Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Zigenska föräldrar kan inte hjälpa sina barn eftersom de själva är analfabeter


ZIGENSKA ANALFABETER Fler ska komma ut i jobb, fler ska få utbildning. Romer ska få samma möjligheter i livet som andra. Helsingborg ska satsa särskilt på detta från och med i höst. 

Jag tror det kommer att hjälpa många romer till en bättre situation. Underlätta för unga att studera vidare, när de får romska förebilder som kan hjälpa dem och finnas där för dem, säger Sandra Kuzhicov som är sekreterare i föreningen Romani Tjej.

Sandra Kuzhicov och Dragan Kuzhicov

18 kommuner ansökte hos regeringen om att få vara med. Helsingborg blev en av fem utvalda för att bedriva pilotverksamhet för ”romsk inkludering”. Det innebär att åtgärder ska genomföras för att romer ska komma bättre in i samhället. För i dag har de ofta sämre levnadsvillkor än andra. Många är arbetslösa, har svårt att få bostad, möts av fördomar.

Dragan Kuzhicov är ordförande i föreningen Vorta Drom, som bildades 1987 och har 150-200 medlemmar. Han tror på den nya satsningen. Jag hoppas det gör att romer får ett bättre liv i framtiden. Och att man lyssnar mer på vad romer tycker och vill. Kommunen verkar mer intresserad av det nu än tidigare, säger han.

Dragan Kuzhicov har arbetat som modersmålslärare i 30 år och känner väl till bristen på utbildning, som är ett problem för många romer. Jag hade sex elever som gick vidare till gymnasiet nu. Det är en framgång för oss.

Sandra Kuzhicov vittnar om samma sak. I dag stannar vissa hemma från grundskolan och det är knappt några som går ut gymnasiet. Men utan utbildning får du inget jobb, säger hon.

Här ska det nu sättas in extra hjälp, personer som kan stötta i skolan, men också bygga broar till hemmet. Många föräldrar kan inte hjälpa sina barn eftersom de själva är analfabeter, säger Dragan Kuzhicov.

Även trångboddhet är ett problem för många. Sitter du i en tvåa med tio personer är det svårt att klara av läxorna och familjen samtidigt, säger Stefano Kuzhicov, som ska arbeta med pilotverksamheten i Helsingborg.

Många äldre romer kan inte svenska. De behöver hjälp att boka en tid för att komma till husläkaren och för att förstå de svåra orden. Många har inte sökt hjälp i tid på grund av språksvårigheter. Hälsan är en viktig del för att kunna skapa förutsättningar för allt det andra, säger Stefano Kuzhicov. (Har inte zigenarna varit här i 500 år?)

Romerna är ingen enhetlig grupp. Den består av många delar, romer från olika länder som har helt olika bakgrund och variationer i språket. Därför planeras också ett råd, så att alla blir delaktiga i det som ska hända. I rådet ska varje familj erbjudas möjlighet att välja sin manliga och kvinnliga representant. Här ska det spridas information om vad som är på gång, och samlas in synpunkter.

Andra åtgärder som är på gång är föräldrautbildning, arbetsmarknadsinsatser av olika slag, start av kill- och tjejgrupper och att försöka få fler modersmålslärare för olika dialekter av språket.

Jag hävdar bestämt att vi har gjort mycket för att jobba med den romska gruppen tidigare, säger kommunalrådet Christian Orsing (M). Men både vi och de måste vara självkritiska – resultatet har varit blygsamt.

HD

 • Xjoson

  Modersmålet har inte hjälpt dem hitintills, så lär dem Svenska i tal och skrift så ska ni se att det ordnar sig. Man får inte vara negativ. 

  • Michael Sandström

   Helt rätt. Varför fortsätta lära ut modersmål när dom inte kan svenska?

   Nej, bort med alla former av ”hemspråksundervisning”. Skall dom nu uppehålla sig här så skall dom läras svenska och det skall vara ett absolut krav för att få bidrag och när dom godkänts så skall det ställas samma försörjningskrav på dom som det görs på oss etniska svenskar.

 • TorgnySund

  En blind, leder en blind, alltså!

 • Pantertanten

  Låter ju fint. Men dom flesta zigenare vill inte in i det svenska samhället. Det har dom sagt och visat på alla sätt i 500 år.
  Dom som vill in i samhället behöver ingen mer hjälp än vanliga svenskar. Vi har inte råd längre med att hjälpa, hjälpa, hjälpa. Kavla upp ärmarna och sätt igång och jobba om ni vill in i det svenska samhället!

 • Saxtorparen

  Tips på lämplig morot.
  Om du inte talar Svenska = inget bidrag .
  Enkelt eller hur.
  Plötsligt snackar alla Svenska.

 • YOTHI_TARZAN

  Alla pengar som läggs på zigenare är utkastade pengar

  • Krickadollos

   så är det zigenarna är obildbara med få undantagna

 • Krickadollos

  om ziggorna inte fick bidrag skulle nästan alla svälta ihjäl

 • Krickadollos

  förr kunde ziggorna klara livhanken på att sko hästar slipa knivar förtenna koppar men hallå det är andra tider nu! myten ullenhag kanske kan utbilda dom i att lära sej om ditt å mitt!

 • white_eagle

  språket är det minsta problemet,

  för att städa räcker det med några ord