Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Fyra invandrare åtalas för grov narkotikasmuggling


ENTREPRENÖRSKAP I gammelmedia kan man läsa att fyra män åtalas vid Eksjö tingsrätt. De är misstänkta för narkotikabrott och narkotikasmuggling av 19,6 kilogram cannabis från Grekland. Två av männen riskerar tio års fängelse grov narkotikasmuggling. I missbrukarledet uppskattas värdet av narkotikan till mellan 500 000 och 2 500 000 kronor. De fyra är tre albaner och en alban med svenskt medborgarskap. ”Svensken” är Muhamet Kadrijaj 53 år. De tre albanerna har tolkbehov på albanska.

Narkotikan inhandlades i Grekland av Njazi Kosova och Andi Putro, och smugglade sedan in knarket i fyra lastbilsdäck till Sverige. Transporten fortsatte i Sverige till Järfälla, dit den anlänt den 29 februari. I Järfälla har Muhamet Kadrijaj och Andi Putro lastat de fyra däcken med narkotikan i Muhamet Kadrijajs bil, varvid Najzi Kosova och Leonard Kadriu övervakat lastningen från den andra bilen.

Härefter har Muhamet Kadrijaj fört bilen med narkotikan från Järfälla mot Örebro och Najsi Kosova, Andi Putro och Leonard Kadriu övervakat transporten i den andra bilen som varit följebil och som förts av Leonard Kadriu. I Västerås har brottet avbrutits genom tullverkets ingripande, och utredningen mot de fyra har sedan dess pågått.

Tullverket som har haft lagarbete med polisen, har tillsammans bedrivit både spaning och avlyssning av deras telefoner, som är en del av bevisföringen. Straffvärdet för grov narkotikasmuggling är upp till 10 års fängelse, vilket Njazi Kosova och Andi Putro misstänks för.

Dessutom misstänks alla fyra för grovt narkotikabrott. Åklagaren yrkar på utvisning för de tre albanerna. Den fjärde, ”Tranås-bon”, är svensk medborgare och får tyvärr stanna kvar.

Rätten har schemalagt och avsatt tre dagar för ärendet. Då det  handlar om internationell narkotikasmuggling har internationella åklagarkammaren i Göteborg hand om målet. Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud har målet. Man har även begärt assistans av grekiska myndigheter.

Eksjö tingsrätt åtalar:

  • Muhamet Kadrijaj, 590418, Beckhemsvägen 35 Lgh 1302, Tranås, för grovt narkotikabrott.
  • Njazi Kosova, 851004, medborgare i Albanien. Tolkbehov på albanska, grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.
  • Andi Putro, 830125, medborgare i Albanien. Tolkbehov på albanska, grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.
  • Leonard Kadriu, 850823, medborgare i Albanien. Tolkbehov på albanska, grovt narkotikabrott.
  • Mål nr B 307-12 Åtalet kan läsas här.