstå hur svår hotbilden är. De är tvungna att inse allvaret, säger Susanne Namaani.

Att behovet av stöd ökar märks på flera håll. På kvinnojouren i Ljungby fick de förfrågningar från flera olika kommuner i midsomras. De tvingades då inom loppet av en timme säga nej till fem kvinnor och åtta barn som behövde skyddat boende.

I Mölndal utanför Göteborg har det varit fullbelagt i stort sett hela året. I Gävle har de tvingats neka kvinnor som har många barn.

I Stockholmsområdet däremot varierar trycket. Genom ett nätverk mellan jourerna har de kunnat samarbeta för att alla ska få plats. Bland annat har Södertälje, Vallentuna och Österåker kunnat erbjuda plats medan Upplands Bro och Solna haft fulla skyddsboenden hela året.

När en kvinna väl tar steget att kontakta en kvinnojour har misshandeln nästan alltid pågått i flera år. Ungefär vart tionde samtal som Somaya kvinnojour tar emot är från en kvinna som behöver skydd.

Ofta känner hon väldigt mycket skuld och skam för det hon har blivit utsatt för. Men vi hjälper alltid till att resonera fram vad som är okej och inte, säger Susanne Namaani.

DN

Relaterat:
Importerade fruar utnyttjas av svenska män

Susanne Namaani med Fredrik Reinfeldt

 • Talibananas

  Skojig bild med Reinfeldt och Waberi… Är de månne sångarduon Mulla Brothers. Får vi höra dem i samtidigt tvåstämmig sång a la mongolsk strupsång, avlöst av jojk och joddling. Kanske sjunga verser ur Koranen, or should I say Quran?

  • scarface_sweden

   Nä, dom vågar inte efter företrädarnas ”We shall overcome”

   http://www.youtube.com/watch?v=ONGIKSCxXio

 • SM811

  Undrar vad islamisten Waberi gör.
  Inte en endaste debatt har jag sett att han varit med i.

 • http://www.swedenconfidential.info/ AnnaKonda

  SD:s nya valaffisch-bild? ; )

  http://www.pellebilling.se/wp-content/uploads/2012/01/vi-kan-göra-det.jpeg

 • YOTHI_TARZAN

  Allt i Sverige blir bara värre – mest ökar politikernas ryggradslöshet
  En sak förstår jag inte varför är svenska kvinnor så tyska med blattarnas våld mot sina egna kvinnor och svenska kvinnor