Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Sjuk och nyamputerad svensk vägras försörjningsstöd


SVENSKAR DISKRIMINERAS En svensk kvinna som är sjuk och precis har amputerat ena benet samt riskerar att hamna på gatan på grund av ekonomin förvägras försörjningsstöd av Ragunda kommun för socialtjänsten anser att hennes särbo ska bistå henne ekonomiskt.

- ”Jag kommer inte att klara mig länge till”, säger hon. Kvinnan bor på en ort i Ragunda kommun och har precis inlett en rehabilitering efter tre månader på Östersunds sjukhus. Ena benet är amputerat vid knät och sitter nu i rullstol. Denna månaden klarar hon inte av att betala hyran till sitt hus. Och socialtjänsten har avslagit hennes ansökan om försörjningsstöd.

– Kommunen tycker att jag lever under äktenskapliga former, och att min man ska försörja mig.

Enligt kvinnan har de alltid haft separata boenden och skiljda ekonomier. Däremot har de varit gifta under en tid.

– Men då fick jag inte ens behålla mitt bostadsbidrag, så då skiljde vi oss. Men vi har alltså aldrig bott tillsammans.

Socialtjänsten hävdar däremot fortfarande att hennes särbo är underhållsskyldig, och kräver att de skickar in en gemensam ansökan om försörjningsstöd.

– Men han har ju sin lägenhet i Östersund med hyra. Han är här och hjälper mig med ansökningar och annat, men vi lever inte tillsammans. Att han förväntas försörja mig är helt sjukt.

Anna har efter flera avslag rådgjort sig hos två jurister.

– De har gett mig rätt i den här frågan, och de har förklarat att kommunens agerande är olagligt. Det finns inget i lagen som faller under särbo. De kan därför inte räkna in halva hans inkomst när de fattar beslut.

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten efter att hon har följt juristernas råd att överklaga, problemet är bara att ärendet är klart först om sex månader med anledning av skriftväxlingen.

– Socialtjänsten menar att min situation inte är akut eftersom jag ”lever under äktenskapliga former”. Men han har ju sina kostnader, och jag har två vuxna barn hemma som hjälper mig och 7 000 kronor i sjukpenning. Men om jag inte får försörjningsstöd så kommer jag inte att kunna bo kvar i huset, säger hon.

Ett märkligt inslag i historien är att en annan del av kommunen har hjälpt kvinnan att handikappanpassa hennes hus.

– En del av kommunen hjälper mig att klara av situationen, medan en annan del fattar beslut som gör att jag inte kan bo kvar. Jag mår verkligen pest just nu.

Ragunda kommun svarar:

Socialtjänsten står fast vid sitt nekande beslut om försörjningsstöd.

– Det spelar ingen roll att de inte är gifta, säger Ulla Persson-Titelman, chef.

Socialtjänsten har gjort bedömningen att paret lever så pass nära varandra, att de ska skicka in en gemensam ansökan.

Ni gör den bedömningen trots att de har olika bostäder och inte är gifta?

– Det spelar ingen roll att de inte är gifta.

Varför gör det inte det?

– Är man särbos så är man fortfarande underhållsskyldig, säger Ulla Persson-Titelman.

Gunnar Anderzon, utredare vid SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) tycker att resonemanget låter konstigt.

– Särbo går inte att använda som något slags skäl. Allting handlar om hur pass involverade de är i varandras ekonomi. Men har hon ett ensamhushåll så är det hon som ska ansöka om försörjningsstöd, säger han.

Vad finns det för regler kring beslut om försörjningsstöd?

– Det är individuella ärenden, och ett helt klart svar på vad som gäller kan jag inte ge. Men de ska ju ha ett stadigvarande boende tillsammans för att de ska behöva söka försörjningsstöd gemensamt, säger han.

Ulla Persson-Titelman vill inte kommentera mer.

– Jag säger inget mer om det här utan avvaktar förvaltningsrättens beslut, säger hon.

SweCon: Men alla skenäktenskap och somalierna påhittade skilsmässor ligger sällan under luppen för myndigheterna. Men så fort en ärlig svensk berättar som det är så är det färdigt. Då dras snaran åt. Man undrar hur de kan missa alla adresser i ghetton där det finns åtta till tolv personer skrivna på samma adress. Och namnen går knappt att uttala.

ltzltz-kommun-svarar

 • Oberst

  Det nya Sverige.

 • http://profile.yahoo.com/G3QZBFCCPDXFTMQCKEUA4G4DW4 Blackstaff

  Skillnaden är att om de bråkar med etniska svenskar så riskerar de inte att deras hus brinner ner eller att bilen sprängs eller andra civiliserade åtgärder.

  • Saxtorparen

   Ännu !

  • modernghost

   Det kanske är så dags att det skulle ske radikala ändringar på den punkten? Om svenskar vill överleva som nation, måste man genast börja försvara sig både som grupp och som individer.

   • http://profile.yahoo.com/G3QZBFCCPDXFTMQCKEUA4G4DW4 Blackstaff

    Agreed.
    Personligen tror jag det bara är en tidsfråga. Tycker inte det är rätt att ta lagen i egna händer, så att säga. Men vad skall man göra när lagen inte hjälper det egna landets medborgare?

 • kirre

  I det senaste valet fick såssarna 55.5% av rösterna. S har absolut majoritet och kan pissa Ragundaborna i ansiktet. 

  • Bajen666

   Ja, det är för j*vla synd att inte Borgarna styr där…..då  hade det varit ordning och reda med finanserna…..or not….woijne,woijne..!

   SD 2014.

