Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Kvinnlig dansk journalist överfallen i Kairo


UPPDATERAD ARABISKA ÅRETRUNTVÅREN En dansk medborgare överfölls under lördagskvällen på Tahrir-torget i Kairo. Det bekräftar vakthavande Utrikesdepartementets medborgarservice till Ritzau. Attacken påstods enligt den amerikanska journalisten Cliff Cheney ha hänt under tumultet på lördagskvällen då tusentals demonstrerade på gatorna efter domen mot förre egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

Detta skrev Cheney på Twitter. Den amerikanska journalisten menade att det var en kvinnlig dansk journalist det var tal om.

”En kvinna från Danmark blev överfallen av en grupp människor i en byggnad på Tahrir platsen. Jag såg det. Det såg grymt ut”, skriver Cliff Cheney.

Han fortsätter på Twitter:

”Gruppen runt henne blev större och större, och vi kunde inte komma åt henne. Jag frågade några egyptiska journalister om vad som hände. De berättade att det var en dansk journalist i sällskap med en man som misshandlades”.

Den attackerade danskan har varit i kontakt med UD och sina släktingar. Demonstrationerna vid Tahrir-torget på lördagens kväll var i allmänhet relativt lugnt utan allvarligt våld. Endast ett fåtal av de många tusen demonstranterna hölls tillbaka av säkerhetsstyrkor och polis.

UPPDATERING: Den danska journalistkvinnan i Kairo fick utstå värre än vad som först rapporterades. De muslimska stenåldersfolken som inte kan se en kvinna utan heltäckande klädsel utan att bli som skogstokiga, slet av den danska kvinnan hennes kläder. Hon fick utstå både grova sexuella trakasserier och misshandel på lördagens kväll då hon föll offer bland oroligheterna på Tahrirtorget.

Den danska journalisten har varit i Egypten några veckor på grund av sitt arbete med att dokumentera revolutionen och upploppen i landet. Det har tidigare förekommit rapporter om sexuella övergrepp på kvinnor, och i synnerhet mot utländska kvinnor, bland annat journalister, i landet och mitt under protesterna i lördags gick det, vid 23-tiden enligt uppgift, ut över den danska kvinnan och hennes egyptiska väninna.

En större grupp på uppskattningsvis 20 personer vände sig plötsligt mot dem.

- De slet och drog i oss och deras händer var precis överallt, säger hennes väninna till ekstrabladet via telefon under söndagen.

Hon berättar att det blev värst  för den danska kvinnan som bland annat skulle ha fått kläderna avslitna och utsattes för den aggressiva folkhopen, varför de två kvinnorna också kom ifrån från varandra en stund. Men med hjälp från andra personer som ingrep  hittade de varandra igen och de förskansade i en byggnad. Enligt väninnan har överfallet tagit hårt på den danska kvinnan som chockades svårt och var blåslagen.

ekstrabladetekstrabladet

 • Sven Olsen – (argdansk)

  Sådant var bara att förvänta sig – det kommer knappast att dröja särskilt länge innan överfall och våld kommer att orsaka en revolt i Egypten – och då måste NATO in och röja – illa kvickt, särskilt de fanatiska galningar som med alla medel vill ta över i landet. Sen är det på tiden att Egypten återigen blir ett engelskt protektorat – muslimer i samtliga gamla kolonier har ju med all oönskat tydlighet visat att de inte klarar av att styra sig själva.

 • http://verklighetenisverige.wordpress.com/ Verkligheten

  Påminner mig om den amerikanska reportern som blev utsatt för något liknande just på Tarihr-torget på den tiden när den arabiska våren var som mest fantastisk, dvs strax innan islamisterna tog över. Att en annan kvinnlig journalist gör samma sak efter det visar bara att dessa journalister endera inte läser nyheter eller saknar förmåga att läsa av arabvärlden. Och kan man inte förstå arabvärlden så är det nog klokast att förlägga sina reportageresor till Färöarna eller Island.

 • 585961

  Ja nu mister  Egyptien alla sina turister

 • BannlysHedersmord

  När Mubarak styrde så var det ordning i landet, tack vare att han höll stenhård kontroll på muslimjävlarna så att de inte skulle ställa till med alla problem som de gör nu.

  Mubaraks polis höll gatorna relativt säkra för ickemuslimska turister och kristna kopter. Alla fattiga och farliga arabtjuvar drevs bort från turistområden. Mubarak behöll dessutom freden med Israel.

  Nu råder det en övergång från anarki till islamistisk diktatur. Egypten förvandlas till Saudiarabien där endast muslimska män har mänskliga rättigheter, så den kvinnliga danskan fick stå ut med dubbelskit av muslimerna.