Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Zigensk åldringsrånare slipper utvisning – men snattare åker ut


INGEN SANS ELLER BALANS Efter att bland annat ha lurat till sig kontanter och bankomatkort från äldre kvinnor, åtalades en spanjor för grov stöld och flera fall av grovt bedrägeri samt försök till sådant brott. Tingsrätten fann de flesta av gärningarna styrkta, och bestämde påföljden till fängelse i 1,5 år. Mannen utvisades även ur Sverige på 5 år. 

Spanska zigenaren Wardi Santiago skulle vid flera olika tillfällen på olika sätt bland annat ha lurat sju äldre etniskt svenska kvinnor att överlämna bankomatkort och kontanter till honom, och åtalades för grov stöld samt flera fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Zigenaren skulle bland annat vid några tillfällen ha besökt kvinnorna i syfte att sälja de traditionella mattorna, varefter han förmått dem att lämna över sina bankomatkort och koder till honom.

Mannen skulle sedan ha använt bankomatkorten och koderna för att ta ut pengar. Zigenaren Santiago greps den 23 januari 2012 vid handelsplatsen Arlandastad utanför Stockholm när han försökte handla varor med ett stulet bankkort.

Vid ett tillfälle skulle mannen under ett telefonsamtal med en av kvinnorna gett sken av att vara pappa till hennes svärson, och förmått henne att lämna över kontanter i ett kuvert till ett taxibud som levererade dem till honom. Mannen skulle ha angett att pengarna utgjort ett lån men inte haft någon avsikt att lämna tillbaka dem. Vid ett annat tillfälle skulle mannen ha stulit en kvinnas handväska, innehållande bland annat kontanter, från hennes bostad.

Spanjacken förnekade brott. Tingsrätten fann efter en sammantagen bedömning att mannen gjort sig skyldig till de flesta av gärningarna men att vissa av dem skulle rubriceras som brott av normalgraden. Påföljden bestämdes till fängelse 1,5 år. Domstolen anförde även att mannen lämnat motstridiga uppgifter om i vilket land han befunnit sig de senaste åren och bland annat med anledning av detta inte kunde anses ha en alltför stark personlig anknytning till Sverige.

Mot bakgrund av detta samt brottets beskaffenhet utvisade tingsrätten mannen med ett femårigt återreseförbud, 26 april 2017. Mannen skulle även utge skadestånd med knappt 77 000 kronor. Zigenaren Santiago är spansk medborgare men har tidigare haft permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det återkallades i maj 2003 då han bedömdes att inte vara bosatt i Sverige.  Migrationsverket har därför i sitt yttrande bedömt att det inte föreligger något hinder.

Delar av domen överklagades till hovrätten, som finner fler åtalspunkter styrkta samt rubricerar brotten som grova. Påföljden för fängelse skärps, medan utvisningsstraffet mildras. Mannens skadeståndsskyldighet höjs även med knappt 10 000 kronor. I avgörandet har deltagit hovrättsråden Ingela Halvorsen och Kenneth Nordlander, referent, tf. hovrättsassessorn Emma Brehmer samt nämndemännen Gunvor Sharp och Raouf Ayoub. Enhälligt.

 • Wardi Sanchez Santiago, 711113-9270, saknar fast adress i riket. Medborgare i Spanien. För grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till fängelse tre år, dock upphäver hovrätten utvisningen helt, trots att mannen inte har någon adress i Sverige.
 • Mål nr B 4553-12 Läs domen här, (lång).
 • Advokatkostnader: Carl Storkenfeldt tillerkänns ersättning med 65 841 kr. Peter Althin tillerkänns ersättning med 131 950 kr. Carl Storckenfeldt tillerkänns ersättning med 17 762 kr. Peter Althin tillerkänns ersättning med 29 185 kr. Kostnader för både tings- och hovrätt.

Däremot utvisas en estländare som snattade för 34(!) kronor. Nu sitter han i förvar till en kostnad av ett par tusen kronor per dygn, när färjor går dagligen till Estland, läs mer om detta här. Rim och reson – nej. Sans och balans – nej. Konsekvens – nej.

 • Leikin

  I Maria Leissners värld är det naturligtvis svenskarnas fel att zigenarn struntar i sina barns skolgång och att de inte själva överger sin tjuvaktiga kultur och uppgår i det svenska samhället och delar våra värderingar. Skulle inte zigenarna till och med få skadestånd från svenska staten för att vi har diskriminerat dom?

 • http://avpixlat.info/ Morningstar

  Zigenarsmutsen har verkligen lyckats sprida ut sig över hela Europa. Det naturligaste vore väl att samla ihop alla och repatriera dem till Indien. Indierna som har haft problem med musslorna i 1400 år kommer säkert inte bli så lyckliga. Men det är trots allt där dom hör hemma. Dom har ju redan upplåtit mark till musslorna att skapa Pakistan och Bangladesh så dom kan gott upplåta lite mark till så att ziggarna kan få sitt eget land. Kommer säkert inte gå så bra, det kan väl vem som helst räkna ut men låt dom få klara sig själva istället. Vill dom stjäla så får dom väl göra från varandra istället.

 • 585961

  Varför bosätter sig inte Maria L hos  Zigenarpacket så hon får bo nära sina vänner