Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Assistansbedrägeri på miljonbelopp – dömda men för sjuka för straff


ASSISTANSBEDRÄGERI Pappan och döttrarna, som fuskade med assistansen där brottet rubriceras som grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott dömdes – men slipper straff eftersom de är för ”sjuka” eller bara mår dåligt. Systrarna frias även helt från bokföringsbrottet som ingått i åtalet. Åtalet, grundat på bland annat Försäkringskassans utredningar, har främst handlat om årliga och långa Spanienvistelser från 2007 och framåt, under vilket döttrarna redovisat assistansarbete trots att de inte ens varit med.

De falska arbetsrapporterna har motiverats med att systrarna ”jobbat dygnet runt” med pappan under övriga året, att de kvittat ut sina insatser i redovisningen. Alla tre fälls för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott, men kommer undan med villkorligt och lite böter. Försäkringskassans krav på återbetalning har även det lyfts undan till en kommande tvisteförhandling. Idiotsverige har lyckats igen.

Den norska medborgaren Josef Paulsens brott motsvarar mer än ett års inlåsning, men detta skulle drabba honom ”oskäligt hårt” med hänsyn till hans fysiska hälsa. Den villkorliga domen motiveras också med att det inte är sannolikt att han på nytt begår brott på samma vis. 51-åringen har varit rullstolsbunden i många år och hans styrka och rörlighet har hela tiden successivt försämrats.

Ansvaret för det grova bedrägeriet, och bidragsbrottet, vilar helt på denna rapporterade ”Spanienassistans”. I åtalet har den summerats till 5 456 timmar för tre års, vilket motsvarar assistansersättning 1,3 miljoner kronor. Övrigt misstänkt fusk, bland annat då en av döttrarna varit bosatt på annan ort, går de åtalade fria ifrån. Rätten såg inte att åklagaren kunnat bevisa dess delar.

Tingsrätten avkunnade den 15 juni villkorlig dom mot Halmstadborna Josef Paulsen och hans äldsta dotter Carolina Paulsen, förenade med löjligt låga böter. Den yngre dottern, Linda Paulsen, beslutades få skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst.

Systrarna frias samtidigt för bokföringsbrottet som ingått i åtalet. Visserligen gjordes ingen riktig bokföring i deras handelsbolag. Men tingsrätten ser detta mer som ett resultat av okunskap än att de två skulle ha haft onda avsikter.

Om döttrarna har det visat sig att de är psykiskt sett sköra. Inte minst den äldste systern som under processen lägligt nog kom i kontakt med psykolog och av en ren händelse upptäcktes lida av allvarlig depression och av folkskygghet. Om henne resonerar tingsrätten på motsvarande sätt som för pappan. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

Åklagaren, Ann-Christine Claesson, säger att hon efter första genomläsningen av domen inte kan avgöra om hon skall överklaga. Vid sin slutplädering för två veckor sedan avstod hon från att yrka på fängelsestraff, som hon ändå fört resonemang om. Ingen yrkan om utvisning fanns heller.

Halmstad tingsrätt dömde:

 • Runde Josef Paulsen, 601031, Malcusgatan 10, lgh 1207, Halmstad. Medborgare i Norge. För grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter 120 á 50 kronor.
 • Linda Irene Paulsen, 870723, Strandvallen 132 D, 1 tr, Halmstad. För grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till skyddstillsyn med samhällstjänst 240 timmar. Hon ska även underkasta sig nykterhetsvård.
 • Carolina Evelina Paulsen, 791122, Malcusgatan 10, lgh 1207, Halmstad. För grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter 80 á 50 kronor.
 • Mål nr B 2713-10 Domen kan läsas här. Advokatkostnaderna gick på 485 000 kronor.

 • Oberst

  Flykten från ansvaret. I Sverige går det tydligen an att svina sig riktigt ordentligt utan att behöva ta ansvar för sina handlingar. Då vet vi.

 • Andersonszkan

  ”Om döttrarna har det visat sig att de är psykiskt sett sköra. Inte minst den äldste systern som under processen lägligt nog kom i kontakt med psykolog och av en ren händelse upptäcktes lida av allvarlig depression och av folkskygghet.”

  Om jag hade åkt fast för samma vidriga bidragsbluffande så hade jag också känt mig lite deprimerad och folkskygg i rättegångssalen, det är helt naturligt om man är någorlunda normalt funtad, men i UppochnerSverige räknas det som en psykisk sjukdom och kan ge straffrihet – jag håller med Kapten_Krok; man vet inte om man ska skratta eller gråta, men eftersom det är så fantastiskt vackert väder nu kl 0730 dan före midsommar så tror jag att jag skrattar lite åt eländet – man blir bara förgrämd och ful i förtid av för mycket gråtande och pengarna som kalaset kostat är ändå borta.

 • Hmmm…

  Man kan till en början ställa sig frågan hur det kommer sig att en NORSK medborgare har rätt till bidrag i Sverige…

 • Lasse Kongo

  Det är bara att göra precis som man vill, påföljderna är löjliga…

  En tur till Halmstad hade kanske inte varit fel :-)

 • http://www.facebook.com/tom.bombardil Tom Bombardil

  Gäller inte bokföringslagen för alla? Jag vet dom som har åkt dit för mindre.

 • Pingback: Fusket i assistansbranschen är större än vad försäkringskassan förutspått « Sweden Confidential