Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Göteborgsposten chockerar – skriver sanning om islamism


ISLAMISERINGEN Den somaliska barn- och kulturföreningen Afrikas Horn ursprungliga verksamhet i Göteborg har i ökad grad övergått till islamism. Lokalen fungerar numera som en renodlad moské och besöks av hundratalet män. Några av dem har tidigare uteslutits ur Bellevuemoskén för wahhabism, skriver Gun Holmertz verksamhetsansvarig för Caritas Frivilligcentraler i Hjällbo-Bergsjön.

Både ansvariga politiker i stadsdelsnämnd och kommun och de företag som ansvarar för lokalerna vägrar att ta i saken. Antagligen vill de inte ta risken att bli beskyllda för rasism.

Av de sammanlagt drygt 20 000 somaliska anhöriga som väntas anlända i år och nästa år beräknas 800 vuxna och 200 barn att söka sig till Göteborg, där 5 000 av deras landsmän väntar. Hur dessa nyanlända anhöriga tas emot beror på den beredskap som deras närstående har, men också på det svenska samhällets planering.

Mottagandet i Göteborg är så pass bristfälligt förberett att en stor del av de nyanlända somalierna riskerar att gå direkt in i famnen på islamistiskt aktiva landsmän. Jag grundar dessa farhågor på erfarenheter av mitt dagliga arbete som verksamhetsansvarig vid Caritas Frivilligcentral i Hjällbo/Angered.

Vi stödjer personer vilka söker asyl eller har fått permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige, men som på grund av bristande språkkunskaper hamnat utanför SFI:s (Svenska för invandrare) språkprogram.

Många har fortfarande efter tio till 15 år i Sverige ett ytterst begränsat ordförråd.

Oftast gäller det kvinnor, som efter sin ankomst fött många barn och som stannat hemma och inte skaffat sig språkets grundläggande verktyg för integration.

De säger själva många gånger att de är enklare att leva på försörjningsstöd än att aktivt söka arbete, då de anser att skillnaden räknat i inkomst är försumbar.

Under senare år har jag med stor oro i Hjällbo med omnejd sett hur allt fler muslimska kvinnor skyler sig; alltifrån ansiktet till hela kroppen. Denna förändring stämmer väl överens med männens tilltagande sätt att klä sig extremt: med fotsid dräkt, huvudbonad och skägg.

Hos den somaliska barn- och kulturföreningen Afrikas Horn, med vilken vi delar lokaler, ser jag dagligen hur deras ursprungliga verksamhet i ökad grad har övergått till islamism (en uppfattning om islam som en allomfattande religiös och politisk ideologi, bokstavligen baserad på Koranen).

Lokalen fungerar numera dygnet runt som en renodlad moské, där bönemattor rullas ut och frekventeras av hundratalet män, varav många nytillkomna. Några är personer som för cirka ett år sedan uteslutits ur Bellevuemoskén för wahhabism (fundamental saudiarabisk islam).

För mig som har arbetat i den katolska hjälporganisationen Caritas i Hjällbo i 18 år med målet att hjälpa asylsökande, skyddsbehövande och flyktingar till ett värdigt liv i Sverige, är detta en skakande upplevelse, liksom för många av mina medarbetare. Cirka 90 procent av våra deltagare är muslimer, liksom en del av vår personal, så vi vet att samma religion kan utövas på olika sätt.

Men aktiviteter där exempelvis bönemattor omedelbart skakas och tvättas om en av personalens hundar besökt lokalen, är djupt olustiga och vi förstår inte längre vad verksamheten hos Afrikas Horn har med barn och kultur att göra. På den frågan får vi inte heller något svar.

Både ansvariga politiker i stadsdelsnämnd och kommun och de företag som ansvarar för lokalerna vägrar att ta i saken. Antagligen vill de inte ta risken att bli beskyllda för rasism. Detta är ett alltför typiskt exempel på det svenska majoritetssamhällets undfallenhet och oförmåga i denna och liknande situationer.

Flatheten är ett mycket illavarslande tecken för hur de somaliska män och kvinnor som rör sig alltmer mot en religiös slutenhet, ska kunna anpassa sig här.

