Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Fängslad läkare utan licens jobbade ”svart” på permissioner


GANGSTERSTADENS SJUKVÅRD En 65-årig läkare med indragen licens utövade läkaryrket på en klinik i Malmö under permissioner från Tygelsjöanstalten. Mannens läkarlegitimation drogs in 2009 då han skrev ut för mycket narkotiska läkemedel.

Den i dag 65-årige mannen avtjänar för närvarande ett två och ett halvt år långt straff för grov ekonomisk brottslighet på Tygelsjöanstalten. Mannen undanhöll 5,8 miljoner kronor från beskattning under åren 2000-2005. Dessutom åtalades mannen i november för ett annat brott. 2009 drog nämligen Socialstyrelsen in mannens läkarlegitimation. Orsaken var att han i egenskap av läkare ska ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel, underhållit patienters missbruk samt även sjukskrivit dem utan grunder.


Efter att legitimationen dragits in reagerade ett Malmöapotek på att stora mängder narkotikaklassade läkemedel skrevs ut. Utredningen visade att det var den i dag 65-årige mannen som låtit två anställda läkare skriva ut recepten. De visste inte att deras chef mist sin legitimation. De lämnade verksamheten när det uppdagades. De hade reagerat på mängden läkemedel som skrevs ut och att många patienter hade med sig gåvor till deras chef.

Mannen åtalades därför förra året för brott mot patientsäkerhetslagen då han enligt åklagare ska ha utövat läkaryrket under fyra månader efter att läkarlegitimationen drogs in. Läkaryrket är en skyddad titel och den i dag 65-årige mannen får sedan maj 2009 varken kalla sig läkare eller utöva läkaryrket.

Nu visar det sig att den 65-årige mannen inte slutat utöva läkaryrket. Det har uppdagats att mannen under sina permissioner börjat arbeta som läkare igen. Ledningen för en sjukvårdsverksamhet i Malmö ska ha medgett att 65-åringen sedan i maj 2012 har haft viss verksamhet som inbegriper patientkontakter.

[...]

Nu riskerar 65-åringen åtal även för denna verksamheten. Samtidigt riskerar även ledningen för den aktuella Malmöverksamheten åtal för att ha främjat att 65-åringen har kunnat utöva läkaryrket fastän han inte har någon legitimation.

[...]

Utöver detta har den 65-årige läkaren anmält kriminalvården till Justitieombudsmannen, JO. Förra året ”kränktes” mannen vid ett läkarbesök. Mannen besökte ett skånskt sjukhus och bar inte civila kläder, hade midjefängsel och åtföljdes av tre vårdare. När han passerade entrén uppger han att två före detta kollegor kände igen honom.

Kirsebergsanstalten har inför JO pekat på att mannen precis bytt anstalt och att det är rutin vid första utevistelsen att ha tre kriminalvårdare med vid bevakningen.

[...]

JO ifrågasätter den säkerhetsbedömning som gjordes, men prövar inte det skadestånd som familjen krävt.

Skanskan

 • ledsenfarmor

  felpost

 • Thomas Taqvist

  Ja dom kan dom läkarna, att det får pågå så länge innan det uppdagas är ofattbart.

 • Legimitation

  Buhu. Don’t do the crime if you cant do the time!

 • Talibananas

  Läkare, skyddad yrkestitel? Han kan väl kalla sig lekare istället. Inte många i Malmö ser, hör eller förstår skillnaden. Lite mer lek och lekare i vården! Nu ska vi leka vård. Nu ska vi låtsas operera, nu ska vi låtsas medicinera, och nu skriver jag ett intyg på låtsas. Lekmän för lekare, nu!

 • Andersonszkan

  Då har han ju visat att han inte ska ha fler permissioner!

 • YOTHI_TARZAN

  Helt otroligt – men helt normalt när det gäller Malmö

 • 585961

  Ja eftersom det inte finns någon som helst kontroll och ordning i samhället ska denne idiot inte längre ha permissioner utan sitta i fängelse som han är dömd till och inte visa sitt fula tryne ute i samhället