 • http://armamodersvea.blogspot.com/ Bo Ålander

  Klart kommunen slingrar sig, behövande svenskar har ju fräckheten att belasta kommunens egna budget, annat vore det om den hjälpsökande var invandrare eller missbrukare, då får kommunen statliga pengar som dom bara behöver slussa vidare.
  De besparingsincitament som kommunerna ålägger sina socialtjänster är direkt olagliga, ekonomiska aspekter får inte vägas in i människors väl och ve.
  Fortsättningsvis, begreppet ”äktenskapliga former” förutsätter gemensam bostad och gemensam ekonomi, om det ena eller andra kravet inte uppfylls faller det.
  Men, men, vad kommunen anbelangar borde väl kvinnan, på billigast möjliga sätt, gå och självdö.
  Om kommunen läste socialtjänstlagen så skulle dom inse att dom är ute på djupt vatten, 1:a paragrafen  2:a kapitlet och 3:e paragrafen 3:e kapitlet, om jag minns rätt.

 • http://profiles.google.com/bohofvander Bo Hofvander

  Jag har länge funderat på hur det förhåller sig ….
  Här har vi som tillhör den stora gruppen 40-talister (köttberget) arbetat och lojalt betalat våra sociala avgifter och skatter och det under en tid då det fanns få pensionärer i landet. De pensionspengar som därför måste ha blivit över – var har de tagit vägen? För nu säger man ju som skäl till pensionsbromsen, att vi 40-talister som går/gått i pension är så många att de som jobbar och betalar skatt idag, inte kan få ihop så mycket att det räcker till att förse oss 40-talister med våra rättmätigt inbetalade pensioner. Pensionärerna är idag för många och de som arbetar och betalar skatt är för få!
  Det måste ju vara ett rejält räknefel som sossarna begick för länge sedan, då man beslutade, att de få som arbetar och betalar skatt idag skall försörja nuvarande stora grupp av pensionärer i landet. 
  Nu kan vi se konsekvensen av att man helt glömt bort att räkna med att det i framtiden kunde bli, att antalet arbetande och skattebetalande kunde bli betydligt färre än vad de var på 50-talet och framåt. Det ser vi konsekvensen av nu! Den ekvationen hade man inte kunnat tänka sig – att få skulle försörja allt fler!
  Pensionerna räcker inte för att det är får få som betalar in till pensionssystemet som det är idag. Dessutom ökar antalet människor i landet som invandrar och direkt tas omhand av försörjningsstöd (socialbidrag) och andra skattefinansierade trygghetssystem. 
  Tacka sjutton för att våra gemensamma skatter och avgifter inte räcker, när det ska räcka till halva jordens fattiga befolkning också – av någon patologisk godhet och generositet.
  Ett litet land som Sverige, med inte fler i befolkningen än som bor i centrala delarna av London kan inte ta på sig försörjningsansvaret för så mycket människor från tredje världens alla hörn, människor som aldrig varit med om att dela på det sociala, svenska, ekonomiska ansvaret. Det finns en botten i även de välfärdsförsedda folkens plånböcker också – och den botten ser vi allt tydligare av här i Sverige idag.

  • 585961

   Det är den hooibla invandringen  av bidrastagstagande utsugande  som är Sveries STÖRSTA  problem, dom vill inte lära sig språket(eller kan inte) dom vill inte arbeta , har det bar som dom har det , lata djävlar helt enkelt och Waberidjävulen (M)sitter i riksdagen och skriker efter sharialagar, fy fan det blir  SD 2014

 • snuffid

  Ja vi måste ju på något vis omfördela resurserna om vi skall ha råd med invandringen.

 • Oxis

  Hade hon mistat benet i Mogadishu hade pengarna och hjälpen rullat in. Nu är hon svenska. Dessutom lever hon efter den svenska seden att leva ensam och ha egen ekonomi. Det hade nog varit skillnad om det varit en somalisk man och hans familj. Där MÅSTE ju mannen ha en egen lägenhet och familjen ha en annan och då blir det väl att betala för två olika familjer från kommunernas sida.
  Nej, idag skall man inte vara infödd svensk i Sverige, det är tydligt.

 • http://www.facebook.com/people/Gunhild-Larsson/100003462692025 Gunhild Larsson

  Detta är ju helt för jäkligt. Mitt råd, sätt på en Niqab så pröjsar kommunen allt.

 • http://misslyckande.wordpress.com/ Misslyckande

  Undrar hur mycket ”dom och vi” är fördelat om bidragen?

  I Borlänge hade en man sökt 6 jobb men blev ändå nekad. När flyktinggrupperna går in på bidrag direkt

  En nyanländ flykting ska få 6.700kr skattefritt? Gäller det båda makarna?

  • 585961

    Så klart och läser dom på SFI får dom 12000 skattefritt var per månad, politikerna favoriserar lort framför pannkaka, fast dom inte betalat eller kommer att betala en enda krona skatt och dom får dessutom många fler bidrag, gratis vård, tandvård(även implantat) resor,barnbidrag underhållsbidrag,etableringsstöd, etbleringstillägg, bostadsbidrag, mm mm SD 2014 nu får det banne mig vara nog

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Brych/659268651 Peter Brych

  Ulla Persson – Titelman, lämna dina uppdrag till en människa som innehar friskt förstånd och en uns av empati! Du är en stor skam för den myndighet som skall hjälpa människor med behov av omvårdnad! Sorgligt och patetiskt!
  Vad är det som spökar i dig, Ulla, kan det vara klimakteriet eller har du drabbats av strålningen från Fukushima? Något fel, är det på dig!

 • Xjoson

  Ulla Persson-Titelman skicka halva din lön till mig, för vi bor ju inte heller ihop.

 • 585961

  Mitt råd är att kleta in sig i skokräm och klä sig i burka , ”tappa” bort alla papper och inte yttra ett ord , då löser sig alla problem , SD 2014 då kommer alla idioter i  riksdag, kommun och landstig bort