Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Så sprängdes en litauiskt inbrottsliga


ÖPPNA LANDSKAP Tidningen Norrländska Socialdemokraten har idag en skrämmande artikel om hur en litauiskt inbrottsliga om nästan 100 personer som åkt runt i Norden för att stjäla guld och silver. Tack Reinfeldt för de öppna gränserna!

Männen var mycket noggranna. De rekognoserade i förväg och planerade inbrotten. Men kom någon fram och pratade med dem på gatan eller om de anade oråd kunde de sätta sig i bilen och köra ytterligare tio mil.

Den litauiska ligan gjorde resor genom landet för att göra inbrott. De var ute efter smycken i guld eller silver, men även dyrbara klockor. Det handlar om kriminella nätverk som specialiserat sig på villainbrott.

Nu har polisen sprängt ligan och villainbrotten i Norrbotten minskade med mer än 75 procent från november förra året till maj i år. Under juni hade vi knappast några rapporterade villainbrott i Norrbotten. Det är unikt, säger Nicklas Groth, kommissarie vid Norrbottenspolisen, som ledde arbetet till en början.

Tre män ur ligan reste från Litauen till Frihamnen i Stockholm och åkte sedan norrut. På fyra dygn körde de 400 mil och gjorde 18 inbrott i sammanlagt åtta län. De kom bland annat till Luleå och Arvidsjaur. Den resan gjordes i maj förra året. Sedan återkom de tidigt på hösten. Det var då polisen i norr började skönja ett mönster. Men det var först i november som det stora nätverket kunde avslöjas.

Sådana här fall är i regel svåra att upptäcka eftersom vi arbetar inom respektive polismyndighet. Då ser vi bara inbrotten som sker i vårt län, säger Nicklas Groth.

Det började med att polisens samarbetsorganisation mellan fyra län, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, såg ett samband mellan de många villainbrotten. Det växte sedan till ett rikstäckande samarbete mellan olika polismyndigheter.

Kontakter togs med Norge och Finland eftersom ligan även begick brott där. Litauen kontaktades också. Samarbetet var en förutsättning för det här arbetet, säger Nicklas Groth.

Polisen följde efter flera personer som färdades i bil runt i landet. De kartlade individerna, hur de rörde sig, vem som åkte med vem och alla fordon för att ta reda på hur nätverket fungerade. Vi såg hur de gärna sökte välvårdade villor som ligger i utkanten av bebyggelse, eller villor som hade ena sidan mot skogen.

I regel var det unga män i 18- till 20-årsåldern. Prydligt klädda i friluftskläder.

Nicklas Groth berättar att de var mycket skygga. Om någon granne uppmärksammade dem så kunde de åka långt innan de började rekognosera på nytt. Upptäckte de polisens civila bilar så drog de också vidare. Vi hade för avsikt att ta dem när de inledde inbrott, men eftersom de var så försiktiga blev det efter att de begått ett.

När en lokalvårdare på Örnviks hotell en dag i november 2011 skulle städa ett rum där två män bodde fungerade inte spolningen i toaletten. Det visade sig att de förvarade stulna guldsmycken i vattenbehållaren. Polisen grep dem senare.

En av dem hade stöldgods på sig och dömdes till ett år och tre månaders fängelse samt utvisning. Det var de och förmodligen fler ur nätverket som kallades Altanligan eftersom de ofta gick in via altandörrar på baksidan av husen. De här kände vi inte till innan vi grep dem, men de ingick i det här nätverket också, säger Nicklas Groth.

Enligt honom började ligorna dyka upp i Sverige 2003- 2004. Det var i samband med att Baltstaterna kom med i Schengen och de kunde börja röra sig mer fritt över gränserna. De har en lägre levnadsstandard där än vad vi har. Vi borde ha kunnat förutse det här egentligen.

Utredningen visade att inbrotten härrörde från ett stort litauiskt nätverk där 80 till 100 personer ingår. Kärnan utgjordes av ungefär 20 personer. Det var väl inte fler än fem som dömdes, men de blev nog avskräckta, säger Nicklas Groth.

Nu verkar balterna ha lämnat norra Sverige och i samband med det har villainbrotten minskat radikalt.

Nicklas Groth vill tillägga att det finns en rad andra ligor från andra länder som också härjar i Sverige som polisen undersöker, de har bland annat fått namnen asfaltligan, skymningsbrotten och åldringsbrott. Alla handlar om seriebrott och det är ett område som polisen i landet satsar extra på just nu.

Fler artiklar om ämnet på NSD

 • 585961

  Djävla råttor , stanna hemma och arbeta för ert uppehälle i Sverige är  inte råttor välkomna, SD 2014

 • Mariah_Magdalena

  Att Sverige fungerar som en magnet på världens slödder och avskum kan vi tacka regeringen för.

 • YOTHI_TARZAN

  Villainbrotten minskade med 75 % helt ofattbart – jag säger jävla EU.

 • naivtive

  De andra avskräckta… kyss mig i röven. Ligger lite lågt och sen på det igen. 

 • Skatte_betalaren

  men HALLÅ!!!!!!!
  Sådana här fall är i regel svåra att upptäcka eftersom vi arbetar inom respektive polismyndighet. Då ser vi bara inbrotten som sker i vårt län, säger Nicklas Groth.
  Inte konstigt att Polisen har så dålig uppklarningsprocent. Jag trodde i min enfald att Polisen arbetade övergipande för att just upptäcka olika diverse ligor.

  Permanenta Ert länsövergripande samarbete för böveln!!!!!!!!!!

 • kalle008

  till skattebetalaren:

  Det är ett dubbelt problem. Man måste DELS ha en lokal polis, som känner till samhällen i detalj, som känner igen människorna, och som därför VET när något är konstigt.

  Sen måste det DESSUTOM finnas ett system för samarbete mellan polisdistrikt, men det måste inte nödvändigtvis innebära att alla polisdistrikt slås samman till ett enda, gällande hela Sverige för då försvinner möjligheten att verka lokalt.

 • Oberst

  Billström = pucko

 • Pingback: Polisen hårdsatsar mot utländska inbrottsligor « Sweden Confidential

 • Pingback: Östeuropeiska ligor kommer till Sverige för att begå bostadsinbrott « Sweden Confidential