Namninsamling mot böneutrop

Namninsamling mot böneutrop

Populära artiklar

Prenumerera

Prenumerera

Senaste Kommentarer

Flest kommentarer

Äldre inlägg

Kategorier

Sverige urbaniseras snabbast i EU


MASSINVANDRINGEN Sverige är det EU-land som urbaniseras snabbast. Idag lever mer än var femte svensk i en storstad. Malmö är en av de europeiska storstäder där inflyttningen varit kraftigast. Det visar färsk statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat. Detta skriver Sydsvenskan och fortsätter, enligt Eurostat ökade befolkningen i Sveriges mest tätbefolkade delar med 17,3 promille under 2010, mer än tre gånger snabbare än EU-snittet.

Sverige har sedan 2005 varit det EU-land som haft den överlägset största tillväxten i storstäderna. I länder som Irland, Spanien och Grekland har lågkonjunkturen fått urbaniseringen att komma av sig.

Enligt Eurostats siffror hör Malmö, Umeå och Stockholm till EU:s mest snabbväxande städer. Alla tre har sedan 1994 vuxit med mer än en procent per år. Malmös tillväxttakt överträffas bara av holländska Utrecht, cypriotiska Nicosia, portugisiska Braga, finska Oulo och några snabbväxande spanska storstäder.

Men enligt Statistiska centralbyrån minskade folkmängden i fjol i 139 svenska kommuner. De allra flesta är småkommuner på landsbygden eller i glesbygd. Några exempel: småländska Hultsfred tappade 181 invånare, östgötska Ödeshög 39 och värmländska Säffle 153 invånare. I Norrland fortsätter folkminskningen i de allra flesta kommuner.

Samtidigt fortsätter en mer än decennielång folkökning i de största kommunerna. Sverige har idag tolv städer med mer än 100 000 invånare. Köpenhamn har sedan 1994 sett en stadig befolkningsökning. I kombination med folkökningen i Malmö, Lund och Helsingborg har det lett till att Öresundsregionen under början av 2000-talet upplevt den kraftigaste befolkningstillväxten sedan andra världskriget.

Det bor just nu mer än 3,7 miljoner invånare på ömse sidor av Öresund. Den folkvandring som skett hit under senare år har till stor del varit en inflyttning av unga ”nybyggare”.

Men de tre storstäderna har ett stabilt överskott av inflyttande från andra svenska län. Och en dryg tredjedel av deras folkökning beror på inflyttningen från utlandet.

Eurostat delar in EU-länderna i tre olika typer av områden:

1. Urbana regioner består av områden med en befolkningstäthet på minst 300 invånare per kvadrat­kilometer med minst 5 000 invånare. I EU var folkökningen här 5,2 promille under 2010, i Sverige 17,3 promille.

2. Mellanregioner (intermediate regions) är områden där invånare i mindre urbana enklaver utgör 50-80 procent av folkmängden. I EU var folkökningen här 2,2 promille under 2010, i Sverige 5,5 promille.

3. Landsbygd (rural regions) är områden där icke-urbana invånare utgör minst halva folkmängden. Enligt Eurostat ökade Sveriges folkmängd här med 2,7 promille under 2010, I EU är siffran minus 0,8 promille.

Sydsvenskan

Kl 00.20

 • JustDet

  Här kan man alltid lägga en underskrift om man anser att det börjar gå förlångt. http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5329

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003379793082 Silvio Clinton

  http://svt.se/2.22584/1.2766835/syrien_attackerade_flyktinglager

  SVT nyhetsinlägg om Syriens militärer som tycks vara våldsliga i FÖRSTA RADERNA, men i mitten läses att REBELLERNA skjuter från TURKISKA gränsen. Och det står inget om att TURKIET förser REBELLERNA med vapen, däremot uttrycks i nyheten att Syrien är kriminell och muslimska RIBELLERNA fredliga stackare.

  Att läsa SVT nyhetsinlägg, är att drivas mot vansinne

  Borde inte Syrien förklara krig mot TURKIET, för att de är först med att skjuta över gränsen? Eller?

 • Asdic

  Den som sparar, har facts.

  http://affes.wordpress.com/2010/09/05/svenskar-i-minoritet-ar-2050/

  http://affes.wordpress.com/2010/07/03/hur-manga-behovs-for-att-forsorja-3-000-flyktingbarn/

  När det gåt åt pipan, skaffa en ny pipa.