Svenska myndigheter, organisationer och företag sluta att stoppa huvudet i sanden. Det är oacceptabelt att skattepengar, eller vilka medel som helst, tillåts att gå till någon form av sluten, religiös extremism, säger Aayan Hirsi Ali, galjonsfigur för den muslimska kvinnans frigörelse.

GP

 • http://www.facebook.com/people/Gunhild-Larsson/100003462692025 Gunhild Larsson

  Och nu satt de på radion i morse och klagade på att det inte finns tillräkligt bra tolkar i Sveriges sjukvård. Men lös problemet. Sätt krav på att de som kommer hit lär sig svenska så är problemet löst.

  • Andersonszkan

   Skrämmande att pensionsräddarna inte ens orkar jobba som tolkar åt varandra – hur f*n ska dom då kunna rädda våra pensioner?

   • 585961

     Dom är snart uppätna av girigbukarna

  • http://avpixlat.info/ Morningstar

   Eller ännu hellre, släng ut skiten härifrån. Så har vi inte längre nåt behov av tolkar. 

  • RobertSt2

   En tolk skall ses som sista utväg och tyder på att något har antagligen gått snett i assimileringsprocessen.

  • 585961

    Helt klart varför kan inte politiker tänka längre än näsan eller ska svenskar lära sig deras språk eller hur tänker dom tro?????????????

 • Andersonszkan

  Göteborgsposten är en hyfsad tidning som jag prenumererade på ända tills för ca 3 år sedan – den var tillräckligt sanningshaltig för att jag skulle bli rasist, dvs främlingsfientlig eller snarare främlingsförsiktig. Läste man bara artiklarna till punkt och såg att allt fler artiklar avslutades med meningen ”Efter avtjänat straff ska mannen utvisas från Sverige” så förstod man hur det stod till med kriminaliteten i landet och vilken sorts kriminalitet berikarna ägnade sig åt – åldringsrån, gruppvåldtäkter, knivrån, kopparstölder osv.

  GP har också haft en lång artikelserie om de somaliska männen i Göteborg som överger sina fruar och barn för att hänga vid Backaplan och tugga kat, allt medan ungarna springer vind för våg och ställer till med sattyg av diverse slag för att så småningom hamna i djupare kriminalitet.

  Det tråkiga med GP, vilket för övrigt gäller alla PK-blaskor är att man inte publicerar allt för känsliga nyheter i nätupplagan, utan man måste ha tillgång till pappersupplagan för att få en korrektare nyhetsrapportering.

  Det var i GP jag läste för många år sen om den där flickskolan i Saudiarabien där man lät 15 flickor brinna inne för att brandmännen hade sett deras hår och det kom tom en uppföljande artikel om att släktingarna till flickorna hade låtit sig tröstas med att om man inte hade låtit flickorna brinna inne så hade det varit deras plikt att tvätta bort skammen med flickornas blod – undrar om GP skulle publicera en sån artikel idag.

  BBC vågar i alla fall, hederskultur när den är som bäst (om man är troende hedersmuslim):

  news.bbc.co.uk/2/hi/1874471.stm

  • naivtive

   Och den syrisk/amerikanska psykologen Wafa Sultan säger om dessa unga kvinnor om att officiella saudiska källor uppger 15 till antalet så var säkra på att det verkliga antalet är mycket, mycket större.

 • Orregyllensnorre

  ”Både ansvariga politiker i stadsdelsnämnd och kommun och de företag som ansvarar för lokalerna vägrar att ta i saken. 

  Högförädare !!!!!!!

 • Pantertanten

  Mycket bra skrivet.
  Bra information. Fick ångest av att läsa. När ska våra politiker fatta vad som pågår i vårt fina land?? 

  VAKNA!!

 • RobertSt2

  Fort som fan, anmäl som rasist! #ironi

 • Lucidor

  Och som ett surt kravbrev på posten kom reaktionen i dagens GP:
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.984368-hjallbos-problem-ar-inte-aktiva-muslimer

 • Pingback: Nya terrorledaren bodde i Sverige – Troligen försörjd av dig « Sweden Confidential

 • Pingback: ”Allah har sagt till mig, och jag är en Jihadkrigare, att jag ska döda dig” « Sweden Confidential